Dolar 34,3826
Euro 36,8470
Altın 2.970,27
BİST 9.184,82
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Çok Bulutlu
İstanbul
16°C
Çok Bulutlu
Pts 17°C
Sal 16°C
Çar 12°C
Per 14°C

Çin’de Altın Hafta Tatili Harcamaları ve Ekonomik Etkileri

Çin’de Altın Hafta tatili, tüketici harcamalarını ve ekonomik büyümeyi nasıl etkiliyor? Bu yazıda, tatilin yerel ekonomiye katkıları ve harcama alışkanlıkları üzerine derinlemesine bir analiz bulabilirsiniz.

Çin’de Altın Hafta Tatili Harcamaları ve Ekonomik Etkileri
9 Ekim 2024 09:00

Çin’de Altın Hafta Tatili Harcamaları ve Ekonomi Üzerindeki Etkileri

Çin’de bir hafta süren Altın Hafta tatilinde yapılan harcamalar, Kovid-19 dönemi öncesine göre beklenenden daha düşük seviyelerde kalmış durumda. Bu durum, ülkenin ekonomik teşvik ihtiyacının önemini vurgulayan önemli bir gelişme olarak öne çıkıyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından açıklanan verilere göre, Çinli turistler bu tatil süresince 2019’a kıyasla %10,2 oranında daha fazla seyahat gerçekleştirmiş olsalar da, toplam harcamalar yalnızca %7,9 oranında artış göstermiştir.

Bloomberg’in Bakanlığın verilerine dayanarak yaptığı hesaplamalar, bu durumun, seyahat başına harcamanın beş yıl öncesine göre %2,1 oranında azaldığını göstermektedir. Örneğin, mayıs ayındaki beş günlük İşçi Bayramı tatilinde, günlük harcama 113 yuan iken, bu süre zarfındaki ortalama seyahat başına harcama 131 yuan (yaklaşık 18,6 dolar) olarak kaydedilmiştir.

Goldman Sachs Group Inc. ekonomistlerinden Lisheng Wang ve ekibi, hazırladıkları notta, “Kişi başına düşen düşük turizm harcaması ve düşük hizmet fiyatları, iç talebin hâlâ zayıf olduğunu ve tüketim harcamalarının azalma eğiliminde olduğunu gösteriyor” ifadelerini kullandılar. Bu bağlamda, piyasalarda Çin yönetiminin ekonomiyi desteklemek amacıyla teşvik adımları açıklaması yönündeki çağrılar giderek artış göstermektedir.

Bu beklentilerin kısa süre içerisinde karşılanabileceği öngörülüyor. Maliye Bakanlığı’nın, teşvik tedbirlerini ve ek harcamaları finanse etmek amacıyla tahvil ihraç etme yetkisi ile yakın bir zamanda piyasalara yön verecek bir açıklama yapması bekleniyor. Özellikle 12 Ekim’de yapılacak olan maliye politikası konulu basın toplantısı, bu açıdan büyük önem taşıyor.

Finansal kuruluşlar arasında, Morgan Stanley ve HSBC Holdings Plc, 2 trilyon yuan civarında bir teşvik paketi beklerken, Citigroup Inc. bu miktarı 3 trilyon yuan olarak öngörmektedir. Bu durum, Çin’in ekonomik toparlanma sürecinde atacağı adımların ne denli kritik olduğunu ortaya koymaktadır.