Dolar 34,0545
Euro 37,6310
Altın 2.737,64
BİST 9.775,63
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 28°C
Çok Bulutlu
İstanbul
28°C
Çok Bulutlu
Sal 29°C
Çar 29°C
Per 30°C
Cum 30°C

Kur Korumalı Mevduatlarda Düşüş ve TL Tercihleri

Kur korumalı mevduatlarda yaşanan düşüş ve Türk Lirası tercihleri üzerine kapsamlı bir analiz. Ekonomik etkileri, yatırımcı davranışları ve gelecekteki olası gelişmeler hakkında bilgi sahibi olun.

Kur Korumalı Mevduatlarda Düşüş ve TL Tercihleri
27 Ağustos 2024 23:21

Kur Korumalı Mevduatlardaki Düşüş İvmesi

Kur korumalı mevduatlarda düşüş ivmesi, son yapılan düzenlemelerin etkisiyle hızlanarak devam etmektedir. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre, 16 Ağustos haftasında kur korumalı mevduatlar 55,2 milyar TL seviyesine gerilemiştir. Toplam büyüklük ise 1,66 trilyon TL olarak kaydedilmiştir.

Kur korumalı mevduatlardaki bu gelişmeler, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) araştırmacılarının da dikkatini çekmektedir. TCMB, son zamanlarda yabancı mevduat tutarında görülen artışa rağmen, bireysel ve kurumsal tasarruf sahiplerinin Türk Lirası (TL) tercihinin sürdüğünü ortaya koymuştur. TCMB tarafından yayımlanan Merkezin Güncesi adlı blogda yer alan bir yazıda, döviz mevduatındaki değişim ve tasarruf sahiplerinin TL tercihleri ele alınmıştır.

Yazıda, döviz mevduat miktarındaki artışın, kur korumalı mevduat hesaplarının kapatılmasının bir sonucu olduğu belirtilmiştir. Son iki ayda kur korumalı mevduat bakiyesinde görülen 14 milyar dolarlık azalışa karşın, bu tutarın yalnızca 4.7 milyar dolarının döviz veya altın tercih ettiği vurgulanmıştır. TCMB, bu geçişlerin, beklentileri ve düzenlemelerin amaçları ile uyumlu olduğunu ifade etmiştir.