Doğrulanmış İlan Düzenlemesi: Emlak Sektöründe Yeni Dönem
Doğrulanmış ilan düzenlemesi, emlak sektöründe güvenilirliği artırarak alıcı ve satıcılar için yeni bir dönem başlatıyor. Bu yenilik, kullanıcı deneyimini geliştirirken, piyasa dinamiklerini de değiştirecek.
Doğrulanmış İlan Düzenlemesi Hakkında Bilgilendirme
Bakanlık, tüketici mağduriyetlerinin önlenmesi ve sahte ilanlarla karşılaşan vatandaşların fiyat manipülasyonlarından korunması amacıyla “doğrulanmış ilan” düzenlemesini hayata geçirmektedir. Bu kapsamda, belirlenen esas ve usuller doğrultusunda, konut satışı yapacak kişilerin e-Devlet üzerinden kendi gayrimenkullerini seçerek, ilgili emlakçıyı yetkilendirebileceği bir sistem oluşturulmuştur. Bu sayede, emlakçılar aldıkları yetki ile ilan sitelerine ilan girişi yapabileceklerdir.
Bakanlık, bu düzenlemeye ilişkin olarak ilgili sivil toplum kuruluşlarına bir yazı göndermiştir. Yeni uygulama ile birlikte, yetki belgesine sahip olmayan emlak işletmeleri, ilan girişi yapamayacaklardır.
15 Eylül 2023’te Sisteme Geçiş
Yetki belgesiz faaliyet gösteren emlak işletmelerinin, Elektronik İlan Doğrulama Sistemi’nde (EİDS) yetki doğrulamasının devreye alınması sonrası ilan verirken sorun yaşamamaları ve idari yaptırımlara maruz kalmamaları için bu belgeyi almaları büyük önem taşımaktadır. İlan platformları, yetki doğrulama uygulamasına ilişkin teknik çalışmalarını 15 Eylül 2023 tarihine kadar tamamlayacak ve sistem bu tarihten itibaren aktif hale getirilecektir.
Doğrulama ile yayımlanan ilanlarda, “EİDS’den yetki doğrulamasının yapıldığı” yönünde bir logo veya ibarenin bulunması gerekecektir. Uygulama, 1 Ocak 2025 tarihinden itibaren tamamen devreye alınacak ve bu tarihten sonra yetki doğrulaması yapılmadan ilan verilemeyecektir.
Aynı taşınmaza ilişkin birden fazla emlak işletmesinin yetkilendirilmesine de olanak tanınacaktır. İlan platformlarında aynı taşınmaza dair diğer ilanların fiyat bilgilerini içeren kısa yollar veya linkler yer alacaktır. Taşınmaz sahibi, e-Devlet yetkilendirme ekranında verdiği yetkiyi iptal edebilecek; ancak bu durumda ilan otomatik olarak yayından kaldırılmayacaktır. İlan yenilendiğinde, yetkilendirme ile ilgili sorgulamalar tekrar yapılacaktır.
Yetkilendirme ekranında, taşınmaz sahibi tarafından gerçekleştirilecek yetkilendirme süresi asgari 3 ay olacaktır. Verilen yetkinin süresi, taşınmaz sahibi tarafından aynı ekrandan uzatılabilecektir.
Kiralık İlanlar İçin Zorunluluk
EİDS yetki doğrulama uygulaması, hem satılık hem de kiralık taşınmaz ilanları için zorunlu hale gelecektir. Günlük kiralık taşınmazlar, henüz kat irtifakı tesis edilmemiş konut projeleri, Toplu Konut İdaresi Başkanlığı ve Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı projeleri ile gecekondu vasfındaki taşınmazlar, tapusu bulunmayan taşınmazlar gibi durumlar uygulama kapsamı dışında kalacaktır. Tapusu olmayan taşınmazlara ilişkin ilanlar platformlarda yer alabilecek; ancak bu ilanların girişinde, tapu kaydı bulunmadığına dair bir işaretleme yapılacak ve bu durum ilanda belirtilecektir.
İlanlarda, il, ilçe, ada ve parsel bilgileri değiştirilemeyecek şekilde yer alacak, ancak mahalle bilgisi değiştirilebilir olacaktır. Uygulama devreye alındığı andan itibaren yayımda olan ilanlar kalmaya devam edecektir. Yayımdaki ilanların yenilenmesi durumunda ise EİDS üzerinden yetkilendirmeye ilişkin sorgulama yapılacaktır.