Türkiye-Afrika Arasında Sanal Ticaret Kervanı
80 ülkeden 33 bakan, 2 bin 500 iş insanı, 45 üst düzey konuşmacı buluştu; 253 sektörel görüşme yapıldı ve 70 bine yakın kişi sosyal medyadan takip etti. Türkiye ile Afrikalı iş insanlarının pandemi nedeniyle ilk kez online olarak buluştuğu Türkiye-Afrika Ekonomi ve İş Forumu’na, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da katıldı ve 50 milyar dolarlık ticaret hacmini hedef olarak ortaya koydu.
Türk ve Afrika iş dünyası, “Türkiye-Afrika: Pandemi Sonrası Dünyada Güçlü Ortaklar” temasıyla sanal platformda bir araya geldi
Türk ve Afrika iş dünyası, “Türkiye-Afrika: Pandemi Sonrası Dünyada Güçlü Ortaklar” temasıyla sanal platformda bir araya geldi. T.C. Ticaret Bakanlığı ve Afrika Birliği iş birliğinde Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) tarafından düzenlenen Türkiye-Afrika Ekonomi ve İş Forumu Sanal Platformu 8-9 Ekim 2020 tarihlerinde gerçekleştirildi.
Forum’a, T.C. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, T.C Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Afrika Birliği Komisyonu (AUC) Ekonomik İşler Komiseri Victor Harison, DEİK Başkanı Nail Olpak, DEİK/Türkiye-Afrika İş Konseyleri Koordinatör Başkanı Berna Gözbaşı ile 45 üst düzey konuşmacı, 2.500 Türk ve Afrikalı iş insanı, 46’sı Afrika’dan olmak üzere 80’e yakın ülkeden 33 Bakan ile çok sayıda Bakan Yardımcısı ve Bölgesel Kuruluş Temsilcisi katıldı. 253 sanal toplantı odasında etkileşim yapılan Forum’da, sanal platformların ortalamasının üstünde 20.000’nin üzerinde etkileşim sağlandı. Etkinlik 68 binin üzerinde kişi tarafından sosyal medya mecralarında takip edildi.
Türkiye – Afrika Ortak Yapımı 6 Ay Daha Vizyonda
Forum sonrasında değerlendirmede bulunan DEİK Başkanı Nail Olpak, “2 gün süren Türkiye-Afrika Ekonomi ve İş Forumunda, toplam 10 tematik oturum, proje sunumları (G2B), canlı ikili iş görüşmeleri (B2B) ve sanal sergi alanında tüm katılımcılar buluştu. En önemlisi, 6 ay süreyle açık kalacak olan bu platformda, firmalar birbirleriyle görüşmeye devam ederek, yeni ortaklıklara imza atabilecekler” dedi. Forumun bu yıl ilk kez sanal ortamda gerçekleştirilmesinin yanında bir başka ilke daha imza atıldığını belirten Olpak, “Forumumuzun ikinci gününde Afrikalı kadın girişimciler ile Afrika’da iş yapan cesur Türk kadın girişimcilerimiz arasında deneyim paylaşımı sağlamak, iş dünyasında kadınların daha fazla yer alması için çözümler üretmek amacı ile “Türkiye-Afrika Kadın Liderlik Diyalog Platformu”nu düzenledik. Girişimci kadınlarımızın gücünü bir kez daha hissettik” dedi.
Olpak şöyle devam etti: “45 ülke ile en çok İş Konseyi’ne sahip olduğumuz bölge olan Afrika’da, “ticari diplomasi” yürütmeyi şartlar ne olursa olsun sürdüreceğiz. Türk ve Afrikalı iş dünyası temsilcileri olarak sabır ve azimle özellikle Covid-19 süreci olmak üzere her zorluğun üstesinden geleceğimize ve ekonomik ilişkilerimizi birlikte güçlendireceğimize inanıyorum” dedi.
Afrika Kıtasından Türkiye’ye Dev Bir Sanal Köprü Kuruldu
Türkiye-Afrika İş Konseyleri Koordinatör Başkanı Berna Gözbaşı ise, “Türkiye ile Afrika ülkeleri arasında olan ekonomik ilişkiler son 10 yıllık dönemde sürdürülebilir nitelikte. Türkiye-Afrika Ekonomi ve İş Forumu Sanal Platformu’nun açılışında Sayın Cumhurbaşkanımız Afrika kıtası ile ticaret hacmi hedefini 50 milyar dolar olarak söyledi.
Cumhurbaşkanımızın belirttiği 50 milyar dolar ticaret hacmi rakamına ulaşmak için DEİK/Türkiye-Afrika İş Konseyleri olarak, ticaret ve yatırım ilişkilerini geliştirmek üzere görüşme, toplantı, İş forumlarını gerçekleştiriyoruz. Geçtiğimiz 8-9 Ekim’de düzenlediğimiz Forumda, Türk ve Afrikalı iş insanlarının katılımlarıyla 2.500 kişi arasında ikili iş görüşmesini gerçekleştirdi. İkili görüşmelerdeki firmalarımızın ilk beş sektörü ise, tarım, inşaat ve alt yapı, ticaret ve dağıtım, üretim ve enerji oldu.
Ticaret Bakanlığımız ile Afrika yılı ilan ettiğimiz; ancak pandemi sürecini yaşadığımız bu sene içerisinde sanal ortamda da olsa yine Afrika kıtasından Türkiye’ye dev bir köprü kurmayı amaçladık. Türkiye ve Afrika ülkelerinden bin beş yüzün üzerinde iş insanın katıldığı bu etkinlikle, bütün paydaşlarımızın karşılıklı olarak kazançlı çıktığı verimli bir platform oluşturduğumuza inanıyoruz” dedi.
İki Gün Süren Sanal Forumda 10 Oturum Düzenlendi
Forumu ilk kez sanal platformda üst düzey konuşmacılar, tematik paneller, proje sunumları (G2B), canlı ikili iş görüşmeleri (B2B) ve sanal sergi alanında firma ve ülke masaları yer aldı. Afrika ülkelerinin ticaret ve ekonomi bakanlarının bir araya geldiği “Türkiye-Afrika: Pandemi Sonrası Dünyada Güçlü Ortaklar” temalı bir bakanlar toplantısı düzenlendi.
Forumda “Türkiye-Afrika Ortaklığı: Kovid-19 Sonrası Ekonomik Toparlanma Süreci”, “Türkiye’nin Kovid-19 ile Mücadelesi & Afrika İle Sağlık Alanında İş Birliği”, “Afrika Kıtasal Serbest Ticaret Bölgesi (Afcfta)’nin Ticarete Etkileri ve Sanayileşme”, “Afrika’da Ekonomik Dayanıklılık Oluşturmak ve Ortak Olarak Türkiye”, “Basın toplantısı”, “Yeni Normalde Yatırımlar Üzerine Beyin Fırtınası”, “Türkiye-Afrika Kadın Liderler Diyaloğu”, “Proje Tanıtım Sunumları” ve “Kapanış Oturumu” düzenlendi.