Tether ABD Doları’ının Güçlü Kalmasını Nasıl Sağlıyor?
Stablecoin’ler, para birimlerinin özellikle de ABD dolarının nasıl kullanıldığına ve dünyaya nasıl sunulduğuna ilişkin en önemli yeniliklerden biri. ABD dolarının dünyanın en çok aranan yasal para birimi olduğu aşikâr olsa da Amerika Birleşik Devletleri dışındaki birçok ülkede kişilerin ABD $’ı tutması ya da alması hala zor bir işlem olarak biliniyor.
Kimi ülkelerde, ülkenin ulusal para birimindeki yüksek enflasyon değerine dayalı olarak doların geçerli Forex oranlarına prim verilmesiyle, ticaret yapılan dolar için karaborsalar bulunuyor. Diğer ülkelerde ise, yalnızca zengin kişiler dolara güvenilir bir biçimde erişebiliyor.
Söz konusu sorun, doların diğer para birimleri karşısında değer kazandığı ortamlar için daha da yüksek. Güçlü bir dolar, birçok gelişmekte olan piyasa için ekonomik yıkıma sebep oluyor. Bu ülkelerde dolara sınırlı erişim ortalama bir kişinin yüksek enflasyonun yükünü çok az yardım kaynağıyla taşımaya zorlanması anlamına geliyor.
Kripto para endüstrisi genellikle resmi izin sonrası bir finansal düzene odaklanırken, dünya çapında milyarlarca insanın basit bir biçimde dolara kolay erişim isteği gerçeği gözden kaçıyor.
Önceki dönemlerde küresel dolar talebi ancak gerçek ABD doları ile karşılanabilirken; Tether finansal özgürlük adına bir araç olarak insanların dolara erişiminin bir yolunu sağlamakla kalmıyor, aynı zamanda ABD dolarını güçlendiren bir sistem oluşturuyor.
Bunun yanı sıra, Tether rezervleri yönetiminin tutucu doğasına dayanarak Tether ABD Hazinesinin alıcısı haline geldi. Aslında mayıs ayında stabil kripto paralar Berkshire Hathaway’in sahip olduğu tutarı aşan toplam hazine piyasasının %2’sinden fazlasını oluşturur durumdaydı. Günümüzde bile Tether, ABD hazinesi piyasasında önemli bir alıcıyı temsil ediyor.
ABD Doları Tether Aracılığıyla Karşılanabilir Mi?
Bu durum teoride daha önce karşılanamayan tüm dolar talebinin artık ABD doları Tether aracılığıyla karşılanabileceğini ifade ediyor.
Tether, doların dünyadaki en istikrarlı, en çok kullanılan ve en çok aranan para birimi olma rolünü sürdürme konusunda ABD için önemli ve güçlü bir araç. 70’lerde ABD, petrol üreten ülkelerin petrollerini yalnızca ABD doları olarak sattığı Petrodollar sistemi ile ABD dolarının geleceğini güvence altına almıştı. Yeterli enerji rezervlerine (Japonya, Avrupa, vb.) erişimi olmayan büyük alacaklı ülkeler petrol satın almak için dolar kazanmak zorundaydı. Bu durum parasal bir geçiş sırasında ABD dolarına olan talebi güçlendirmiş ve hem ABD dolarını hem de ABD’yi güçlü bir konumda tutmuştu. Ticaret fazlalıkları daha sonra ABD Hazinesine geri dönüştürüldü. ABD doları sonraki 30 yıl boyunca petrol açısından dar bir aralıkta kaldı ve bu durum da yabancı yatırımcıların hazinenin nispeten tutarlı bir miktarda petrol alacağına güven duymasıyla ABD hazinesini istikrara kavuşturdu. Bu da en üretken petrol kuyularının en yüksek üretim düzeylerini aşması ve petrolün otuz yıllık aralığının dışına çıkmasını ifade eden belirli jeolojik gerçekler ile körüklenen subprime krizi sırasında bozuldu.
Çin bir süredir ABD Hazine tahvillerinin büyük bir alıcısı olmayı sürdürürken birçok ülke (Çin de dahil olmak üzere) hazine tahvilleri alımlarını azalttı; BRICS ülkeleri de farklı bir parasal düzenlemeyi değerlendirmeye aldı.
ABD doları, Tether’i ABD için Petrodollar rejiminin sunduğuna benzer bir aracı dijital çağ için sunuyor. ABD’nin Petrodollar sisteminden elde ettiği birçok avantaj ve ABD hazinesinin küresel bir rezerv varlığı olarak rolü ABD doları Tether’i ve diğer stablecoin’lerle çoğaltılabiliyor.
Tether’in dijital dolar icadı dijital çağ için bir para politikası aracı. ABD’nin bunu teşvik etmesi umuluyor.
Rezervlere İlişkin Güncelleme ve İlk 5 Denetçi
- Tether ticari kâğıt varlıklarını azaltma garantisini yerine getirmeyi sürdürüyor.
- Tether’in portföyünde Çin ticari senedi bulunmuyor ve günümüz itibariyle toplam ticari kâğıt riski yeniden yalnızca ~3,7 milyara (Tether 2021’deki 30 milyardan), Ağustos 2022’nin sonunda ~200 milyona düştü ve Ekim 2022’nin sonunda da sıfır düzeyini görecektir.
- Geçtiğimiz ay Tether dünyanın en büyük 5. denetim şirketi olan BDO’yu görevlendirdiğini ve aylık rezerv kanıtı yayımlamayı talep edeceğini duyurdu. Söz konusu üst düzey denetçinin görevlendirilmesinin topluluk üyelerinin daha fazla şeffaflık talebini karşılamak için yardımcı olacağı umuluyor.