Dolar 34,2655
Euro 37,4857
Altın 2.914,29
BİST 8.964,10
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 23°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
23°C
Hafif Yağmurlu
Cts 21°C
Paz 22°C
Pts 21°C
Sal 20°C

Gelir İdaresi Başkanlığı’nın Lüks Tüketim Denetimi

Gelir İdaresi Başkanlığı’nın lüks tüketim denetimi, vergi adaletini sağlamak ve kayıtdışı ekonomiyi önlemek amacıyla yürütülen önemli bir süreçtir. Bu denetimle, toplumda eşitlik ve şeffaflık hedeflenmektedir.

Gelir İdaresi Başkanlığı’nın Lüks Tüketim Denetimi
22 Eylül 2024 13:00

Gelir İdaresi Başkanlığı’ndan Lüks Tüketim Denetimi

Gelir İdaresi Başkanlığı, yüksek gelir elde eden ve lüks tüketim yapan, ancak buna uygun vergi ödemeyen mükellefleri titizlikle izlemeye almış durumda. Kayıt dışı ekonomiyle mücadelenin bir parçası olarak, özellikle turizm bölgelerinde gerçekleştirilen lüks harcamaları detaylı bir şekilde takip eden Başkanlık, özel yat ve tekne satışlarını da inceleme altına aldı.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’ndan elde edilen verilerle uluslararası bilgi değişimi kapsamında toplanan bilgiler, Gelir İdaresi’nin kendi verileriyle çapraz kontrol edilmiştir. Bu kapsamda 2021-2023 yılları arasında gerçekleştirilen satışların büyük bir kısmında yüksek miktarda vergi kaybı tespit edilmiştir. Riskli mükellefler üzerine odaklanan Başkanlık, söz konusu üç yıl içerisinde 45 binin üzerinde özel tekne ve yat satışının yapıldığını belirlemiştir.

Gelir İdaresi, lüks taşıtların sigorta verileri ve kasko değerlerini de inceleyerek, gerçekleştirdiği analizlerle saha çalışmalarını desteklemiş ve satışların gerçek bedellerinin beyanlara yansımadığını saptamıştır. Analizlerde, 15 bin gerçek kişi ve 1,527 şirketin özel tekne ve yat satışlarında beyan edilen satış bedeliyle gerçek satış fiyatı arasında önemli farklar olduğu gözlemlenmiştir. Bu mükelleflerin para transferleri de inceleme altına alınmış, ilk tespitlere göre 1.4 milyar liralık kayıt dışı hasılat belirlenmiştir.

Bunların yanı sıra, Gelir Vergisi Kanunu’na göre, gemi ve yat gibi taşıtların 5 yıl içinde elden çıkarılmasından doğan kazançlar değer artışı kazancı olarak kabul edilmektedir. Yat ve tekneleri satın aldıkları tarihten itibaren 5 yıl içerisinde elden çıkaranların alış maliyetleri ile satış bedeli arasındaki fark üzerinden vergilendirme yapılmaktadır. Eğer bu satışlar ticari kazanç olarak değerlendirilirse, hem gelir veya kurumlar vergisi hem de satış bedeli üzerinden ayrıca KDV alınması gerekmektedir.

“Yeni Denetim Yöntemleri Devreye Alınacak”

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bu konuya ilişkin yaptığı değerlendirmede, “Çok kazanan ancak az vergi verenlerin kapısını çalmaya devam ediyoruz. Kayıt dışı ekonomiyle mücadelemiz sektör sektör genişliyor. İncelemeler sonucunda, satış bedellerini düşük gösteren mükelleflerden gerekli vergi ve cezaları talep edeceğiz.” açıklamasında bulundu.

Gelir İdaresi tarafından gerçekleştirilen bu alandaki çalışmaların devam edeceğini ve yeni denetim yöntemlerinin devreye alınacağını vurgulayan Şimşek, şunları ekledi: “Kayıt dışılığın neden olduğu haksız rekabeti ve vergi kaybını gidermek için sektörel saha denetimlerimizi yoğun şekilde sürdürüyoruz. Vergilendirilmeyen kazançla çok harcayanları, lüks harcama yapan ancak vergi matrahını düşük gösterenleri yakından izleyeceğiz. Kayıt dışı kazançların peşindeyiz. Vergide adaleti ve etkinliği artırmak amacıyla kayıt dışıyla mücadelemiz hız kesmeden devam edecektir.”