Dolar 34,2948
Euro 37,5032
Altın 2.914,85
BİST 8.964,10
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 23°C
Çok Bulutlu
İstanbul
23°C
Çok Bulutlu
Cts 21°C
Paz 22°C
Pts 21°C
Sal 20°C

Türkiye Sigorta Birliği’nden Arama Konferansı: Sigorta Sektörünün Geleceği

Türkiye Sigorta Birliği, sigorta sektörünün geleceğini şekillendirmek için bir arama konferansı düzenliyor. Sektördeki yenilikler, zorluklar ve fırsatlar üzerine derinlemesine tartışmalar yapılacak. Geleceğe dair vizyonunuzu oluşturun!

Türkiye Sigorta Birliği’nden Arama Konferansı: Sigorta Sektörünün Geleceği
23 Eylül 2024 20:30

Türkiye Sigorta Birliği’nden Önemli Bir Adım: Arama Konferansı

Türkiye Sigorta Birliği (TSB) öncülüğünde sigorta sektörünün tüm paydaşları, iki gün süren kapsamlı bir “Arama Konferansı”nda bir araya geldi. TSB tarafından yapılan açıklamada, TSB Başkanı Uğur Gülen’in liderliğinde gerçekleştirilen etkinlikte iklim değişikliği, yapay zeka, demografik değişim, insan kaynakları, reasürans sorunları, maliyet yönetimi, trafik sigortası ve yeşil dönüşüm gibi önemli konular ele alındı.

Sabancı Üniversitesi Arama Kürsüsü Başkanı Prof. Dr. Oğuz Babüroğlu’nun koordinasyonunda düzenlenen etkinliğe, sigorta şirketlerinin genel müdürleri, Hazine ve Maliye Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı uzmanları, Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) başkan ve başkan yardımcıları, uzmanlar, acenteler, eksperler, asistans hizmetleri sağlayıcıları ve sektördeki meslek örgütlerinin temsilcileri katıldı.

Gülen, etkinlikte yaptığı konuşmada, tüm sektörlerden birçok temel paydaşla işbirliği içinde faaliyet gösteren sigorta sektörünün 2030 yılına yönelik gelecek planlarını oluşturmak amacıyla bir araya geldiklerini belirtti. Gülen, “Gelecek nesillere güvenli bir ülke bırakma hedefi doğrultusunda çıktığımız bu yolculukta, sağlanan bu birliktelik yalnızca Türk sigorta sektörünün dayanışmasını değil, ülkemizin deprem ve iklim değişikliği gibi risklere karşı koruma açıklarını kapatmaya yönelik güçlü bir irade sergilediğini göstermektedir. Ortak akılla ilerleyip, sorunlarımızı birlikte çözmek zorundayız. Sigorta sektörü, tek taraflı çözümlerle ilerleyemez. Bu nedenle tüm paydaşlarımızla işbirliği yaparak, sektörümüzü daha güçlü kılacak adımlar atacağız.” ifadelerini kullandı.

Hedef: Dünya Sigorta Liginde İlk 10’da Olmak

Etkinlikte, sigorta sektörünün gelişimi için birçok önemli konu üzerinde duruldu. Özellikle sigortayı vatandaşlar için daha erişilebilir hale getirme ve kamu ile vatandaşlar arasında güvenli bir köprü kurma hedefleri vurgulandı. Tüm paydaşların katılım gösterdiği beyin fırtınasında, sigorta sektörüne ilişkin 63 maddelik bir risk haritası oluşturuldu.

Konferans sırasında, gelecek 5-10 yıl içinde sektörü bekleyen riskler belirlendi. Ayrıca, sigortacılığın ekonomideki ağırlığını artırmak ve kamunun üzerindeki yükü hafifletmek adına atılması gereken adımlar tespit edildi. Türkiye’de teminatsız varlık, güvencesiz birey ve sigortasız kimse bırakmama vizyonuyla belirlenen 10 yıllık hedefler ve projeler arasında şunlar yer aldı:

  • Dünya sigorta liginde ilk 10’da olmak,
  • 10 trilyon lira prim üretimi,
  • Kişi başı prim üretimini 350-400 dolara çıkarmak,
  • Penegrasyonu ilk 5 yılda yüzde 5’e, akabinde yüzde 7’ye çıkarmak,
  • BES fon büyüklüğünün GSMH’nın yüzde 10’unun üzerine çıkarılması,
  • Zorunlu ürünlerde yüzde 100 poliçe sahipliği sağlanması,
  • Yeni finansal ürünlerin geliştirilmesi,
  • Tüketicinin sigorta konusunda bilinçlendirilerek bir sigorta kültürü oluşturulması,
  • Serbest piyasa ve serbest tarife uygulamaları,
  • Türkiye Sigorta Platformu’nun oluşturulması,
  • MEB/YÖK işbirliğinde erken yaşta eğitimle okullarda müfredata sigortanın girmesi,
  • Türk Devletleri Teşkilatı pazarına nüfuz edilmesi,
  • TSB’nin koordinasyonunda tüm tarafların ortak mutabakatıyla müşteri odaklı sigortacılık kanununun çıkarılması,
  • Uçtan uca dijitalleşmeye tüm tarafların entegrasyonunun sağlanması.