1 Mayıs 2026, 06:34:32
Dolar 45,1488
Euro 53,0107
Altın 6.720,53
BİST 14.442,56
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 11°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
11°C
Hafif Yağmurlu
Cts 13°C
Paz 12°C
Pts 15°C
Sal 16°C

ABD’li W&T Offshore Şirketinden Sigorta Davası

14 Aralık 2024 06:15

ABD’li Offshore Sondaj Şirketi, Sigortacıların 250 Milyon Dolarlık Teminat Taleplerini Engellemek İçin Mahkemeye Başvurdu

HOUSTON, 12 Aralık (Reuters) – ABD’nin Meksika Körfezi‘nde faaliyet gösteren bağımsız sondaj şirketi W&T Offshore (WTI.N), eski petrol altyapısının söküm maliyetlerini karşılamak üzere sigorta şirketlerinin talep ettiği 250 milyon dolarlık ek teminatın engellenmesi için federal bir mahkemeye başvurdu.

Offshore sondaj endüstrisi, federal sularda petrol ve gaz altyapısının devre dışı bırakılmasına yönelik maliyetlerin karşılanması amacıyla sigorta teminatlarını artırma yönünde artan bir baskıyla karşı karşıya. ABD’nin Okyanus Enerjisi Yönetimi Bürosu (BOEM), Haziran ayında mali teminat düzenlemelerinde değişiklik yapan nihai bir kuralı yürürlüğe koyarak, sektörün devre dışı bırakma maliyetlerini karşılamasını ve bu yükün vergi mükelleflerine yansımamasını hedefledi.

W&T Offshore CEO’su Tracy Krohn, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “Federal ajansların ve kefalet sağlayıcılarının insafına kalıyorsunuz, bu yüzden gerçekten fazla bir kontrol imkânınız olmuyor,” dedi. Krohn ayrıca, “Düzenleyici kurumların, mevcut teminat miktarının üzerine çok daha fazla kefalet talep etmek için sağlam bir gerekçesi yok,” diye ekledi.

BOEM’in Yeni Düzenlemesi ve Etkileri

BOEM, sondaj şirketlerinin, devre dışı bırakma faaliyetlerinin potansiyel maliyetlerini karşılamak üzere ek mali teminat sağlaması gerektiğini belirtti. Bu düzenlemenin sektöre toplamda yaklaşık 7 milyar dolarlık bir yük getireceği tahmin ediliyor. 2023 Haziran itibarıyla Meksika Körfezi’nde devre dışı bırakılması gereken 2.700’den fazla kuyu ve 500 platform bulunduğu bildirildi.

W&T Offshore’un Dava Girişimi

W&T Offshore, Çarşamba günü Teksas Güney Bölgesi Federal Mahkemesi’nde açtığı davada, sigortacıların, BOEM’in yeni düzenlemesini bahane ederek ek teminat ve prim talep etmek için iş birliği yaptığını iddia etti. Şirket, bu taleplerin kendisine zarar vermek amacıyla yapıldığını savunarak, yargıç Keith Ellison’dan sigortacıların ek teminat taleplerini geçersiz kılmasını talep etti.

Şirket, sigortacıların, daha önce primlerini ödemiş olduğu kefalet teminatlarına ek olarak yeni taleplerde bulunduğunu belirtti. Sigortacıların bu davranışlarının rekabete aykırı bir şekilde hareket ettiği iddia ediliyor.

Küçük Şirketlere Olumsuz Etki

BOEM’in yeni düzenlemesine karşı çıkanlar, bu kuralların, yatırım derecesine sahip olmayan veya yeterli petrol rezervi bulunmayan küçük şirketleri orantısız bir şekilde etkileyeceğini savundu. Büyük petrol şirketlerinin ise genellikle daha geniş rezervlere sahip olması ya da kredi kriterlerini karşılayarak ek teminat gerekliliğinden muaf tutulması bekleniyor.

Houston merkezli W&T Offshore, davayla ilgili bir yorum yapmazken, davada adı geçen sigorta şirketleri Endurance Assurance Corp ve Lexon Insurance Co da henüz açıklama yapmadı.

kaynak:

https://www.reuters.com/business/energy/us-offshore-driller-asks-judge-block-insurers-demands-250-mln-collateral-2024-12-12/