Dolar 34,2386
Euro 37,2764
Altın 2.944,00
BİST 8.860,30
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 17°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
17°C
Hafif Yağmurlu
Per 16°C
Cum 17°C
Cts 18°C
Paz 19°C

Yeni Düzenlemelerle Ödeme Kaydedici Cihaz Kullanım Zorunluluğu

Yeni düzenlemelerle birlikte ödeme kaydedici cihazların kullanımı zorunlu hale geliyor. Bu değişikliklerin kapsamı, etkileri ve işletmelere sağladığı avantajlar hakkında detaylı bilgiye ulaşın.

Yeni Düzenlemelerle Ödeme Kaydedici Cihaz Kullanım Zorunluluğu
29 Eylül 2024 12:30

Yeni Düzenlemelerle Ödeme Kaydedici Cihaz Kullanımı Zorunlu

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, tüm esnaf ve işletmelerin yeni nesil ödeme kaydedici cihaz kullanmalarının ve mutlaka banka kartı ya da kredi kartıyla ödeme imkanını sunmalarının gerekliliğini vurguladı. Şimşek, “İşletmelerin bir kısmının, bankaların komisyon oranlarının yüksekliğini gerekçe göstererek nakit ödemeye göre daha yüksek tutarlar talep ettiğini gözlemliyoruz. Mükelleflerimizin, bu gerekçeyle komisyon farkını vatandaşlardan talep etmemesi büyük önem taşıyor.” dedi.

Şimşek, AA’ya verdiği demeçte, Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından kartla ödeme almayan işletmelere yönelik yürütülen çalışmaları değerlendirdi. Bakanlık, kayıt dışı ekonomiyle mücadele amacıyla bugüne kadar birçok uygulamayı devreye almış durumda. Bu bağlamda, perakende mal ve hizmet sunan esnaf ve işletmelerdeki banka kartlarıyla ödeme yapılmasına imkan tanıyan POS cihazları ile fiş düzenleyen ödeme kaydedici cihazların birleştirildiğini hatırlattı.

Yeni nesil ödeme kaydedici cihazların, banka kartlarıyla gerçekleştirilen ödemelerde slip ve fişin tek bir belge olarak çıkmasına olanak sağladığını belirten Şimşek, bu durumun satışların kayıt dışı bırakılmasını engellediğini ifade etti. Ancak bazı mükelleflerin hâlâ eski nesil cihaz kullanması ve ödemelerde kredi kartını kabul etmemesi üzerine çalışmalar yaptıklarını aktardı. Geçen yıl sonunda yayımlanan bir tebliğ ile, 1 Temmuz 2024 tarihine kadar tüm mükelleflerin yeni nesil ödeme kaydedici cihaz almasının ve bu cihazlar üzerinden mutlaka banka kartı ya da kredi kartı ile ödeme kabul etmesinin zorunlu hale getirildiğini vurguladı.

Özel Usulsüzlük Cezaları Uygulanıyor

Şimşek, yeni düzenlemeye ilişkin şu bilgileri paylaştı: “Artık perakende mal ve hizmet sunan tüm esnaf ve işletmelerde yeni nesil ödeme kaydedici cihaz kullanılması ve bu işletmelerin mutlaka banka kartı ya da kredi kartıyla ödeme imkanı sunması gerekiyor. GİB tarafından yapılan denetimlerde yeni nesil ödeme kaydedici cihaz almayan ya da tahsilatlarında banka kartı veya kredi kartıyla ödeme imkanı sunmayan mükelleflere özel usulsüzlük cezaları kesilmektedir.”

Bazı işletmelerin, bankaların komisyon oranlarının yüksekliğini gerekçe göstererek nakit ödemeye göre daha yüksek tutarlar talep ettiğini belirten Şimşek, bu noktada talep edilen farkın banka komisyon oranlarının çok üzerinde olabildiğine dikkat çekti. Komisyon oranlarının bankalar arasında farklılık gösterdiğini ve tahsil edilen tutarın bankadan alınma süresinin de bu oranı etkileyebildiğini ifade etti.

İhbar Süreci ve Denetimler

Şimşek, bazı bankaların oranlarının son dönemde düştüğünü ve yüzde 2’nin altına indiğini aktararak, “Bu kapsamda, kendisine banka kartı ya da kredi kartı ile ödeme imkanı sunulmayan ya da yüksek tutarlı fark istenen vatandaşların bunu Gelir İdaremize ihbar etmesi durumunda, denetim yapılarak gerekli cezai işlemler uygulanmaktadır. Vatandaşlar, Dijital Vergi Dairesi, GİB Mobil uygulaması, BİP ya da WhatsApp gibi farklı kanallardan ihbarda bulunabilir.” ifadesini kullandı.

Banka ve Ödeme Kuruluşlarına Yönelik Cezalar

GİB’in, yeni nesil ödeme kaydedici cihaz almakla yükümlü olmasına rağmen sadece POS cihazı verilen mükelleflerle birlikte bu banka ve ödeme kuruluşlarına da her bir tespit için ayrı ayrı ceza kestiğine işaret eden Şimşek, şunları kaydetti: “Son kanun değişikliği ile söz konusu ceza tutarı 200 bin liraya yükseltildi. Bu tutar her yıl yeniden değerleme oranıyla artırılacaktır. Başkanlık, tüm banka ve ödeme kuruluşlarına resmi yazılar göndererek hatalı POS cihazlarının kullanımına son verilmesini, mükelleflerden bu cihazların alınmasını ve bunlar yerine yeni nesil ödeme kaydedici cihazların verilmesini istemiştir. Verilen sürede bu değişimi yapmayan banka ve ödeme kuruluşlarına da her bir tespit için ceza kesilecektir.”

Bakanlık, perakende ticarette kayıt dışılıkla mücadele konusundaki çalışmalarına kararlılıkla devam ettiğini ve bu çalışmalarla vergide adalet ve etkinliğin artırılmasına yönelik çabalarını derinleştirdiğini belirtti.