Dolar 34,2711
Euro 37,0807
Altın 2.997,83
BİST 8.714,69
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Az Bulutlu
İstanbul
19°C
Az Bulutlu
Per 18°C
Cum 19°C
Cts 20°C
Paz 19°C

Egemen Bağış Çekya’dan Uyardı!

Egemen Bağış Çekya’dan Uyardı!
22 Kasım 2021 16:32

Çek Cumhuriyeti Büyükelçisi Egemen Bağış Tüm Dünya’da ve Avrupa’da artan covid-19 vakaları sonucu alınan önlemler hakkında açıklamada bulundu. Egemen Bağış youtube kanalı üzerinden yaptığı açıklamayı yazılı olarak duyurdu.

Çek Cumhuriyeti’nde Covid-19 Vakaları Hızla Artmaya Devam Etti!

Egemen Bağış Çekya’dan Uyardı!

Yeni bir haftalık video mesajımızla hepinize selam, sevgi ve saygılarımızı sunuyorum. Bu hafta da Çek Cumhuriyeti’nde Covid-19 vakaları hızla artmaya devam etti.

2021 Mart ayı itibarıyla günlük vaka sayısı 17.000’e kadar yükselmişti, yaz döneminde önemli ölçüde azalmasına karşılık, Eylül ayı sonu itibarıyla, turizm amaçlı yurtdışı seyahatlere gidenlerin dönüşleri ve okulların açılması gibi nedenlerle vaka sayılarında ciddi artışlar başladı. 16 Kasım 2021 tarihinde tespit edilen günlük 22.479 vaka sayısı, 2020 yılı mart ayından bu yana açıklanan en yüksek günlük vaka sayısı oldu. Öte yandan, toplum genelinde aşılanmanın artmasıyla ki (tamamı aşılanan nüfus oranı yüzde 48’dir), yükselen günlük vaka sayılarına rağmen, çok şükür günlük ölüm oranlarının aşılamanın mevcut olmadığı dönemlere kıyasla aynı oranda artmadığı görülmektedir.

Geride bıraktığımız hafta ortası itibari ile aktif vaka sayısı 290.462’dir. On buçuk milyon nüfuslu Çek Cumhuriyeti’nde Hastanede bulunanların sayısı 4.750 olup, salgın nedeniyle ölenlerin toplam sayısı 31.879’a ulaşmıştır.

Çek Cumhuriyeti’nde 22 Kasım 2021 tarihi itibarıyla test sonuçlarının hukuki bakımdan bireylerin Covid-19 itibarıyla güvenli olduğunu tespit etme niteliği kaldırılmıştır. Böylece, artık işyerleri, restoranlar ve otellere girişte aşı kartı veya geçmişte C-19 enfeksiyonu geçirildiğine dair belge talep edilecektir. Sağlık nedeniyle aşı olamayanlar, bu durumlarını belgelemek şartıyla, negatif PCR sonucu sunmalıdır.

AB tarafından benimsenen trafik ışıkları sistemini uygulayan Çekya’da Türkiye 5 Şubat 2021 tarihinden itibaren koyu kırmızı ülke kategorisinde değerlendirilmektedir. Halihazırda Prag İstanbul arasında THY tarafından haftalık 10 uçuş ve Pegasus firması tarafından 3 uçuş gerçekleştirilmektedir.

Mevcut seyahat düzenlemelerine göre, vatandaşlarımızın Çekya’ya varışlarından önce “Public Health Passenger Locator Form” doldurmaları ve Avrupa Birliğinin kabul ettiği aşıları olduklarına dair belge sunmaları beklenmektedir.

Çekya’da Aşılanma sürecinin üzerinden sekiz ay geçen ve çoğu sağlık görevlisi ve yaşlılardan oluşan halkın 20 Eylül tarihinden itibaren 3. doz aşılanma talepleri karşılanmaya başlamıştır. Bugüne kadar yaklaşık 600 bin kişiye üçüncü doz aşı uygulanmıştır.

Tüm bu rakamlar bize aşı olmanın ne kadar önemli olduğunu gösteriyor. Lütfen aşılarımızı ihmal etmeyelim ancak aşılı isek de rehavete kapılmayalım. Maske, hijyen ve sosyal mesafe konularına azami derecede hassasiyet gösterelim.

Haftanın Faaliyetleri

Çek Cumhuriyeti Büyükelçisi Egemen Bağış
Çek Cumhuriyeti Büyükelçisi Egemen Bağış
  • Türkiye Cumhuriyeti Prag Büyükelçiliği Askeri Ataşeliği’ne atanan Sayın Yarbay Cem Tekin’i makamında ziyaret ederek, yeni mesai arkadaşımıza görevinde başarılar diledik.
  • Çek fotoğraf sanatçısı Sandra Sandrova bizi ziyaret ederek yetim ve öksüz kalan Çek çocuklar yararına hazırladıkları takvim projesi hakkında bilgi verdi ve iki ülke STK’ları arasındaki işbirliği imkanlarını değerlendirdi.
  • Çek Cumhuriyeti’nin önde gelen insansız hava araç şirketi Primoco UAV firmasının kurucusu ve yönetim kurulu başkanı Sayın Ladislav Semetkovsky sefaretimizi ziyaret ederek biz ve Askeri Ataşemiz Sayın Yarbay Cem Tekin ile istişarelerde bulundu.
  • Erasmus Plus projesi kapsamında Prag’ı ziyaret eden Ankara-Çankaya Mimar Kemal Ortaokulu ve Şanlıurfa Haliliye Görme Engelliler Ortaokulu öğretmenlerinden oluşan heyeti konutunda ağırlayarak sohbet ettik.
  • Çek Cumhuriyeti’nin eski Başbakanlarından Dr. Petr Necas bizi sefaretimizde ziyaret etti. İki eski dost olarak 2013 Şubat ayında Sayın Cumhurbaşkanımızın Başbakan olarak Sayın Necas’ın davetine icabetle Prag’a yaptıkları ziyareti andık ve geleceğe yönelik iş birliği imkanlarını değerlendirdik.

Tabii ki bunların dışında birçok rutin toplantı, kabul ve yazışmalar ile haftamız hızla geçti. Şimdi yeni bir haftaya başlamanın heyecanı ile hepinize keyifli bir hafta sonu diliyorum. Başta da söylediğim gibi sağlığınızı lütfen ihmal etmeyin.

Çek Cumhuriyeti Büyükelçisi Egemen Bağış
Çek Cumhuriyeti Büyükelçisi Egemen Bağış