Dolar 32,4930
Euro 34,6021
Altın 2.499,28
BİST 9.548,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 24°C
Az Bulutlu
İstanbul
24°C
Az Bulutlu
Çar 20°C
Per 18°C
Cum 16°C
Cts 18°C

Alternatif Bank Engelsiz Bankacılık alanında yaptığı çalışmaları paylaştı

Alternatif Bank Engelsiz Bankacılık alanında yaptığı çalışmaları paylaştı
16 Eylül 2020 21:12

Alternatif Bank Engelsiz Bankacılık Alanında Örnek Bir Uygulama Başlatıyor

Alternatif Bank Genel Müdürü Kaan Gür: “Bankacılık hizmetlerine herkesin eşit şekilde ve kolaylıkla erişebileceği ‘hak temelli’ bir hizmet modeli sunmak için çalışıyoruz. Engelliler, yaşlılar, hamileler, kaza ve benzer nedenlerle kısıtlanmış tüm gruplara kolay ulaşılabilen hizmetler vermeyi hedefliyoruz. Bu konu kurum kültürümüzün bir parçası olacak. Beş yıl içerisinde Alternatif Bank’ın engelsiz bankacılık alanında örnek gösterileceğine yürekten inanıyoruz”

“Bu kapsamdaki çeşitli erişilebilirlik çalışmalarımızın yanı sıra engellilere yönelik ürünler de geliştirmeye başladık. İlk adımını da bir kredi paketiyle atıyoruz.”

Yapılan araştırmalar Türkiye’de milyonlarca engelli birey olduğunu gösteriyor ve engelliler çalışma hayatı ile günlük yaşamın pek çok doğal gereksinimine ulaşmakta zorluk çekiyor. Bu zorluklardan önemli birinin de bankacılık hizmetleri olduğu gerçeğinden yola çıkan Alternatif Bank; geçen yıldan bu yana çalışanlarının farkındalık ve yetkinliklerini, hizmet kanallarının ise erişilebilirliğini geliştiren hazırlık çalışmaları gerçekleştirdi. Banka, kurum kültürü çalışmalarının önemli bir adımını ‘Engelsiz Bankacılık’ uygulamalarıyla atıyor. Bu anlayışla bankacılık hizmetlerine herkesin kolaylıkla erişebilmesi amacıyla gerçekleştirdiği çalışmaları düzenlediği online toplantıda paylaştı. 16 Eylül Çarşamba günü gerçekleşen toplantıya Alternatif Bank Genel Müdürü Kaan Gür, Alternatif Bank İnsan Kaynakları Genel Müdür Yardımcısı Ebru Taşcı Firuzbay, Alternatif Bank Bilgi Teknolojileri, Dijital Bankacılık ve Operasyondan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Esra Beyzadeoğlu, Engelsiz Bankacılık Danışma Kurulu Üyeleri Süleyman Akbulut, Hakan Özgül, Duygu Kayaman, Prof. Dr. Kenan Çayır ve Doç Dr. Itır Erhart katıldı.

Yazarımız Jülide Çilingir’in sorusu şu şekilde yanıtlandı:

Çalışmanız spesifik olarak gözükse de aslında kamu yararına olan bir çalışmadır. Bu bağlamda BDDK VE Bankalar Birliğinden çalışmanızda destek aldınız mı?

Alternatif Bank olarak gerekli düzenlemeleri yaparken mevzuatın şart koştuğu tüm koşulları yerine getiriyorduk ama dikkatle eğilmemiz gereken çok önemli ayrıntılar olduğunu gördük. Bu alanda temel yaklaşımımızı ve atacağımız adımları belirlemek için de geçtiğimiz yıl kıymetli bir danışma kurulu oluşturduk. Onların yönlendirmeleriyle emin adımlarla ilerliyoruz. Diliyoruz ki yaptıklarımız sektörümüze, kurumlara, belediyelere yansır, çoğalır ve ülkemiz engelli yaşamı için örnek bir ülke olur. ‘Engelsiz Bankacılık’ konusunda kendimize beş yıllık bir plan hazırladık. Hedefimiz Alternatif Bank’ı Engelsiz Bankacılığın model bir kurumu haline getirmek ve öğrendiklerimizi isteyen herkesle paylaşmak.

‘Engelsiz Bankacılık’ konusunda bankanın vizyonu ve yaptığı çalışmalarla ilgili olarak Alternatif Bank Genel Müdürü Kaan Gür şunları söyledi: “Banka olarak son birkaç yıldır önemli bir dönüşüm sürecindeyiz. Yaptığımız çalışmalarla Alternatif Bank’ı adım adım yeni bir kültüre doğru evriltiyoruz. Odağımız insan ve ona maksimum hizmet vermek. Basiretli ve danışman bankacılık hedeflerimizin yanına “Engelsiz Bankacılığı” da katıyoruz. Engelsiz Bankacılık dediğimiz zaman da tüm hizmetlerimize herkesin kolaylıkla erişebilmesini anlıyoruz. Türkiye’de ne yazık ki göz ardı edilen bazı kesimler var. Yaşlılar, hamileler ve tabii ki engelliler. Bu insanlar gerek çalışma hayatı, gerek günlük yaşamda hakları olan pek çok doğal gereksinime ulaşmakta zorluk çekiyor. Bu haklar bankacılık hizmetlerinden yararlanırken de geçerli. Biz de bu noktada iş yapış kültürümüzü, bankacılık hizmetlerine herkesin eşit şekilde ve kolaylıkla erişebilecekleri bir yaklaşım olan “hak temelli bankacılık” olarak tanımlıyoruz. Fiziksel ve dijital hizmet kanallarımızın erişilebilirliğini geliştiriyoruz. Çalışanlarımızın bu alandaki farkındalık ve yetkinliğini sürekli artırıyoruz. Çalışmalarımızı da her biri kendi alanında uzman akademisyen ve sivil toplum temsilcileri danışmanlığında geliştiriyoruz.

Önümüzdeki dönemde atacağımız adımları belirlerken engelli bireylerin gerek sosyal hayatta gerekse bankacılık hizmetlerinde karşılaştıkları zorlukları tespit etmek amacıyla online bir araştırma gerçekleştirdik. Bu kapsamda son bir yıllık dönemde sosyal medya ve forumlarda yaklaşık 2 milyon içeriği analiz ettiğimizde engellilerin ağırlıkla emeklilik, eğitim- sınavlar, istihdam, çalışma hayatı, ulaşım ve erişilebilirlik gibi konularda sorunlar yaşadıklarını gördük. Bankacılık hizmetleri özelinde yapılan paylaşımlara baktığımızda ise %17’sinin fiziksel erişimde, %62’sinin de başta kredi olmak üzere bankacılık ürün ve hizmetlerinden faydalanma noktasında sıkıntılı olduğunu tespit ettik. Bu veriler ışığında erişilebilirlik çalışmalarımızın yanında ürün geliştirmeye de odaklanarak engelli bireylere yönelik 50 bin TL’ye kadar %1,10 faiz oranı ve 24 aya kadar vade imkânı sunan kredi paketimizi oluşturduk. Diliyoruz ki attığımız adımlar sektörümüze, kurumlara, belediyelere yansır, çoğalır ve ülkemiz engelli yaşamı için örnek bir ülke olur. ‘Engelsiz Bankacılık’ konusunda kendimize beş yıllık bir plan hazırladık. Bugüne kadar yaptığımız çalışmalar sadece bir başlangıç. Hedefimiz Alternatif Bank’ı Engelsiz Bankacılığın model bir kurumu haline getirmek ve öğrendiklerimizi isteyen herkesle paylaşmak.

Bankanın insan kaynaklarına yönelik çalışmaları hakkında görüşlerini paylaşan Alternatif Bank İnsan Kaynakları Genel Müdür Yardımcısı Ebru Taşcı Firuzbay “Engelsiz banka hedefi doğrultusunda çalışmalarımıza öncelikle kendi mutfağımızdan yani çalışanlarımızdan başladık. Hizmet kanallarımızın erişilebilirliğini sağlarken çalışanlarımızın da farkındalık ve bilgi seviyesini geliştirmek çok önemli. Zira bir kişinin farkındalığının artmasının ve bilinçlenmesinin domino etkisi yaratarak çok daha büyük halkaları etkileyeceğine inanıyoruz. Aldığımız eğitimlerde de bunu yakından deneyimleme fırsatını yakaladık. Danışma kurulumuzun rehberliğinde başta sakatlık, engellilik tanımları, engel gruplarını tanıma ve en doğru iletişim tekniklerine dair çalışanlarımız için dil ve perspektif birliği eğitimleri düzenledik. Yürüttüğümüz çalışmalar kapsamında sınıf içi eğitimler, toplantı ve atölye çalışmalarıyla çalışanlarımızı farklı engelli grupları konusunda bilgilendirerek, kapsayıcı uygulamalar geliştirmek üzere buluşmalar düzenledik. Kurum içinde oluşturduğumuz farkındalığın sürekliliğini sağlamak amacıyla oryantasyon programımıza bu konuda özel modüller ekledik. Önümüzdeki dönem aksiyon planımızda gerek mevcut gerekse aramıza yeni katılacak çalışanlarımız için hak temelli hizmet anlayışımızı ortaya koyan yeni eğitim içeriklerinin geliştirilerek hayata geçirilmesi bulunuyor. Engelli istihdamı açısından baktığımızda, Bankamız yasal düzenlemelerle belirlenen kotayı karşılıyor. Bununla birlikte hedefimiz ihtiyaçlar ölçüsünde yasal zorunlulukların üzerinde engelli istihdamını sağlamak, staj süreçlerimize engelli öğrencileri dahil etmek. Aynı zamanda Müşteri İletişim Merkezi’nde işaret dili bilen ve tüm hizmet kanallarına merkezi şekilde destek verebilecek “Erişilebilir İletişim Uzmanı” istihdam etmek“ dedi.

Alternatif Bank Bilgi Teknolojileri, Dijital Bankacılık ve Operasyondan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Esra Beyzadeoğlu ise bankanın fiziki ve dijital hizmet kanallarında gerçekleştirilen çalışmalarla ilgili olarak şu bilgileri verdi: Banka olarak, marka dönüşümüzle birlikte müşterilerimize dönük yüzümüz olan şubelerimizde müşteri deneyimini artıracak düzenlemeleri yapmaya başlamıştık. Hatta son üç yılda şubelerimizin %80’den fazlasını yeniledik. Danışma kurulumuzun yönlendirmeleriyle hazırladığımız ve şubelerimizde erişilebilirlik ölçütlerinin değerlendirilmesini sağlayan kılavuzumuzla yapılması gereken ek düzenlemeleri hayata geçirmeye başladık. Bu doğrultuda bir zaman planı oluşturduk ve uygulamaya geçtik. Bugün şubelerimizin tümünde erişilebilirlik düzenlemeleri anlamında önemli yol kat etmiş durumdayız. Rampa yapımı mümkün olmayan çok basamaklı merdivenle giriş yapılan 3 şubemizde asansör sistemi ile erişilebilirlik sorununu çözdük. Girişi sokak seviyesinde olmayan diğer şubelerimizde ise doğru eğime sahip rampalar kurduk. Yine şubelerimizin tamamına sesli uyarı sistemleri taktık. Ayrıca işitme engelliler için indüksiyon döngü sistemine (konuşan ile dinleyici arasındaki iletişimi bozan çevresel faktörleri ortadan kaldıran bir sistem) geçtik. Yeni Genel Müdürlük Binamız ise zaten engellilere uygun inşa edilmişti. Bazı küçük düzenlemelerle ideale çok yakın bir hale dönüştü.

Dijital kanallarımıza geldiğimizde de ‘Web İçeriği Erişilebilirlik Rehber Kuralları’ hazırladık ve gerekli düzenlemeleri yapmaya başladık. Bu kanallarımızdaki erişilebilirlik iyileştirmelerini önümüzdeki senenin ikinci yarısında tamamlamayı hedefliyoruz. Ayrıca engellilerin daha iyi bir bankacılık hizmeti almasına katkı sunacak projelerin geliştirilmesi için sürece gençleri de dâhil ettik. Özyeğin Üniversitesi öğrencileriyle birlikte şubat ayında erişilebilirlik ve evrensel tasarım yaklaşımıyla, ‘Engelsiz Bankacılık’ temalı bir hackathon düzenledik. Bankamız hizmet kanallarına erişimde engelli gruplarının ihtiyaçlarına cevap verecek projeler geliştirmelerini istedik. Bu konuda 36 kişiden oluşan 9 ekip proje fikirleri geliştirdi. Gençlerin yaklaşımları ve geliştirdikleri projeler gerçekçi yönleri olması açısından da çok kıymetliydi. Bu projelerden 4’ünü hayata geçirmek üzere planımıza aldık.”