Dolar 34,2711
Euro 37,0807
Altın 2.997,83
BİST 8.714,69
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Az Bulutlu
İstanbul
19°C
Az Bulutlu
Per 18°C
Cum 19°C
Cts 20°C
Paz 19°C

HDI Sigorta Ceyhan Hancıoğlu Pandemi Dönemini Değerlendirdi

Türk - Kuzey Kıbrıs Türk Ticaret Odası Genel Sekreteri Tüketicinin ve Rekabetin Korunması Derneği Genel Sekreteri DMW Avrupa Diplomatlar Birliği Genel Sekreteri TÖF Tüketici Örgütleri Federasyonu Genel Sekreteri
26 Ağustos 2020 14:37

HDI Sigorta Genel Müdürü Ceyhan HANCIOĞLU ile, içinde bulunduğumuz pandemi dönemini, tüm dünya ülkemizde etkileri hakkında bir röportaj gerçekleştirdik. Bu dönemde HDI Sigortanın sektördeki yeri ve sigorta acentelerine dair kıymetli açıklamalarda bulundu.

HDI Sigorta Ceyhan Hancıoğlu Pandemi Dönemini Değerlendirdi | 26 Ağustos 2020

Tüm dünya ve ülkemiz biraz hazırlıksız yakalandı

Pandemi konusunda ülkemizin ve dünyanın geçirdiği bu zorlu dönemi kısaca tanımlamak ve kişisel görüşünüzü dinlemek isteriz sizden?

Genel anlamda baktığımızda dünya tarihinde benzer salgınlar her yüzyılda birkaç kez, küçük ya da geniş çaplı yaşana gelmiştir, gelmektedir (örneğin İspanyol gribi). 21.yy da Korona Salgını (Pandemi) olarak bizim dönemimize denk geldi.

Bence tüm dünya ve ülkemiz biraz hazırlıksız yakalandı. Bu salgınla ilgili basında yer alan bilgilere göre Dünya Sağlık Örgütü’nün salgının gelmekte olduğuyla ilgili Birleşmiş Milletler Topluluğuna üye tüm ülkelere bilgilendirme yaptığı haberleri yar aldı.

Ülkelerin özellikle, sağlık sistemi ve ekonomileri bu süreçten çok yüksek oranda etkilendi.

Sağlık sistemi güçlü ülkeler bu süreci daha hızlı toparlamakla birlikte, ekonomik açıdan tüm dünya ülkeleri olumsuzlukları hala yüksek oranda yaşamaya devam ediyorlar.

Şu günlerde sonbahara girişle birlikte tüm dünyada 2. dalga beklentisi oldukça yükselmiştir.

1.dalganın daha etkileri atlatılmadan 2. Dalga beklentileri ülkeleri bu kadar ekonomik baskı altında daha da düşündürmektedir.

Ülkemiz ise bu süreci iyi yöneten ülkeler arasında gösterilmekte olup, sağlık sistemindeki yapılanmanın yararlarını bu büyük salgında en yakından hisseden ülkelerin başında gelmektedir.

Ülke ekonomimizde bütün dünyaya paralel etkilenmiş ve etkilenmeye devam etmekte olup, hemen hemen tüm sektörler bundan payını almaktadırlar.

Türkler çok hızlı adapte olan bir millet olarak buna da çok kısa sürede adapte olduk

Pandemi dönemi bir yönetici olarak size ve ekibiniz için ne anlam ifade ediyor? Nasıl bir dönem yaşıyorsunuz? Bize kısaca bahseder misiniz?

Bu dönem şirketimizin kaptanı olarak hem benim hem de tüm çalışma arkadaşlarım için daha önce hiç yaşanmamış bir deneyim oldu. Ülkemiz küçük büyük ekonomik dalgalanmalar konusunda çok tecrübeli, ama aynı zamanda büyük bir salgın ile birlikte gelen ekonomik dalgalanmayı ilk kez yaşadık. Hem Pandemi ile hem de ekonomi ile mücadele çok farklı, çok öğreten bir tecrübe oldu hepimize.

Hep söylene geldiği gibi biz Türkler çok hızlı adapte olan bir millet olarak buna da çok kısa sürede adapte olduk, çözüme ve hayatı devam ettirmeye yönelik tedbir ve önlemlerimizi hızlıca aldık, almaya da devam ediyoruz; çok şey öğrendik öğrenmeye de devam ediyoruz.

Teması çok seven bir ulus olarak (ticarette de) evlere kapanmak, tokalaşamamak, sarılamamak vb. bizlere has özelliklerimizi birden askıya almak zor gelse de çabucak buna uyum sağlayarak hayatımıza işimize devam ettik.

Pandeminin gerektirdiği tedbirleri hızlıca aldık ve bu yeni dönemde işimizi aynı şekilde başarıyla sürdürebilmek için gereken tüm tedbirleri ve yeni uygulamaları devreye alarak işimizi hiç aksatmadan sürdürüyoruz.

Teknolojiyi yakalayamayan yatırım yapmayan şirketlerin yaşamasının zor olacağını bizlere gösterdi

Bu dönem özellikle tüm dünyaya teknolojinin hem günümüzde hem de yakın/orta/uzak gelecekte hayatımızı, iş yapış şeklimizi ne kadar değiştireceğini çok güçlü şekilde yüzümüze çarptı.

Sigorta sektörü, finans ve hizmet sektörü içerisinde yer alan bir sektör olarak teknolojiyi en çok kullanan sektörlerin başında gelmektedir. Bazı konularda hala klasik yöntemlerde direten şirketlere çok ciddi bir uyarı oldu bu dönem ve teknolojiyi yakalayamayan yatırım yapmayan şirketlerin yaşamasının zor olacağını bizlere gösterdi.

Biz bu konuda sektörün öncü şirketlerinden birisi olarak, bundan sonraki dönemde teknolojiyi daha çok iş yapış şeklimizin içine sokmak için bu dönemi çok verimli geçirdik; öğrendiklerimizle yatırımlarımızı daha efektif yapacağımıza hiç şüphe duymuyoruz.

Kısacası biz bu süreci tüm zorluklarına rağmen oldukça verimli ve öğretici geçirdik geçirmeye de devam edeceğiz.

Teknolojiye ve yeni dönemin getirdiklerine daha fazla yatırım yaparken, en güçlü kasımız olan müşteriye, acenteye, dağıtım kanallarımıza, diğer iş ortaklarımıza dokunmayı, temas etmeyi, iletişimi sürekli kılmayı da aynı ciddiyetle devam ettirmekten de asla ödün vermeyeceğiz.

İşlerin ofis dışında ki mekânlardan da yönetilebildiğini gördük

Pandemi ile beraber çalışma hayatınızda neler değişti? bu değişikliği ne kadar daha sürdürmeyi planlıyorsunuz?

Yukarıda da bahsettiğim gibi bu dönem bize yeni pencereler açtı, temaslı iş yapış/çalışma şeklinin yanı sıra temassız iş yapış/çalışma şeklini de tecrübe etmemize ve bunu yönetmemize vesile oldu. Bizlere yeni bir ortamı yarattı ve bu ortama nasıl adapte olmamız gerektiği konusunda yeni tecrübeler ve yöntemler bulmamıza olanak sağladı.

Krizler fırsatları da yaratır, HDI olarak bu krizden çok daha güçlü ve öğrenmiş olarak çıkarak sektörün oyun kurucusu rolümüzü devam ettireceğiz

Öncelikle ofislerimizin ne kadar büyük olduğunu gördük, işlerin ofis dışında ki mekânlardan da yönetilebildiğini gördük (ör. Evlerimizden), maliyetlerimizi bir kez daha gözden geçirmemiz gerektiğini gördük, teknolojiye yatırımlarımıza daha da artırmamız gerektiğini gördük, insan kaynağımızın kıymetini bir kez daha hatırladık (iyi günde kötü günde çok güçlü bir takım olduğumuzu gördük ve bunun önemini bir kez daha anladık), aynı şekilde dağıtım kanallarımızın bizlere katkılarının önemini ve onlarla kurmuş olduğumuz bağın güçlü yapısını bir kez daha kavradık, onların gelişimine katkı sağlamayı ana önceliklerimiz arasına aldık (özellikle teknolojik açıdan).

Bu ve benzeri değişiklikler önceliklendireceğimiz konular olarak öne çıktı. Biz bunların geçici değil, kalıcı önceliklerimiz olacağını çok iyi biliyoruz, bundan sonraki dönemlerde de bunları önceliklendirerek bu süreçten daha güçlü bir şirket olarak çıkmak istiyoruz.

Biz biliyoruz ki “Krizler fırsatları da yaratır”, HDI olarak bu krizden çok daha güçlü ve öğrenmiş olarak çıkarak sektörün oyun kurucusu rolümüzü devam ettireceğiz.

Müşteri ise çok önemsediğimiz iletişim kaynağımız, onları dinlemek ve anlamak işimizin odak noktası

Köklü ve dinamik bir Sigorta Şirketi olmakla beraber birçok yeniliğe ve ilklere öncülük eden bir markasınız. Bu anlamda sektöre getirdiğiniz yenilikler için çalışanlarınıza, acente ve brokerlerinize, müşterilerinize kulak veriyor musunuz? Burada izlediğiniz yol hakkında bizleri aydınlatır mısınız?

Mesai saatlerinden bağımsız, günün erken saatlerinde başlayıp mesai bitiminden sonrada devam eden açık kapı stratejisi doğrultusunda çalışma arkadaşlarımızdan acentelerimize, acentelerimizden hizmet sunucularımıza kadar tüm ekip ve iş ortaklarımızla sürekli ve karşılıklı iletişime en çok değer veren şirketiz ki övünerek söylemekten de hiç çekinmeyeceğim bu yönümüz sektörde de kabul görmüş bir gerçekliktir.

Bunun yanı sıra iş yapış şeklimizin de ana stratejisini tüm çalışan ve iş ortaklarımızla karşılıklı iletişim üzerine kurmuş bir şirketiz.

Şirket içerisinde çeşitli konularda oluşturduğumuz çalışma komiteleri aracılığıyla bunu iş yapış şeklimiz olarak yürütürken, iş ortaklarımızla da aynı şekilde oluşturduğumuz komite/konsey vb. uygulamalarla kesintisiz iletişimiz sürdürerek onların tecrübe/görüşlerini iş yapış şeklimizin içine monte etmeyi çok önemseyen bir şirketiz.

Müşteri ise çok önemsediğimiz iletişim kaynağımız, onları dinlemek ve anlamak işimizin odak noktası. Bu doğrultuda hem pazarlama/satış birimlerimiz hem de müşteri hizmetleri birimlerimiz her bir müşteri geri bildirimini şirketimize katma değer yaratabilmek adına çok titiz bir şekilde ele alıp sonuçlandırmaktadır.

Çeşitli kampanya ve özellikle de sponsorluklar aracılığıyla da onlara direk dokunmak konusunda da sektöre öncülük eden bir şirketiz.

HDI Sigorta geçen 3 senelik dönemde oldukça yoğun gündemi olan bir şirket olarak sektörde öne çıktı

HDI SİGORTA ve müşterileriniz açısından 2019’u nasıl geçirdiniz ve 2020 yılını nasıl geçiriyorsunuz? Artılarıyla eksileriyle değinmenizi isteriz.

Bilindiği gibi HDI Sigorta geçen 3 senelik dönemde oldukça yoğun gündemi olan bir şirket olarak sektörde öne çıktı.

2018 yılında Liberty Sigortayı satın aldı; aynı yıl ekim ayında şirket genel merkezini yeni binasına taşıdı. Son dönemde sektördeki konsolidasyona öncülük etme misyonu devam eden şirketimiz 2019 yılında da Ergo Sigorta satın almasını sonuçlandırdı. 2020 yılında da bu şirketin birleşme çalışmaları yürütülürken Pandemi ile yüzleştik; ama bu süreci de başarıyla tamamladık.

Bu yoğun dönemlerden geçerken hep ileriye gittik; sektör üzerinde büyüme oranlarını yakalamanın yanı sıra 2 şirket satın almış olmamıza rağmen hala sektörün en karlı şirketlerden biri olma özelliğimizi de korumaya devam ettik. 

2020 yılına da sektör gibi biz de hızlı girdik; ama Pandemi ile birlikte özellikle Mart-Nisan – Mayıs döneminde yavaşlayan üretim rakamlarımız Haziran itibariyle tekrar eski seviyelerine çıkmış durumdadır. Şirket olarak şirket ortalamalarında büyüyerek sektördeki yerimizi kuruyor ve sene sonunda sektör üzerinde bir büyüme yakalamayı hedefliyoruz.

Özellikle yeni yaşam döngüsünde müşteriyi anlamak ve yeni ortamda hizmet sunmak daha da farklılaşacak, önemi daha da artacak

Müşteri memnuniyeti açısından Sigorta Şirketinizi nasıl görüyorsunuz? Bu anlamda 2020 yılında farkındalık yaratan çalışmalarınız hakkında kısaca bilgi vermenizi isteriz?

Daha önce de değindiğim üzere müşteri bizim için çok önemli; bizim için en öncelikli konu müşteri memnuniyetimizin en yüksek seviyelere ulaştırılmasıdır. Bu konuda da sektörün en önde gelen şirketlerinden birisi olduğumuzu övünerek söyleyebilirim.

2020 yılında da bu stratejimiz yeni gelişmeler doğrultusunda artarak devam ediyor; özellikle yeni yaşam döngüsünde müşteriyi anlamak ve yeni ortamda hizmet sunmak daha da farklılaşacak, önemi daha da artacak; bu konuları doğru anlayan ve doğru çözümler üretebilen şirketler rekabette öne çıkacaklardır.

Bu doğrultuda özellikle müşteriye dokunan birimlerimizin yanı sıra özellikle de teknolojinin işin içine daha çok sokulacağı çalışmalarımıza hız verdik.

Dokunmak  / Temas etmek / Dinlemek ve sonuçta da Çözüm üretmek

Acentelerinin güçlü ve kalıcı olmasını önemseyen bir Sigorta Şirketi olduğunuzu yakından biliyoruz. İç Müşteri olarak da tanımlanan ‘’Acentelerinizin’’ sizinle çalışmasında ki en önemli faktörü ne olarak görüyorsunuz? İş hayatına yeni atılan Sigorta Acenteleri neden HDI SİGORTA ile çalışmalılar?

Bu tespitiniz sektörde de kabul görmüş bir tespittir.

Yukarıdaki cevaplarımda da değişik defalar ifade ettiğim gibi bunun ana sebebi; ülke insanımızın en öne çıkan ve önemsediği özelliğimiz olan,  Dokunmak  / Temas etmek / Dinlemek ve sonuçta da Çözüm üretmek.

“Bizim ayrıcalığımız bu; ama gerçekten bu”. Sözde kalan bir söylem değil, hayata geçmiş ve herkesçe de kabul görmüş bir söylem / aksiyon.

Tabi ki temas/dokunmak/dinlemek önemli ama bu dinlediklerinizden bir sonuç üretmeniz daha da önemli ki biz bunu başardığımız için acentelerimizle bu tür bir bağı kurduk. Bunun ışığında sektördeki bizle henüz çalışma fırsatı bulamamış acenteler de bu ailenin bir parçası olmak için yoğun bir şekilde bizle temasa geçiyorlar.

Bizi sadece acentesine dokunan bir şirket olarak adlandırmak bizi eksik bırakır; yukarıda da bahsettiğim gibi biz müşterisine, iş ortaklarına, çalışanına kısacası tüm paydaşlarımıza en çok dokunan ve çözüm üreten şirketlerden biriyiz; bunu kimi zaman sohbetlerimizle, kimi zaman kampanyalarımızla (dağıtım kanallarımıza, müşterilerimize yönelik), kimi zaman sponsorluklarımızla defalarca hayata getiren bir şirketiz.

Bütün sorularınıza verdiğim cevaplarda iş hayatına yeni başlayan bir acentenin niye HDI Sigortayı tercih etmesinin cevapları fazlasıyla var.

HDI Sigorta bu konularda güçlü olan kaslarını daha da güçlendirerek onlarla birlikte çalışmalarını sürdürerek büyümesini ve karlılığını artırmaya devam edecektir

2020 yılının 2nci yarısında ya da 2021 de müşterilerinize, acentelerinize ve çalışanlarınıza yönelik farkındalığı yüksek çalışmalarınız olacağını düşünüyoruz. Belki ipucu vermek istemeyebilirsiniz fakat içinden geçtiğimiz şu zorlu günlerde müşterilerinize ve çalışanlarınıza moral vermek adına bile olsa biraz ipucu vermek ister misiniz?

İki konuyu tekrar dikkatinize sunabilirim, yeni bir döneme giriyoruz ve bu dönemde sigorta sektörü hizmet sektörü vasfıyla daha da öne çıkacak; yeni döneme ayak uyduramayan bir çok oyuncu zor dönemler geçirecek.

Bu zor dönemi atlatmakta iki önemli özellik öne çıkacak;

Birincisi, ulusumuzun ana özelliği olan temas, dokunmak, iletişim özelliğimizi sekteye uğratmadan tekrar iş yapış şeklimizin bir aracı olarak kullanabilme vasfına sahip olmak ya da sürdürebilmek ki bu konuda bu konuda biz çok tecrübeliyiz.

İkincisi, değişen iş yapış şeklinde belirleyici olacak teknolojinin nimetlerini şirketinize adapte edebilmek ve bunu diğer iş yapış şekillerinizle örtüştürebilmek olacaktır (örneğin acente dostu bir şirketin teknolojiyi daha çok iş yapış şeklinin içine sokarken acentesini de oyunun içinde tutmak, onu da teknolojinin nimetlerinden daha fazla yararlandırarak gelişimine, gelirlerine katkı sağlamasına destek vermek gibi).

Bu iki önemli başlık zaten müşterilerimiz, acentelerimiz ve çalışanlarımız için en önemli konular ve müjdelerdir.

HDI Sigorta bu konularda güçlü olan kaslarını daha da güçlendirerek onlarla birlikte çalışmalarını sürdürerek büyümesini ve karlılığını artırmaya devam edecektir.