Kerim Bağdaş: Hatay Belgeselinde Sadece Depremin Acılarına Değil Öğrettiklerine De Yer Verdik
6 Şubat depreminin yıldönümünde o günlere dair acılarımızı ve kayıplarımızı bir defa daha büyük bir üzüntüyle yad ediyoruz. Dileriz depremlerin değil tedbirsizliğin yarattığı bu acıyı tekrar yaşamak zorunda kalmayız. Bu vesileyle sigorta sektörünün genç oyuncularından olan Aveon Global Sigorta Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve aynı zamanda Hatay Belgeseli Genel Sanat Yönetmeni Kerim Bağdaş ile depremi ve Hatay Belgeselini konuştuk.
Kerim Bağdaş şöyle dedi:
Depremin bir gün ve daha şiddetli şekilde geleceğini hepimiz biliyorduk. Gününü ve saatini bilmediğimiz bu depremlerin hangi bölgemizi ve şehirlerimizi vuracağını da sadece bilimsel verilerden tahmin ediyorduk. 6 Şubat bu anlamda yarattığı acı ve bıraktığı iz itibariyle hepimizde sonsuza kadar unutamayacağımız büyük bir yara açmıştır. Kaybettiğimiz 53 bin 537 insanımıza rahmet, 107 bin 213 kişi de yaralımıza da tekrar tekrar şifalar dileriz.
Depremin hemen sonrasında maddi ve manevi gücümüzle hepimizin seferber olması sonrasında depremin yarattığı o enkazı ve tedbirsizliğin bıraktığı izleri kaybetmemek bunu tarihe nasıl kaydederiz diye düşünmeye başladık. Bu sıra TRT de uzun yıllar birçok önemli belgesele imza atmış olan Göksel Gülensoy hocamız ile yolumuz kesişti ve zaman kaybetmeden kolları sıvadık. Karşımızda gördüğümüz manzara tv veya sanal ortamda gördüğümüzden daha da ağır ve dayanılmaz bir haldeydi. Olayı yaşayanlara, tanıklara, sigortacılara, yardıma koşan bölge insanına, yardıma koşan tüm kamu ve özel kurum ve kuruluş ekiplerine ve yabancı yardım ekiplerden gelenlere, en tarafsız şekilde ve noktasına virgülüne dokunmadan belgeselde yer verdik. Bunu yaparken sadece insanlarımızı değil kaybolan tüm canlıları, doğayı ve tarihi dokuyu da bunun bir parçası olarak gördük. Yüzlerce insanımızın sesine yer verirken, gözyaşlarımızı onların gözyaşlarına katarak bu belgesele ruh ve nefes verdik. 1nci yılında belgeselimiz hak ettiği değerin üstüne de çıkarak bugün DASK ve TESK başta olmak üzere kurum ve kuruluşlarca da eğitimlerde ve etkinliklerde gösterilen bir kurumsal tarihi materyal niteliğine büründü. Yani ülkemize ve insanımıza mal olma yolunda kendi serüvenine başladı.
Hatay Belgeseli ile amacımız sadece depremin acılarını değil bizlere öğrettiği ve ders almamız gereken noktaları da bir bir gözler önüne sermekti. Ümit ederiz Hatay Belgeseli bu misyonu ile de hepimize iyi bir öğretici olarak uzun yıllarca boyunca bizlere ışık olmaya devam edecektir.