Dolar 32,3184
Euro 35,0487
Altın 2.307,01
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 21°C
Açık
İstanbul
21°C
Açık
Cum 23°C
Cts 21°C
Paz 21°C
Pts 23°C

Dijitalleşmenin Önemini Görmüş Olduk

TOSEF Genel Sekreteri TOSAŞ A.Ş. Genel Müdürü
9 Temmuz 2020 14:48

Pandemide Dijitalleşmenin Önemini Tekrar Görmüş Olduk

Geçtiğimiz yıl bu günlerde tüm dünyanın bir salgınla yüz yüze geleceğini birileri söylese, muhtemelen güler geçer, inanmazdık. Fakat 2020 yılında kendimizi tam da bu gerçeğin ortasında bulduk. Temastan kaçınmak üzere evlerimizde kaldık, sokağa çıkma yasakları, seyahat kısıtlamaları derken uzun bir süre sahalardan uzak kaldık. Bu döneme biz de TOSEF Tüm Oto Servisleri Federasyonu olarak aslında hemen uyum sağladık ve zaten hali hazırda yaptığımız online toplantıları periyodik hale getirdik.

Otomotiv sektörü, emek yoğun bir sektör ve bu pazarda insan gücü halen büyük önem arz ediyor. Endüstri 4.0 ile nesnelerin interneti, yapay zeka gibi konular konuşulsa da halen birçok fabrika bu seviyeye gelmiş değil. Oto servislerinde de durum benzer, daha modern ve daha teknolojik aletlerle çalışıyor olsak da, yine de temas riski var. Farkında olmadan alışkanlıklarımız değişiyor, hiç sanal marketten alışveriş yapmayanlar bu rahatlığa alıştıktan sonra pandemi geçse dahi fiziki alışverişten uzun süre uzak duracak. Bilgisayardan uzak duranlar artık kendilerini online toplantılarda bulunuyor.

artık geleneksel alışkanlıklarımızdan feragat etmek, zamanın ruhuna uyum sağlamak gerekiyor

TOSEF’i ilk kurduğumuz günlerde de, teknolojiye ayak uydurmanın, dijital entegrasyonun kurumsallaşmanın ilk adımı olduğunu ve önemini dile getirirken, bugün aslında dijitalleşmenin önemini tekrar görmüş olduk. Artık insanlar araçlarını servise götürürken çok daha az temasla, daha konforlu bir biçimde ihtiyaçlarını gidermek istiyor. Bu yüzden de artık geleneksel alışkanlıklarımızdan feragat etmek, zamanın ruhuna uyum sağlamak gerekiyor.

Online randevu ile randevu imkanı sunan, vale hizmeti veren servisler artık daha çok tercih edilecek diyebiliriz. Öte yandan araç sahipleri, araçlarına yapılan tamir ve tadilatları, son durumunu tek tıkla görüp takip etmek isteyecek, şeffaflık ön plana çıkacak.

Tüm bunların yanı sıra özel servislerin iç süreçlerinde de evrak arşivlemesini online ortama taşımak, eksper, servis, sigorta üçgenindeki tüm bilgi alışverişini de dijital ortama taşımak, teması minimuma indirirken, zaman ve iş kaybının da önüne geçecek. Bu sayede kayıt altına alınabilen, standartları olan bir yapı ortaya çıkacak ve hepimizin hayatı kolaylaşacak. Yani özetle, özel oto servisleri olarak kazancımızı artırmak istiyorsak, birçok sektör gibi artık geçmişi bir kenara bırakıp, teknolojinin nimetlerinden faydalanmamız gerekiyor.

Timur Selçuk TURAN

TOSEF – Genel Sekreter

ETİKETLER: ,