Dolar 19,0232
Euro 20,4910
Altın 1.203,03
BİST 4.911,57
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 12°C
Çok Bulutlu
İstanbul
12°C
Çok Bulutlu
Çar 12°C
Per 14°C
Cum 14°C
Cts 16°C

Bankacılıkta Mesafeli Sözleşmeler

Avukat - Hukukçu
20 Temmuz 2020 21:16

Katılım Bankacılığı ve Tekafül Sigortacılığı alanına özel bir haber kaynağı olarak bizlere merhaba diyen İFHA HABER hepimiz için yeni bir nefes oldu

Pandemi (COVİD-19) nedeniyle zor günler geçirdiğimiz ve mümkün oldukça evde kalmaya çalıştığımız şu günlerde finans sektöründe neler olduğundan haberdar olabilmemiz için özellikle de Katılım Bankacılığı ve Tekafül Sigortacılığı alanına özel bir haber kaynağı olarak bizlere merhaba diyen İFHA HABER hepimiz için yeni bir nefes oldu. Finans sektörüne, saygın danışma ve yayın kadrosu ile objektif, araştırmaya ve bilgiye dayalı, etik değerlere saygılı haberlerle başarılı işlere imza atacağına inandığım İFHA HABER’e ben de hoş geldin diyorum ve sosyal mesafeyi korumak zorunda olduğumuz günümüzde bankacıkta mesafeli işlemler konusunda ilk yazımı sizlerle paylaşmak istiyorum. Şimdiden sürç-i lisan edersem affola.

Teknolojinin gelişmesi ve dijitalleşmenin pek çok alanda yaygınlaşması

Teknolojinin gelişmesi ve dijitalleşmenin pek çok alanda yaygınlaşması ile günlük ihtiyaçların dahi evden çıkmadan temin edilebildiği günümüzde bankacılık işlemlerimizin de müşteri olduğumuz bankanın dijital kanalları ile sınırlı olarak yapılması artık yeterli gelmemektedir.

Türk Borçlar Kanununda, sözleşmelerin geçerliliği, kanunda aksi öngörülmedikçe, hiçbir şekle bağlı tutulmamış ve sözleşme serbestisi kabul edilmiştir.

Özel Kanunlarında belirli şekil şartı olmayan alanlarda bankalar da dijital dünyaya ayak uydurabilmek ve müşterilerinin hesap güvenliği için gerekli tedbirleri alarak yeni ürün ve hizmetleri çeşitlendirerek müşterilerine dijital kanallardan sunmaya başlamışlardır. Kanunda özel bir yazılı şekil şartı olmaması sayesinde tüketici finansmanları bankalar özelinde belirli birtakım koşullara bağlanarak dijital kanallardan sunulmuştur. Bunun yanında, Banka Kartları ve Kredi Kartları Kanununda banka kartları ve kredi kartı sözleşmelerinin yazılı şekilde yapılması zorunluluğu getirildiğinden müşterilerle sözleşmelerin mutlaka yazılı olması ve müşterinin imzasının alınması gerekliliği, müşterinin hizmete geç ulaşması, sözleşmenin ulaştırılıp imzalanmasının operasyonel zorlukları getirmesi ve benzeri sebeplerle müşteri memnuniyetsizliğini beraberinde getirmiştir.

Bankacılık Kanununun 76. maddesi

İhtiyaçlar ve gelişmeler karşısında yasal düzenlemelerin de çağa ayak uydurması ve finans sektörünün de gelişerek çağdaş ülkeler seviyesinde müşterilerine hizmet sunması beklenmektedir. Bu ihtiyacı gözeten Kanun Koyucu, Bankalar ile müşteriler arasındaki ilişkilerin uzaktan iletişim araçlarının kullanılması suretiyle mesafeli olarak ya da mesafeli olsun olmasın BDDK’nın yazılı şeklin yerine geçebileceğini belirlediği ve bir bilişim veya elektronik haberleşme cihazı üzerinden gerçekleştirilecek ve müşteri kimliğinin doğrulanmasına imkân verecek yöntemler yoluyla kurulacak sözleşmeler ile de düzenlenebilmesini sağlamıştır. Bankacılık Kanununun 76. maddesinde yapılan bu değişiklik 26 Haziran 2020 tarihli Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Ancak, madde değişikliğinin yeni olması ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’nca yazılı şeklin yerine geçebilecek yöntemlerin henüz belirlenmemiş olması nedeniyle yazılı şekil dışındaki yöntemlerle sözleşmeleri kurulacak hizmet çeşitliliği fazla değildir.

Bankacılık Kanununun 76. maddesinde yapılan değişiklikle birlikte Banka Kartları ve Kredi Kartları Kanununda da paralel bir değişiklik yapılmış ve banka kartı ve kredi kartı sözleşmeleri de yazılı şekil şartından kurtulmuştur.

Yapılan bu değişiklikler ile müşteriler hizmete daha hızlı ulaşacak ve dijital çağda daha az kağıt israfı olması sayesinde doğaya da katkı sağlanacaktır. Finans sektörünü etkileyen mevzuat değişiklikleri ve yeni gelişmeleri sizlerle paylaşmama imkan sunan İFHA HABER’e tekrar HOŞGELDİN ve BAŞARILAR dileklerimle.