Dolar 32,3679
Euro 34,9483
Altın 2.325,20
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 23°C
Az Bulutlu
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cts 22°C
Paz 22°C
Pts 24°C
Sal 18°C

3 Dinin Kadın Algısına Dair Özel Bir Çalışma “İbrahimî Dinlerde Kadın”

3 Dinin Kadın Algısına Dair Özel Bir Çalışma “İbrahimî Dinlerde Kadın”
16 Haziran 2021 18:18

3 Dinin Kadın Algısına Dair Özel Bir Çalışma “İbrahimî Dinlerde Kadın”. Kadın alanında yerleşik yargıların ötesine geçen çalışmalara imza atan Kadın ve Demokrasi Derneği KADEM, yayınlarına bir yenisini ekledi: İbrahimî Dinlerde Kadın.

İbrahimî Dinlerde Kadın
İbrahimî Dinlerde Kadın

KADEM Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Saliha Okur Gümrükçüoğlu’nun editörlüğüyle KADEM Eğitim Direktörlüğü öncülüğünde hazırlanan eser, Türkiye’de bu konuda hazırlanan ilk eğitim seti. Alanında uzman isimlerin uzun soluklu çalışması sonunda ortaya çıktı.

İbrahimî Dinlerde Kadın

Tarihî süreç içerisinde kadın, birçok toplumsal değişimin merkezinde yer almasına rağmen çoğu zaman insan onuruyla örtüşmeyen birtakım uygulamalara maruz kaldı. Bu süreçte, toplumun kadına ve erkeğe yüklediği roller ile cinsiyete dair önyargıların şekillenmesinde, dinî metinlerin yanlış yorumlanmasının önemli etkisi oldu. “İbrahimî Dinlerde Kadın” konulu çalışma, kadın algısının tarihteki dönüşümünü, 3 dinin kadın tasavvurunu ve bu tasavvurun zaman içerisinde nasıl evirildiğini net bir şekilde ortaya koyuyor.

Yahudilikte Kadın

KADEM yayınlarından çıkan eserin ilk bölümünde Prof.Dr. Salime Leyla Gürkan, “Yahudilikte Kadın” başlığı altında Yahudi kadınının taşıdığı dinî kimlik, Tevrat hukukunda kadın ve Yahudilikteki modern düzenlemeleri ele aldı.

Hristiyanlıkta Kadın

“Hristiyanlıkta Kadın” konusu ise kısa süre önce vefat eden Prof.Dr. Ömer Faruk Harman’ın katkılarıyla geniş bir perspektifle değerlendirildi. Hristiyan inancında kadının yaratılışı, ilk günah, 4 İncil’de kadın, Hz. Meryem, havariler ve sonrası dönemde kadın, ortaçağ ve modern dönemde kadın konularına “Hristiyanlığın” bakışı irdelendi.

İslamiyette Kadın

Eserin son bölümü İslamiyette Kadın konusuna ayrıldı. Doç.Dr. Mehmet Birekul konuyu; teolojik ve ontolojik açıdan İslam’da kadın, sosyolojik bakımdan İslam toplumunda kadın, sosyokültürel ve mesleki hayat içinde kadının konumu ile İslam’da aile içi roller ve kadın konu başlıkları altında inceledi.

Türkiye’de ilk olma özelliği taşıyan “İbrahimî Dinlerde Kadın” eğitim seti ışığında verilecek eğitimlerle, toplumun, dinlerin kadına bakışına dair daha sağlıklı ve doğru bilgilerle aydınlanmasına katkı sağlanması hedefleniyor.