Dolar 32,3653
Euro 34,9637
Altın 2.325,37
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 23°C
Az Bulutlu
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cts 22°C
Paz 22°C
Pts 24°C
Sal 18°C

Tekafül Nedir ?

Tekafül Nedir ?
3 Eylül 2020 22:41

Tekafül

İslami sigortacılık sisteminin diğer adıdır. Yardımlaşma, dayanışma, bağış ve ortaklık esasına dayanır. Ödenen primler sigorta şirketinin değil katılımcılarındır. Bu primlerle katılımcılara sigorta tazminatı ödenir. Ayrıca bu fonlar faizsiz yatırım alanlarında değerlendirilerek katılımcılar adına kâr sağlanır.

Tekafül اإلسالمي التأمين) etTe’mînü’l-İslâmî), التكافل) et-Tekâfül)

Katılım Sigortacılığı, Tekâfül Sigorta ; Bir organizatör şirket yönetiminde katılımcıların bir yönüyle bağış diğer yönüyle ortaklık sermayesi niteliği taşıyan primler ödemesi ve kendi aralarında rizikolara karşı birbirleriyle yardımlaşma ve dayanışma ( tekafül sigorta ) yoluna gitmelerini sağlayan sigorta sistemine katılım sigortacılığı denilir.

Bu sistemde toplanan fonlar faizsiz yöntemlerle işletilir. Böylece İslâm hukukçularının ticâri sigortalara yönelttiği temel iki eleştiriden uzaklaşılmış olur. Yaygın ticâri sigorta sisteminde sigorta şirketi, sigortalının maruz kalma ihtimali bulunan riziko karşılığında prim almaktadır. Akit, sigortacı ile sigortalı arasında bedelli bir akit formunda gerçekleşmektedir.

Halbuki katılım sigortacılığında esasen sigorta fonuna katılanlar kendi aralarında dayanışmakta, sigorta şirketi yalnızca sigorta fonunu onlar adına işletmekte ve ihtiyaç duyduklarında sigorta hizmeti sunmaktadır. Ticâri sigortalara yönelik bir diğer eleştiri ise mevcut yaygın sigorta sisteminde primlerin faizli yöntemlerle de değerlendiriliyor olmasıdır. Çünkü bu sistemde primler tamamıyla sigorta şirketinin mülkiyetindedir. Sigortalıların, sigorta şirketinin primleri değerlendirme yöntemine karışmaları mümkün değildir. Katılım sigortacılığında ise fonlar sigorta şirketine emânet sayılır ve şirketin bu fonları faiz dışı alanlarda değerlendirme zorunluluğu vardır.