Dolar 34,2711
Euro 37,0807
Altın 2.997,83
BİST 8.714,69
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Az Bulutlu
İstanbul
19°C
Az Bulutlu
Per 18°C
Cum 19°C
Cts 20°C
Paz 19°C

Dolar Düşüşe Geçti, Zamları Geri Çekecek misiniz?

16 Kasım 2020 08:16

Dolar Düşüşe Geçti, Zamları Geri Çekecek misiniz?

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak‘ın çalkantılı istifa kararından sonra yerine Lütfi Elvan atandı. Lütfi Elvan‘ın yeni görevi hayırlı, uğurlu olsun. Berat Albayrak‘ın ekonomik politikalarını en çok eleştiren ve değişmesi gerektiğini her platformda belirten biri olarak bu istifa kararını olumlu bulduğumu söyleyebilirim (ki) İstifa kararının da piyasalara olumlu bir şekilde yansıdığını son verilerle görebiliyoruz. Ancak İktidarın ekonomik politikalarını eleştirdiğimiz kadar üreticilerin, esnafın, bireylerin fırsatçı tutumlarını eleştirmiyoruz. Gereken cezaları almaları noktasında şikâyet etmiyoruz.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın her konuşmasında uyardı

Aslında ülkemizde ki ekonomik sorun sadece Berat Albayrak‘tan kaynaklanmıyordu. Araç satıcısından emlakçıya, sanatkârından imalatçısına kadar yangından mal kaçırma peşinde olan pek çok fırsatçılar da var bu ülkede. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan‘ın her konuşmasında uyardığı ama hala yastık altında Türk Lirası yerine Dolar bulunduranların çok fazla olması, geldiğimiz son noktayı gözler önüne seriyor.

Dedim ya! Yangından mal kaçırma telaşına düşmüş sözde vatanseverlerimiz var!

Bir hafta önce sorduğum araç lastiğinin fiyatını dün tekrar sordum. Bir hafta içinde 90 lira zam gelmiş. Dört lastik de 280 lira zam. Haftalık değişimi %-8,74 olan, kasım ayı başında 8,2 seviyesinde seyreden kur bahane edilerek yansıtılan yüzde 35 lastik zammının gerekçesini biri bana anlatabilir mi? Market raflarında bir ay önce 36 liraya satılan ayçiçek yağının fiyatı bugün 60 lira. Aynı şekilde 13 liraya satılan yumurtanın fiyatı bugün 22 lira.

Dolar son günlerde yüzde 10’un üzerinde düşüş kaydetti. Yüzde 5 artan dolar gerekçe gösterilerek yapılan yüzde 35 ile yüzde 70 arasında ki zamlı fiyatların, şimdi düşen dolar karşısında tüketicilere yansıtılması gerekmiyor mu? İşin doğrusu yansıtılacağını hiç sanmıyorum. Dedim ya! Yangından mal kaçırma telaşına düşmüş sözde vatanseverlerimiz var!

Dolar Düşüşe Geçti, Zamları Geri Çekecek misiniz nihat altay (2)

Alo 174 Gıda Hattı ve Alo 175 Şikâyet Hattı

Dolar kuru bahane edilerek fırsatçıların yine karşımıza çıktığına dair pek çok şikâyet almaya başladık. Öncelikle önemli bir hususu belirtmemde yarar var. Ticaret Bakanlığı’nın denetimleri devam ediyor. Ancak bakanlığın her esnafı, her siteyi, her marketi denetlemesi imkânsız olduğundan anormal şekilde fiyat artıranların ihbar edilmesi gerekiyor.

Gerek internet üzerinden gerekse perakende alışverişlerde fiyatlarına fahiş zam yapan işletmeleri, internet sitelerinden ekran görüntüsü alarak, mağazada ise etiket fotoğrafını çekerek Play Store HFA’dan kolayca indirebileceğiniz Haksız Fiyat ArtışıHFA’ ya, Ticaret İl Müdürlüklerine ve Alo 175’e şikâyet edebilirsiniz. Ayrıca tüketici alışveriş yaparken gıda ürünlerinde karşılaştığı aksaklıkları, zamları Alo 174 Gıda Hattı’na şikâyet edebiliyor. Ancak Tüketici şikâyet ederken ürünün içeriği, tarihi, ambalaj gibi sorunları sadece söylem olarak şikâyet ediyor.

Tarım ve Orman Bakanlığı WhatsApp şikâyet hattı: 05011740174

Tarım ve Orman Bakanlığı bu sorunun önüne geçmek ve şikâyete daha etkili çözüm üretmek amacıyla WhatsApp üzerinden şikâyet servisi uygulaması başlattı. 05011740174 numaralı WhatsApp şikâyet servisine herhangi bir gıda ile ilgili konuda şikâyetinizi bildirebilirsiniz. Market, şarküteri, bakkal, toptancı gibi tüm gıda ürünü satan işletmelerden oluşan sorunlar, fotoğraflarıyla birlikte bu numara üzerinden bakanlığa gönderilebilecek. Yetkililer gerekli incelemeler sonucunda tüketiciye dönüş yaparak, gerekli yaptırımı kısa zamanda uygulayacak.

Nihat Altay

YAZARIN EKLEMİŞ OLDUĞU YAZILAR