Dünya Hoşgörü Günü Kutlu Olsun
25 Ekim – 16 Kasım 1995 Paris UNESCO 28. Genel Konferansı
25 Ekim ile 16 Kasım 1995 tarihleri arasında Paris’te düzenlenen UNESCO’nun 28. genel konferansında gündeme gelen hoşgörü bildirgesi, kuruma üye ülkelerce açıklanarak onaylandı. UNESCO üyeleri bu konferansta, hoşgörü sadece değerli bir ilke olmadığını, hoşgörü tüm milletlerin barışı, iktisadi ve sosyal büyümesi için zaruri bir ön şart olduğunu vurguladı. Üye ülkeler hoşgörü bildirgesinin altı maddede düzenlediler
Hoşgörü bildirgesinin birinci maddesinde hoşgörü kavramı tam olarak açıklandı ve hoşgörü geri adım atmak, temkin etmek veya göz yummak fiilleri ile eş anlamlı olmadığı vurgulandı.
İkinci maddede ise, hoşgörünün devletlerin uygulamaları düzeyinde her devletin erkanları, yasama kurumları ve bürokrasi düzeninin adalet temelinde ve tarafsız davranmasını gerektirdiği belirtildi; ayrıca bunun için tüm bireylerin iktisadi ve sosyal imkanlarda ayrımcılığa maruz kalmadan yararlanması gerektiği vurgulandı.
Hoşgörü bildirgesinin üçüncü maddesinde yeni dönemin ekonominin küreselleşmesi, iletişim, birlikte yaşamak ve geniş göç süreçleri, kentleşme ve sosyal yaşam modellerinde yaşanan değişiklikleri gibi özelliklere işaretle hoşgörü buna göre her zamankinden daha önem arz ettiği vurgulandı. Zira dünyanın her bir bölgesi çeşitli özellikler arz etmek ve nifak ve hoşgörüsüzlük tüm ülkeleri tehdit etmektedir ve bu yüzden bu tehdit sadece bir tek ülke ile sınırlı olmayıp küresel bir tehdit sayılır.
Bildirgenin dördüncü maddesinde, eğitimin en önemli hedeflerinden biri hoşgörü yönünde talim ve terbiye olduğu ve bu doğrultuda eğitim yöntemleri buna göre yeniden düzenlenmeleri ve hoşgörüsüzlüğün kültürel, sosyal, iktisadi, siyasi ve dini kökleri beyan edilmesi ve böylece insanlar şiddetin ve mağduriyetlerin daha derin sebepleri konusunda aydınlatılmaları vurgulandı.
Hoşgörü ne kadar naif Bir kelimedir ve ne kadar içi doludur hepimizin bu günü kutlu olsun