Reddedilen Kredi Başvuruları Ne Zaman Silinir?
Reddedilen kredi başvuruları ne zaman silinir? Kredi talebim neden reddedilir? Kredi sicili ve kredi notunu hangi kurum izliyor? Kredi notu nasıl öğrenilir?
Findeks nedir? Findeks raporu / kredi notu sorgulama ücretlimi? Kredi notu nasıl yükseltilir? Kredi notu nasıl hesaplanır?
Reddedilen Kredi Başvuruları Kaç Günde Silinir?
Reddedilen kredi başvuruları kaç günde, ne zaman ve nasıl silineceği konusunda Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK)’nın belirlediği gün sayısı 180 gündür.
Bireysel veya kurumsal olarak nakit kaynak ihtiyacı için bankalara başvuruda bulunuruz. Bankalar yapılan kredi başvuruları için değerlendirmede bulunur. Verilecek kredilerin tahsilatı için müşterileri riskli görürse (düşük kredi notu) kredi talebini reddedebilir. Reddedilen kredi başvurusu Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK)‘nın öngördüğü 180 gün sonunda tekrar yapılabilir.
Kredi Talebim Neden Reddedilir?
Kredi talebinin neden reddedildiğini bilmek çok önemli. Örnek olarak başvuru belgelerindeki eksiklik veya hatadan dolayı kabul edilmeyen başvuru olabilir. Bu durumda eksiklik veya hata giderilirse kredi talebiniz onaylanacaktır. Ancak bazı durumlarda kredi sicili (kredi notu) etkilenecektir.
Kredi talebinin neden reddedildiğini bilmek çok önemli. Örnek olarak başvuru belgelerindeki eksiklik veya hatadan dolayı kabul edilmeyen başvuru olabilir. Bu durumda eksiklik veya hata giderilirse kredi talebiniz onaylanacaktır. Ancak bazı durumlarda kredi sicili (kredi notu) etkilenecektir.
Reddedilen Kredi Başvurusu Kredi Notunu Düşürür Mü?
Reddedilen Kredi Başvurusu Kredi Notunu Düşürür Mü? Reddedilen Kredi Başvuruları Kredi Notunu olumsuz yönde etkilediğini söylememiz doğru olacaktır. Kredi başvurusu yapılırken müşterinin mutlaka düzenli bir gelirinin olması gerekmektedir. Gelir beyanı bu noktada büyük önem arz etmektedir. Bankalar müşterilerine verdiklerini kredilerin geri ödenmesi noktasında kredi notunu dikkate alırlar. Kredi notu gelir gider dengesindeki büyük eşitsizlik olmamasına bağlı olarak artmakta, bunun tam tersi durumunda da azalmaktadır.
Kredi notu genel olarak bakıldığında banka müşterilerinin bankalar ile yapmış olduğu tüm işlemleri kapsayan genel bir derecelendirme sistemidir. Eğer banka başvuruyu reddederse bu durum, sizin o banka ile olumsuz bir ilişkiniz olduğunu ya da düzenli bir gelir beyanınızın yapılmadığını gösterecektir ve kredi notunuzu olumsuz yönde etkileyecektir.
Bu noktada dikkat edilmesi gereken bir diğer husus ise Kredi notunun önceden öğrenilip, kredi başvurusunun bu nota göre yapılması olacaktır.
Kredi Notu Nasıl Hesaplanır?
Findeks kredi notu platformu KKB altyapısını kullanarak puan verir. Peki kredi notu puanları ne anlama geliyor;
Kredi Notu Anlamı ve açıklaması 0 – 500 En düşük puandır. Kredi alma ihtimali düşüktür. 500 – 800 Riskli görülmekle beraber ipotek veya kefil gösterilerek kredi alınabilir. 800 – 1100 Azda olsa riskli görülür. Ama kredi alınma ihtimali yüksektir. 1100 – 1400 Borç ödemesinde gecikme olamayan kişilere verilir. Rahatça kredi alınabilir. 1400 ve üzeri Tüm bankalardan kredi alınabilir.
Kredi Sicili ve Kredi Notunu Hangi Kurum İzliyor
Ülkemizde 9 bankanın bir araya gelmesiyle oluşturulmuş Kredi Kayıt Bürosu (KKB) olarak adlandırılan, bireysel veya kurumsal kredi notu (kredi sicili) bilgilerinin toplandığı bir kurum bulunmaktadır. Kurum bu sistem ile; banka müşterilerinin yaptığı her başvuruyu kaydeden bir ekonomik bilgi havuzu olarak tanımlanabilir. Bu sistem 6 ayda (180 gün) bir yenilenmekte ve Reddedilen Kredi Başvuruları bu süreden sonra silinmektedir.
Kredi Kayıt Bürosu Nedir?
Kredi Kayıt Bürosu (KKB), 11 Nisan 1995 tarihinde kurulmuştur. Müşterilerinin risk bilgilerini toplamak ve söz konusu bilgileri bu kuruluşlar ile gerçek veya tüzel kişilerin kendileriyle ya da onay vermeleri koşuluyla özel hukuk tüzel kişileri ve üçüncü gerçek kişiler ile de paylaşılmaktadır. Kredi Kayıt Bürosu (KKB), bankalar, tüketici finansman şirketleri, leasing, faktoring ve sigorta şirketleri olmak üzere birçok üyesi bulunmaktadır.
Kredi Kayıt Bürosu (KKB) tarafından toplanan bilgileri, kurumlar ve bireysel müşteri arasındaki risk yönetimi için önem taşımaktadır. Örnek olarak, bankalar bireysel ve kurumsal müşterilerine kredi verirken, bu kredinin tahsil edebilecek mi bunu bilmek ister. Tahsil edilemeyen krediler, kurumların riskini ve bilançolarını olumsuz etkileyecektir. Bu sebeple kredi verirken KBB tarafından alınan bilgiler ile müşterilerinin kredi taleplerini değerlendirecektir.
Kredi Kayıt Bürosu Adres ve İletişim
Kredi Kayıt Bürosu Adres ve İletişim: Müşteri İletişim Merkezi: 444 4 552 E-posta adresi: info@kkb.com.tr kkb@hs01.kep.tr
Kredi Sicilini (Kredi Notu) ve Kredi Başvurusunu Etkileyen Durumlar
Bireysel veya kurumsal kredi taleplerinde bankalar değerlendirmede bulunur. Bankalar değerlendirmesini etkileyen, Kredi Sicilini (Kredi Notu) ve Kredi Başvurusunu Etkileyen Durumlar aşağıdadır.
- Gecikmiş veya takibe düşmüş kredi kartı borcu
- Gecikmiş veya takibe düşmüş kredi taksit ödemesi veya kredi borcu
- Düzenli gelir beyanı yapılmaması
- Kayıtlı çalışma süresinin yeterli olmaması
- Farklı sebeplerden dolayı banka hesaplarına konulmuş haciz
Kredi Notu Nasıl Öğrenilir?
Kredi notu, Kredi Kayıt Bürosu (KKB) tarafından markalaştırılan findeks platformu ile öğrenilebilir.
Findeks Nedir?
Findeks Kredi notu, Kredi Kayıt Bürosu (KKB) tarafından Eylül 2014 tarihinde kurulan platformdur. Findeks platformu, KBB altyapısındaki verileri kullanarak kredi notu puanı verir. Findeks platformu pc ve mobil olarak bireysel ve kurumsal müşterilerine hizmet vermektedir.
Findeks Kredi Notu, kişilerin gelecek 12 aydaki borçlarını ödeme olasılıklarını tahminlemek için hesaplanan nottur. Kredi notu sadece kredi kullanırken değil; ev-araç kiralarken, cep telefonu veya beyaz eşya alırken önemli bir gösterge olarak kullanılmaktadır.
Kredi notu sorgulaması için findeks sitesini ziyaret ediniz.
Findeks kredi notu yükseltme işlemleri bankalardan yapılacak olan kredi alma başvurularına yönelik önemli bir belirleyicidir.
Findeks kredi notu yükseltme işlemlerine odaklanmanız, ekstra avantaj anlamına gelmektedir. Yükseltilmeyen kredi notları kredi çekme, kart başvuruları gibi durumlar için engel olabilir. BKM ile iletişime geçen bankalar bu sorgulama ardından sonuca ulaşmaktadır.
Findeks Giriş & İletişim
Bankalar kredi notunu risk belirleyicisi olarak değerlendirmektedir. Findeks üzerinde sorgulama yaparak kredi notunuzun değerlendirmesi analizini elde etmiş olursunuz. Findekssitesi https://www.findeks.com/ kredi notu yükseltme koşulları ve temel kriterler hakkında bilgi alacağınız bir platformdur.Tüm işlemelerinizin kolaylıkla devam edebilmesi için mobilde de indirme yaparak kullanmaya devam edebilirsiniz.
Findeks.com Üyelik ve Findeks Raporu E-Devlet Ücretsiz mi?
Findeks’e üye olmak ücretsiz şekilde gerçekleşebilmektedir. Kullanım ayrıntılarında sorgulama işlemi detaylı analizler için ücretli uygulamalar da bulunmaktadır. Findeksin avantajı, sorgulamaya ek birçok işlemde kampanyalı indirimler kazanabilirsiniz.
Findeks Raporu | Findeks Kredi Notu sorgulama
Findeks rapor sorgulama işlemleri yapmak için site üzerinde öncelikle üyelik oluşturmalısınız. Kredi notu sorgulaması esnasında bilgilerinizi doğru ve BKM ile tutarlı şekilde girmelisiniz. Aksi halde BKM sistemindeki bilgiler nedeniyle verimli işlem sonucu alınamayacaktır.
Kurumsal Krediler için Kredi Notu Neden Önemli?
Ekonomik sıkıntı dönemlerinde bireysel ve kurumsal krediler için başvuru yaparken Findeks kredi notu öğrenilmelidir. Düzenli çalışılan bankalar varsa kredi çekmek genellikle daha kolay olabilir. Bankalar gelir olan kurumları ve belge gösteren bireysel müşterileri daha avantajlı görmektedir. Fakat hazırdaki borç ve ödeme geçmişi durumları nedeniyle de değerlendirme yapılacaktır.
Kredi Notu Nasıl Yükseltilir?
Kredi notu yükseltmek için banka ödemelerinizin tarihlerinde gecikme hiç olmamalıdır. Hazırdaki borçlarınızın oranını azaltmalısınız. Ayrıca var olan gelirinizin de aylık ödemeleri karşılaması gerekecektir.
Başvurularınızı gereksiz yere bankalara yapmamalısınız. Kredi kartı ve de kredi başvuruları gereksiz yere yapıldığında BKM işleme alarak risk faktörü olarak değerlendirmektedir.
PTT Emekliye Faizsiz Kredi Veriyor mu? Cevabı için ilgili konumuzu okuyabilirsiniz.