Dolar 34,2733
Euro 37,4774
Altın 2.926,56
BİST 8.876,22
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 22°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
22°C
Parçalı Bulutlu
Sal 21°C
Çar 17°C
Per 18°C
Cum 19°C

Saç Ekimi Hakkında Yanlış Bilinenler

Saç Ekimi Hakkında Yanlış Bilinenler
20 Şubat 2022 21:00

Saç ekimi, saç dökülmesinin belirli bir seviyenin üzerinde olması durumunda yapılan bir estetik operasyondur. Genetik faktörler, stres, çeşitli hastalıklar gibi pek çok durum, saçların normalden çok daha fazla dökülmesine neden olabilmektedir. Saç dökülmesi sorunlarıyla karşı karşıya kalan bireyler için dikkat çeken bir operasyon olan saç ekimi hakkında yanlış bilinen birçok husus bulunmaktadır. Saçların dökülmesi durumunda her zaman saç ekimine başvurmanın doğru olmadığı, dermatolog/ cilt doktorları tarafından belirtilmektedir. Bu nedenle ilk etapta saç dökülmesiyle saç ekiminin arasındaki farkların anlaşılması gerekmektedir.

Saç Ekimi Bir Tedavi midir?

Saç Ekimi Bir Tedavi midir?
Saç Ekimi Bir Tedavi midir?

Saç ekimi nedir sorusu, özellikle yoğun saç dökülmesi sorunlarıyla baş başa kalan bireylerin yönelttikleri sorulardan bir tanesidir. Saçların güvenli donör alanlardan çeşitli yöntemler ile alınması ve seyrek ya da saçsız bölgelere taşınması, saç ekiminin tanımıdır. Bir cerrahi operasyon olan saç ekiminde, geçmişten günümüze kullanılan yöntemlerin farklılaştığı bilinmektedir.

Saç ekim uygulaması öncesinde çoğunlukla lokal anestezi yapılmaktadır. Bir cerrahi müdahale olması nedeniyle işlem sırasında hastanın acı ya da ağrı duymaması önemlidir. Saç ekiminde üzerinde durulması gereken hususlar arasında, saç köklerinin nereden ve nasıl alınacağı yer almaktadır. Saç dökülmesine dirençli ve sağlıklı saç köklerinin bulunduğu alanlar donör bölge olarak tercih edilmektedir.

Donör bölge olarak genellikle ense bölgesi seçilir. Modern saç ekim pratiğinde FUE ve FUT olarak bilinen saç ekim teknikleri sıklıkla kullanılmaktadır. Kullanılan teknik, saç ekimi kapsamında donör bölgeden saç köklerinin ne şekilde alınacağını belirlemektedir. Foliküler Ünite Ekstraksiyonu ya da kısaca FUE yönteminde donör bölgeden greftler mikro motorlar ile tek tek alınmaktadır.

Greftler (saç kökü ve saç teli), içermiş oldukları kök sayısına göre sınıflandırılmaktadır. Ardından petri kapları veya özel hazırlanan kaplara dizilen kökler, özel bir sıvı içerisinde bekletilmektedir. Bu süre içerisinde ekim yapılacak alanda kanal açma işlemi gerçekleştirilmekte olup daha sonra çok özel teknikler ile greftler ilgili alana ekilmektedir.

Saç ekimi noktasında FUE ve FUT tekniklerinin birbirine benzediğini ifade etmek olanaklıdır. Teknikler arasında, greftlerin alınması farklılık gösterse de geri kalan işlemler benzerdir. Yapılan işlemler ile birlikte ilgili bölgede sağlıklı saç tellerinin oluşması sağlanmaktadır.

Saç Dökülmesinin Tedavisi, Saç Ekimi Değildir

Saç Dökülmesinin Tedavisi, Saç Ekimi Değildir
Saç Dökülmesinin Tedavisi, Saç Ekimi Değildir

Saç dökülmesi, saç tellerinin çeşitli nedenlerden dolayı dökülmesi olayıdır. Sağlıklı bir saç derisinde ortalama 100 bin adet saç teli bulunduğu bilinmektedir. Gün içerisinde yetişkinlerde yıkanma ve tarama gibi durumlar nedeniyle 100-150 adet saç teli dökülebilmektedir. Bu durumun olağan olduğu, dermatolog ve cilt doktorları tarafından belirtilmektedir.

Sağlıklı bir insanda saç dökülmesi süresinin yaklaşık 2 aya kadar olduğunu ifade etmek olanaklıdır. Yıl içerisinde 3 kere tekrarlanmakta olan ve 2 ayı geçen saç dökülmelerinde durum ciddi olabilmektedir. Bu gibi durumlarda hastaların dermatolog / cilt doktoruna görünmesi bir hayli önemlidir.

Saç dökülmesiyle ilgili oldukça fazla yanlış bilgi bulunmaktadır. Bunlardan biri, saç dökülmesinin tedavisinin saç ekimi olduğudur. Fakat saç dökülmesinin nedenleri ve saç dökülmesi tipi, dökülmenin altında farklı bir rahatsızlık olduğunu gösterebilmektedir.

Saç dökülmesinin pek çok nedeni bulunmakta olup bu nedenlerden bazıları şu şekilde sıralanabilmektedir:

  • Saç dökülmesinin en önemli nedenlerinden biri genetik faktörlerdir. Toplumun yaklaşık yarısında görülmekte olan erkek tip hormona duyarlı saç dökülmesi, genetik bir dökülme türüdür. Belirtilen saç dökülmesi kronik olduğu için saç ekimi uygulamasını gerektirebilmektedir. Bunun yanı sıra kadınlarda da genetik nedenlerden ötürü saç dökülmesi görülebilmektedir. Ailesinde kellik problemi bulunan bireylerin saç dökülmesi riskiyle baş başa kaldığı bilinmektedir.
  • Saç dökülmesinin bir diğer nedeni de çeşitli mineral ve vitaminlerin kanda eksik olmasıdır. Kanda folik asit, D vitamini, B12, çinko, demir vb. vitamin ve minerallerin eksik olması, saçın beslenememesine neden olmaktadır. Bu durum, saçların dökülmesinin yaşanmasına sebebiyet verdiği için bu tarz durumlarda uzmana başvurulması oldukça önemlidir.
  • Adet gecikmeleri, tüylenmede artış, kilo alımında hızlanma vb. hormonal sorunlara ek olarak saç dökülmesi sorunu meydana geldiğinde bu durum, hormonal saç dökülmelerini düşündürebilmektedir.
  • Saçın canlı bir organ olması ve beslenmesi gerektiği, yanlış beslenme sonucunda saç dökülmelerinin görülmesine neden olabilmektedir. Yanlış beslenme kapsamında tek tip beslenme, uzun süreli açlıklar vb. yer almaktadır.
  • Sedef hastalığı, akne, aşırı yağlanan deri gibi deri hastalıkları; saç dökülmelerinin bir diğer nedenidir. Deriyi tutan hastalıklar, saç derisini etkilediği için dökülmeler meydana gelebilir. Bu noktada, hastalığın tedavi edilmesinin önemli olduğunu ifade etmek mümkündür.

Belirtilen hususların her biri, saç dökülmelerinin altında yatan nedenleri gözler önüne sermektedir. Dolayısıyla saç dökülmelerinde tedavi saç ekimi değildir. Saç dökülmesi sorunlarıyla baş başa kalan bireylerin, dermatolog / cilt doktoruna başvurması gerekmektedir. Yapılan tetkikler ile saç dökülmesinin ardında yatan belirlenir ve ilgili soruna yönelik tedavi geliştirilir.

Dermatolog / Cilt Doktoru ve Estetik Cerrah Arasındaki Farklar

Dermatoloji, bütün cilt hastalıkları ve tedavisiyle ilgilenen tıp dalı olarak tanımlanabilmektedir. Cilt hastalıklarıyla ilgili tanı ve tedavi işlemlerini dermatologlar gerçekleştirmektedir. Halk arasında cilt doktoru olarak da tanımlanabilen dermatologların görev ve sorumluluğuna dahil olan cilt hastalıklarından bazıları şu şekilde sıralanabilir:

  • Ergenlik sivilceleri
  • Akne
  • Sedef hastalığı (psoriasis)
  • Egzamalar
  • Deri kanserleri
  • Saç dökülmeleri
  • Doğum lekeleri

Dermatolog / cilt doktoru ile estetik cerrah arasında birtakım farklılıklar bulunmaktadır. Bu farklılıkları genel hatlarıyla şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Her iki disiplinin odak noktaları birbirinden farklıdır. Dermatologlar tüm cilt hastalıklarına ve tedavilerine yoğunlaşır. Estetik cerrahlar ise vücut imajının güzelleşebilmesi adına operasyonlarda bulunur.
  • Dermatologlar cilt kanserleri, botoks ve kolajen uygulamaları, alerjik hastalıklar, cilt hastalıklarının tamamıyla ilgilenmektedir. Estetik cerrahlar ise vücut doku ve uzuvlarında iyi görünmeyen alanların değiştirilmesi adına operasyonlarda bulunmaktadır.
  • Dermatologlar var olan sorunları giderebilmek için gerekli tetkikler yaparak tanı koymaktadır. Ardından uygun tedavi yöntemini belirleyerek tedaviye uygun işlemler gerçekleştirmektedir. Estetik cerrahların uyguladıkları operasyonlarda genellikle hedef tıbbi sorunu gidermek değil vücut imajını güzelleştirmektir.

Belirtilen her bir husus, dermatologlar ve estetik cerrahların çalışma şekillerinin ve ilgilendikleri alanların birbirinden farklılık gösterdiğini gözler önüne sermektedir. Dolayısıyla saç dökülmesi sorunlarında ilk çözüm saç ekim uygulaması olmayabilir.

Saç dökülmesi sorunuyla karşı karşıya kalan kişilerin dermatolog / cilt doktoruna görünmesi gerekmektedir. Böylelikle saç dökülmesinin nedeni ve saç dökülmesi türü belirlenerek uygun tedaviye başvurulmaktadır.

Saç Dökülmesi için Dermatolog / Cilt Doktoruna Gidilmeli

Saç tellerinin olağandan daha fazla ve kronik bir şekilde dökülmesi olarak tanımlanan saç dökülmesi, kişinin hem fizyolojik hem de psikolojik anlamda çeşitli sorunlarla karşı karşıya kalmasına neden olabilmektedir. Dolayısıyla saç dökülmesini normalden fazla yaşayan kişilerin, hekim kontrolüne başvurması tavsiye edilmektedir.

Saç dökülmesi sorununun tedavisi saç ekimi değildir. Çünkü dökülmenin altında yatan nedenler birbirinden farklılık gösterebilmektedir. Dermatolog / cilt doktorlarının tedavi uyguladığı alanlardan biri saç dökülmesidir. Bu bağlamda, saç dökülmesi problemine maruz kalan kişilerin, tanı ve tedavi işlemleri için dermatoloğa başvurması bir hayli önemlidir.

Dermatolog saç dökülmesi tanısını koyabilmek adına birtakım testlere başvurmaktadır.  Saç dökülmesinin esas nedeni belirlendikten sonra ilgili soruna yönelik tedavi uygulamaların başvurulmaktadır. Saç dökülmesine neden olan asıl sorun tedavi edildiği takdirde saç dökülmesi de önlenebilmektedir.

Saç Ekimi / İmplantı Estetik Operasyondur

Saç Ekimi / İmplantı Estetik Operasyondur
Saç Ekimi / İmplantı Estetik Operasyondur

Saçların belirli bir orandan çok daha fazla dökülmesi, saç ekimi uygulamasının gerçekleştirilmesine neden olmaktadır. Saç dökülmesinin çeşitli evreleri bulunmaktadır. 1951 yılında Dr. Hamilton tarafından erkek tipi saç dökülmelerinin evreleri tanımlanmıştır. Bu evreler şu şekilde sıralanabilir:

Aşama 1

Saçın ön kısmında, kenarlarda başlayan saç dökülmesi Aşama 1’e dahil olmaktadır. Bu aşamadaki saç dökülmelerinde, PRP ve mezoterapi gibi uygulamalar kullanılabilmekte, saç dökülmesi engellenebilmektedir.

Aşama 2 ve 3

Saç ön kısmındaki boşluklar, Aşama 2 ve 3’te artmaya başlar. Ayrıca saç alın çizgisinin geriye çekildiği görülmektedir. Bunun yanı sıra saçın tepe kısmında yer alan verteks bölgede de açıklıklar meydana gelir.

Aşama 4

Bu aşamada temel olarak “kellik” olarak ifade edilebilen bir durum ortaya çıkmaya başlar. Saçların kafanın alın bölgesinden arka kısmına doğru dökülmüş olduğu gözlemlenmektedir. Ayrıca saç derisi daha görünür bir hale gelmektedir. Bu noktada, saç ekimi uygulaması zaruri bir ihtiyaca dönüşebilmektedir.

Aşama 5

Saç dökülmesinin oldukça ilerlediği Aşama 5’te kellik çok daha rahat görülebilmektedir. Dökülmenin ön bölgeden vertekse ulaştığı ve kafanın arkasına doğru inmeye başladığı fark edilmektedir. Aşama 5’te ön ve verteks arasında oldukça az miktarda saç kalmıştır. Uzmanlar, bu noktada saç ekiminin çok önemli bir tedavi olduğunu ve uygulama esnasında saç çizgisinin oluşturulması gerektiğini ifade etmektedir.

Aşama 6-7

İki kulak arası haricinde kafada tamamen saçsız bölge oluştuğu ve saç dökülmesinin son evresine gelindiği gözlemlenmektedir.

Saç dökülmesinin tipleri, saç ekiminden faydalanılıp faydalanılmaması noktasında önemli bir veridir. Dolayısıyla alanında uzman hekimlerce ilk önce saç analizi yapılmakta ve saç ekiminin ihtiyaç olup olmadığına karar verilmektedir.

Saçlarım Dökülüyor? Saç Ekimi Yaptırmalı mıyım?

Saçlarım Dökülüyor? Saç Ekimi Yaptırmalı mıyım?
Saçlarım Dökülüyor? Saç Ekimi Yaptırmalı mıyım?

Saçları dökülen bireylerin, saç ekiminden önce dermatolog / cilt doktoruna başvurması gerekmektedir. Dermatolog saç dökülmesi noktasında gerekli tetkikleri gerçekleştirir ve saç dökülmesinin ardında yatan temel nedeni belirler. Saç dökülmesi şiddeti fazlaysa saç ekiminden faydalanılabilmektedir.

Saç dökülmesi tiplerinde, 2. aşamadan itibaren saç ekimi düşünülebilmektedir. Fakat dökülmenin başlarında, ilgili hekimce dökülmeyi engelleyici uygulamalara başvurulmaktadır. Saç dökülmesinde 4. aşamada görülen dökülmeler, kelliğin ortaya çıkmasına neden olduğu için 4. aşamadan itibaren saç ekiminin zaruri bir durum olduğu belirtilmektedir. Bu nedenle saç analizi önemlidir ve saç analizi sonrasında ekim yapılıp yapılmayacağına karar verilmektedir.

Saç Dökülmesi İçin Dermatolog Muayenesi

Dermatolog saç dökülmesi ve daha pek çok cilt hastalıklarıyla ilgilenmektedir. Dolayısıyla saç dökülmesi başta olmak üzere cilt sorunlarıyla karşı karşıya kalan bireylerin dermatolog / cilt doktoruna görünmesi gerekmektedir. Dermatolog, saç dökülmesinin ardında yatan nedenleri anlayabilmek adına ilk önce hastayı muayene etmektedir.

Saç dökülmesinin nedeninin anlaşılmasına katkıda bulunan bazı tetkikleri şu şekilde sıralamak olanaklıdır:

Dermoskopik İnceleme

Mikroskop altında saç kılları ve kökü derinlikli bir şekilde incelenmektedir. Bu sayede saç kökü ve kıllarıyla ilgili önemli veriler elde edilmektedir.

Saç Çekme Testi

Saçların dökülme şiddetinin anlaşılabilmesi adına “saç çekme testi” uygulanmaktadır. Çekilen saçların ele gelmesi, alopesi areata veya androgenetik alopesi yani bölgesel dökülmeyi akıllara getirmektedir. Yapılan test ile hastalığın aktif olup olmadığı da anlaşılmaktadır.

Kan Analizi

Tam kan sayımı ile birlikte saçlara etkide bulunan vitaminlerin seviyesi saptanmaktadır. Bunun yanı sıra saç metabolizmasına etki eden hormonların düzeyi de tam kan sayımı ile belirlenmektedir.

Belirtilen tetkik yöntemlerine ek olarak farklı teknikler de kullanılmaktadır. Dermatolog saç dökülmesi noktasında her bir tetkiki kullanarak saç dökülmesinin seviyesini belirlemektedir. Ardından uygun tedavi yöntemleri belirlenmekte ve hastaya özel tedavi planı yapılmaktadır.

Saç Dökülmesi Devam Ederken Saç Ekimi Yapılır mı?

Saç dökülmesi ve saç ekimi ile ilgili pek çok husus dikkatleri üzerine çekmektedir. Bunlardan biri de saç dökülmesi devam ederken saç ekiminin yapılıp yapılmadığına dairdir. Saç ekim uygulaması, estetik bir operasyondur ve saç dökülmesinin belirli aşamalarda bulunması durumunda tercih edilmektedir.

Bu nedenle hekim tarafından yapılan muayene ve tetkikler sonrasında saç ekim uygulamasının önerilmesi durumunda saç ekimine başvurulmalıdır. Saç ekiminin titizlikle yapılması ve gerekli işlem basamaklarının uygulanması bir hayli önemlidir. Saç ekimi ile ekim yapılan alanda yeniden ve kalıcı saçlanma sağlanmaktadır.

Bununla birlikte ekim bölgesinin çevresinde saç ekiminin herhangi bir etkisi bulunmamaktadır. Dolayısıyla saç dökülmesinin görüldüğü alanlara farklı seanslar üzerinden ekim işlemi yapılması, alanında uzman hekimlerce önerilmektedir. Öte yandan seyrek saçlı hastalara da saç ekim uygulaması yapıldığı bilinmektedir.

Kelim, Saç Ektirebilir miyim?

Pek çok kişinin aklında, tamamen kellik durumunda saç ekiminin yapılıp yapılmadığına yönelik sorular bulunmaktadır. Tamamen kel olan birinde saç ekimi için donör bölge olarak çoğunlukla göğüs bölgesi belirlenir. Göğüs bölgesinden alınan kıllar, kafa derisine uygun şekillerde nakledilmektedir. Saç ekiminin yapılabilmesi için vücut kıllarının belirli bir yoğunlukta olması bir hayli önemlidir.

Kişinin kendi vücudunda donör bölge bulunması, organik saç ekiminin yapılmasını mümkün kılmaktadır. Aksi durumda organik saç ekimi yapılamasa da farklı alternatifler kullanılabilmektedir.

ETİKETLER: