Dolar 34,2398
Euro 37,6309
Altın 2.920,13
BİST 9.109,34
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 27°C
Çok Bulutlu
İstanbul
27°C
Çok Bulutlu
Paz 24°C
Pts 26°C
Sal 25°C
Çar 26°C

Sigorta Şirketi Kurmak İçin Ne Gerekiyor?

Sigorta Şirketi Kurmak İçin Ne Gerekiyor?
12 Kasım 2022 19:07

Sigorta şirketi kurmak, farklı yöntemlerle gerçekleştirilebilen bir girişim yöntemidir. Günümüzde sigortacılık sektörüyle ilgili oldukça önemli bir kavram karmaşıklığı bulunmaktadır. Sigortacılık sektörü içerisinde girişimci olarak yer almak isteyenlerin öncelikli olarak kavramlar arasında ortaya çıkan farklılıkları doğru şekilde değerlendirmesi gerekir. Sigorta şirketi, acentesi ve şubesi temel olarak birbirinden farklı girişimlerdir. Üç girişimin sigortacılık alanında gösterdikleri faaliyet farklı olduğu gibi yasal düzenlemeler sonucunda sahip oldukları yükümlülük ve görevler de aynı ölçüde farklıdır. Dolayısıyla sigortacılık alanında faaliyet gösterecek girişimcilerin öncelikli olarak şirket, acente ya da şube gibi sigortacılık alanına ilişkin girişimler arasından tercihte bulunması gerekir. Doğru bir tercih için her bir girişimin hangi süreçlere gebe olduğu çok iyi tespit edilmelidir.

Sigorta Şirketi Nasıl Kurulur?

Sigorta Şirketi Nasıl Kurulur?
Sigorta Şirketi Nasıl Kurulur?

Sigorta şirketi nasıl kurulur, merak edenler için sigortacılık sektörünün devlet tarafından düzenli olarak denetlendiği ve bu alanda girişim gerçekleştirmek isteyenlerin belli başlı şartları karşılaması gerektiğini bilmesi gerekir. Üstelik sigortacılık alanında faaliyet gösterme arzusundaysanız tüzel ya da gerçek kişilik olup olmadığınıza göre de beklentiler ve gereklilikler farklıdır.

Sigorta Acentesi ve Şubesi Arasındaki Fark

Sigorta şirketinin kuruluş sürecine geçmeden önce sigorta acentesi ve şubesi arasındaki fark doğru şekilde tespit edilmelidir. Sigorta şirketleri genel olarak bu iki oluşumdan da farklı bir girişimdir. Sigorta şirketi kurma süreci acente ve şubeye oranla çok daha komplike ve detaylı bir sürece işaret eder.

Sigorta acentesiyle şubesi arasındaki temel fark; acentelerin sigorta şirketine bağlı olarak çalışıyor olmasına karşın şubelerin sigorta şirketi tarafından sağlanan altyapıyı kullanarak hizmet vermesi olarak ifade edilebilir. Acenteler, sigorta şirketinin tanıtım ve pazarlamasını sağlarken şubeler bu görevi üstlenmek yerine şirketin gerekliliklerini yerine getir. Sigorta şirketi ise bu iki oluşumdan tamamen bağımsız ve belli miktarda yatırım ve ilgili kurumların onayları doğrultusunda işlem yapan girişimlerdir.

Sigorta Şirketi Kurmak İçin Asgari Sermaye

Sigorta şirketi kurmak için asgari sermaye, 2022-2 sayılı Sigorta Branşları İçin Öngörülen Minimum Sermaye Tutarlarına İlişkin Genelge ile 40 milyon TL olarak belirlenmiştir. Dolayısıyla günümüzde sigorta şirketi kurma arzusunda olan girişimcileri göstermesi gereken sermaye tutarının 40 milyon TL’nin altında olmaması beklenir.

Sigorta Şirketi Kurmak İçin Ne Gerekiyor?
Sigorta Şirketi Kurmak İçin Ne Gerekiyor?

Ayrıca sigorta şirketi kurulumunda farklı gruplar için farklı miktarlarda sermaye gerekliliği belirlenmiştir. Söz konusu genelgede belirtilen hükümler gereğince;

  • “Hayat” grubunda faaliyet gösterecek sigorta şirketlerinin; 325 milyon TL
  • “Hayat Dışı” grubunda faaliyet gösterecek sigorta şirketlerinin; 435 milyon TL
  • “Reasürans” grubunda faaliyet gösterecek sigorta şirketlerinin; 200 milyon TL

Tutarın sermaye gösterilmesi gerekmektedir. Her bir faaliyet alanı için ayrı olarak belirlenen minimum tutarlarının karşılanması halinde girişimcilerin şirket kurulum sürecini tamamlamaları gerekir. Burada girişimcilerde aranan en temel şart, ortakların müflis ya da konkordato ilan etmemiş olmasıdır.

Sigorta Şubesi Açmak İçin Gerekli Şartlar

Sigorta şubesi açmak için gerekli şartlar ise şirket kurulumuna göre çok daha az komplikedir. Bu noktada girişimcilerin belli başlı gereklilikleri yerine getirmesi yeterlidir. Sigorta şubesi açmak isteyen girişimcilerin sağlaması gereken şartlar genel hatlarıyla şu şekildedir:

  • 4 yıl süreli Bankacılık ve Sigortacılık mezunu olan ya da sigorta sektöründe en az 18 ay boyunca istihdam edilmiş; 2 yıllık Bankacılık ve Sigortacılık mezunları için 24 ay sigortacılık sektöründe faaliyet göstermiş; sabıka kaydı bulunmayan ve SEGEM belgesi almaya hak kazanmış Müdür,
  • Şubenin faaliyetlerini yürütmesi için ihtiyaç duyduğu fiziki Ofis,
  • Sigorta firmasının belirlediği Şube Kuruluş Masraflarının karşılanması,

Bu gereklilikleri yerine getiren girişimcilerin sigorta şubesi açmak için sigorta şirketlerine başvurması yeterli olacaktır. Sigorta şubeleri acentelerden farklı olarak kendi operasyonlarını yürütebilme beceresine sahip olmalıdır ve birden fazla şirketin hizmetlerini sağlayabilir.

Sigorta Acentesi Açmak İçin Gerekli Belgeler

Sigorta acentesi açmak için gerekli belgeler ve şartlar ise şube veya şirket açmaya göre karşılanması daha kolay şartlardır. Sigorta acentesi açmak isteyen girişimcileri şu şart ve belgeleri karşılaması gerekir;

  • 50 bin TL ve üzerinde sermaye göstermek,
  • Herhangi bir sabıka kaydının bulunmaması ve daha önce konkordato ilan etmemiş olması,
  • 4 yıllık mezunlar için 18, iki yıllık mezunlar için 24 aylık sigortacılık sektöründe faaliyet gösterme,
  • SEGEM belgesi ve ticari sicil tasdiknamesi,
  • Bankacılık ve Sigortacılık bölümlerinden mezun olunduğunu gösteren diplomanın aslı ve fotokopisi,
  • Personel yeterliliklerinin karşılanması,

Bu şartları karşılayan girişimcilerin sigorta acentesi açması mümkündür.

kaynaklar:

https://www.seddk.gov.tr/

https://www.tsb.org.tr/tr

ETİKETLER: