Dolar 34,2711
Euro 37,0807
Altın 2.997,83
BİST 8.714,69
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Az Bulutlu
İstanbul
19°C
Az Bulutlu
Per 18°C
Cum 19°C
Cts 20°C
Paz 19°C

Ticari Kredi Kartı Nedir? Kobi Kart Başvurusu

Ticari Kredi Kartı Nedir? Kobi Kart Başvurusu
11 Ağustos 2021 17:57

Ticari kredi kartı nedir? Şahıs, limited ve anonim şirketleri için kobi kart başvurusu nasıl yapılmaktadır? Ticari ve normal kredi kartı arasındaki farklar?

Kredi kartları kişilerin finansal sıkıntılarına yardımcı olmak amacıyla hemen hemen herkes tarafından kullanılmaktadır. Ticari kredi kartı ise, bazı özellikleri bakımından normal kredi kartlarından ayrılan ve çok daha fazla avantajı bulunan bir kredi kartı çeşididir. Fakat bu ticari kredi kartını alabilmek için belirli şartlar vardır. Bu kartlar sadece belirli kişilere verilebilmektedir.

Ticari Kredi Kartı

Ticari kredi kartı, bankaların sadece belirli kişilere verildiği ve belirli sorumluluklar gerektiren bir kredi kartı çeşididir. Bu kartlardan sadece şahıs şirketleri, limited şirketler ve anonim şirketleri yararlanabilmektedir. Ticari kredi kartlarının işlemsel olarak normal kredi kartlarından bir farkı yoktur. Yine aynı şekilde bu kart da normal kredi kartının geçtiği tüm işletmelerde alışveriş imkânı bulunmaktadır.

Ticari Kredi Kartı ve Normal Kredi Kartı Arasındaki Farklar

Ticari Kredi Kartı ve Normal Kredi Kartı Arasındaki Farklar
Ticari Kredi Kartı ve Normal Kredi Kartı Arasındaki Farklar

Ticari kredi kartları ve normal kredi kartları işlemsel olarak aynı mantığı taşımaktadır. Fakat aralarında bazı farklar vardır. Bu farklar şunlardır;

  • Normal kredi kartlarında, kart borcunun ödenmemesi durumunda uygulanan faiz miktarı, ticari kredi kartlarına oranla çok daha düşüktür.
  • Bu her iki kredi kartı türünde de anlaşmalı iş yerlerinde taksit yapma seçeneği bulunmaktadır. Fakat teknoloji alanı gibi devlet tarafından taksit kısıtlaması getirilmiş yerlerde ticari kredi kartlarına daha çok taksit imkânı sağlanmıştır.
  • Bu her iki kart türünde de nakit avans kullanımı mümkündür. Normal kredi kartlarında nakit avansın taksit sınıfı 6 ila 12 arasında değişim gösterirken, ticari kredi kartlarında taksit sayısı 2 katına kadar çıkabilmektedir. Bu da ticari kredi kartlarının kullanıcılara sağladığı avantajlardan biridir.
  • Ticari kredi kartlarında kart ücreti, normal kredi kartlarına oranla çok daha yüksektir.
  • Bu her iki kart türünde de dönem içerisinde yapılan harcamaların tamamını ödemek yerine asgari tutarını ödeme imkânı vardır. Fakat bu ödeme imkânı normal kredi kartlarında %30 ila %40 oranında belirlenirken, ticari kredi kartları içinse genellikle %10 oranında belirlenmektedir.
  • Normal kredi kartlarından borcun ödenmemesi durumunda sadece kart sahibi sorumluyken, ticari kredi kartlarında ise tüm şirket borçlu olarak kabul edilmektedir. Yani uygulanacak olan yaptırımlardan tüm şirket sorumlu tutulmaktadır.
  • Her kredi kartının kendine özgü bir limiti vardır. Fakat ticari kredi kartları limiti normal kredi kartlarına oranla çok daha yüksek olabilmektedir.

Kobi Kart Başvurusu Nasıl Yapılmaktadır?

Kobi Kart Başvurusu Nasıl Yapılmaktadır?
Kobi Kart Başvurusu Nasıl Yapılmaktadır?

Kobi kart başvurusu için gerekli olan belgeler kurulan işletmenin türüne göre birtakım değişiklikler içermektedir. Bunlar;

Gerçek Kişinin Ticari İşletmeleri (Şahıs Şirketi)

Gerçek kişinin ticari işletmeleri için gerekli olan belgeler:

  • Ticari kredi başvuru formu
  • Güncel vergi levhası
  • Gerçek kişinin kimlik belgesi

Limited Şirketi

Limited şirket için gerekli olan belgeler:

  • Ticari kredi kartı başvuru formu
  • Güncel vergi levhası
  • Bütün ortakların kimlik fotokopileri
  • Şirketi bankada temsil edecek yetkililerin imza sirküleri ve kimlik belgesi fotokopileri
  • Şirketin kuruluşunu, ortaklık yapısını ve temsil yetkilerini gösteren ticaret sicil gazetesi

Anonim Şirket

Anonim şirketler için gerekli olan belgeler:

  • Güncel vergi levhası
  • Ticari kredi başvuru formu
  • Bütün ortakların kimlik fotokopileri
  • Şirketi bankada temsil edecek yetkililerin imza sirküleri ve kimlik belgesi fotokopileri
  • Şirketin kuruluşunu, ortaklık yapısını ve temsil yetkililerini gösteren ticaret sicil gazetesi

Şeklindedir. Bu belgeleri toplayarak müşterisi olmak istediğiniz bankaya giderek ya da bankaların internet şubelerinde bulunan “ticari kredi kartı başvurusu” bölümündeki sizden istenen belgeleri eksiksiz bir şekilde doldurarak ticari kart başvurusu yapabilirsiniz. Bu ticari kartı almanız için öncelikli olarak bir işletme sahibi olmalısınız. Aksi halde bu kredi kartı türünü almanız mümkün olmamaktadır.


Kredi Kartı Borcu Dondurma ve Taksitlendirme nasıl yapılır? Cevabı için ilgili konumuzu okuyabilirsiniz.