Dolar 28,9583
Euro 31,2629
Altın 1.891,85
BİST 7.978,82
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 7°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
7°C
Hafif Yağmurlu
Cts 12°C
Paz 10°C
Pts 11°C
Sal 13°C

Trafik Sigortası Hasar Ödemesi Kime Yapılır?

Trafik Sigortası Hasar Ödemesi Kime Yapılır?
8 Nisan 2022 22:37

Trafik sigortası hasar ödemesi kime yapılır, trafik sigortası ile ilgili merak edilen sorular arasında yer alıyor. Bilindiği üzere Türkiye’de trafik sigortası, zorunlu sigortalar arasında bulunuyor. Araç sahiplerinin tamamı, kasko sigortası veya trafik sigortası yaptırmak durumundadır. Trafik sigortası, meydana gelen bir trafik kazasında, karşı tarafta oluşan maddi zararları karşılamaktadır. Bu nedenle, trafik sigortası hasar ödemesi kime yapılır sorusunun da dikkatleri üzerine çektiğini söylemek olanaklıdır. Peki trafik sigortası hasar ödemesi nedir, hangi durumları kapsar? Trafik sigortası hasar ödemesinde şartlar nelerdir?

Trafik Sigortası Hasar Ödemesi Nedir?

Trafik sigortası, zorunlu sigorta türlerinden bir tanesidir ve trafikte güvenin oluşmasına katkıda bulunur. Trafik kazası durumunda, trafik sigortası kapsamında karşı tarafından maddi hasarları ödenir. Zorunlu bir sigorta türü olması nedeniyle trafik sigortasının teminatlarının her sigorta şirketi için aynı olduğunu söylemek olanaklıdır.
Birçoklarının da bildiği üzere zorunlu trafik sigortası hasar ödemesi noktasında belirli şartlar bulunur. Bu şartların karşılanıyor olması oldukça önemlidir. Araçla karşılaşılan bir trafik kazası durumunda, trafik sigortasının aktif olması temel kriterdir. Araç grubuna göre araç sahibi, değişen asgari teminat limitlerinden faydalanabilir.

Trafik Sigortası Hasar Ödemesi Nasıl Yapılır?

Trafik sigortası hasar ödemesini, poliçenin başlatıldığı sigorta şirketinin yapmakta olduğu bilinmektedir. Sigorta şirketi, ilk olarak kazayı ve zararın boyutunu ortaya çıkaran belgelere ulaşır. Bu belgeler incelendikten sonra gerekli adımlar atılır ve zorunlu trafik sigortası hasar ödemesi gerçekleştirilir.

Trafik Sigortası Hasarın Ne Kadarını Öder?

Trafik sigortası ile ilgili merak edilen konulardan bir diğeri de trafik sigortası hasarın ne kadarını öder sorusu olarak karşımıza çıkıyor. Maddi hasar kapsamında, zarar gören araçta bulunan hasar durumlarına göre belirlenen limitler dahilinde hasar ödemesi yapılır. Kaza sonrasında meydana gelen ölüm veya sakatlanma durumlarında, sigorta denetleme uzmanlarınca hesaplanan tazminat üzerinden ödemeler gerçekleştirilir.

Trafik Sigortası Hasar Ödemesi Durumları Nelerdir?

Trafik Sigortası Hasar Ödemesi Durumları Nelerdir?
Trafik Sigortası Hasar Ödemesi Durumları Nelerdir?

Trafik sigortasının genel şartlarında, sigortanın hasar ödemesi durumları da belirlenmiştir. Genel olarak 3 farklı durum üzerinden hasar ödemesinin gerçekleştiğini söyleyebiliriz. Bu kapsamda ödemeler;

  • Aracın hasar görmesi halinde onarımı,
  • Aracın onarılamaz bir durumda bulunması,
  • Dava açılması gibi durumlarda yapılır.

Eğer kaza sonrasında araç hasar görmüşse ve hasar gören parçaların onarımı olanaklı değilse bu durumda hasar gören parçaların yedek parçalarla değiştirilmesi gerekir. Fakat yedek parçalarla da onarım mümkün değilse bu durumda eşdeğer parçaların bedeli ile ödeme gerçekleştirilir.

Zorunlu trafik sigortası hasar ödemesi kapsamında, eğer araç herhangi bir onarımla düzelemeyecek durumdaysa ilk önce ekspertiz raporu alınır. Ardında hurda tescil belgesi sigorta şirketine iletilerek gerekli işlemler yapılır. Belirlenen adımların uygulanması sonrasında ödeme talep edilerek işlem tamamlanır.

Belirtilen hususlara ek olarak kaza yapan kişiye dava da açılabilir. Böyle bir durumda sigorta şirketinin dava masrafları ile avukatlık ücretlerini karşılaması zorunludur. Davanın sonuçlanmasıyla birlikte verilen karar ile tazminatın poliçe teminatlarının bedelini geçmesi durumunda sigorta şirketi, masrafları sigorta bedelinin tazminat tutarına olan oranı üzerinden ödemek ve işlemleri tamamlamak durumundadır.

Trafik Sigortası Hasar Bedeli Ödeme Süresi

Trafik sigortasında hasar bedeli ödeme süresi, sigorta poliçesi kapsamında belirlenmiştir. Sigorta şirketi, kaza durumunda ilk önce kazaya dair gerekli belgeleri temin eder. Bu belgeler, kazanın ve zararın boyutlarını da gözler önüne sermektedir. Gerekli incelemelerin yapılması sonrasında, ilk 8 iş günü içerisinde gerekli hasar ödemesi ya da tedavi giderlerinin karşılanması gerektiği bilinmektedir.

Trafik Sigortası Hasar Ödemesi için Hangi Belgeler Gerekli?

Trafik Sigortası Hasar Ödemesi için Hangi Belgeler Gerekli?
Trafik Sigortası Hasar Ödemesi için Hangi Belgeler Gerekli?

Trafik sigortası, trafikte güven açısından çok önemlidir. Bu nedenle trafik sigortası zorunlu bir sigorta türüdür. Olası bir kaza sonrasında sigorta şirketi, kaza yapan araç sahibinden çeşitli belgeler istemektedir. Bu belgelerin eksiksiz olarak sigorta şirketine sunulması, hasar ödemesi açısından gerekli bir durumdur.

Trafik sigortasında hasar ödemesi için talep edilen belgeleri genel hatlarıyla şu şekilde sıralamak olanaklıdır:

  • Trafik sigortasının primlerine dair makbuz
  • Trafik sigorta poliçesinin bir fotokopisi
  • Kaza tespit tutanağı
  • Ruhsatın fotokopisi
  • Alkol raporu
  • Ehliyetin fotokopisi

Her bir belge, trafik sigortası hasar ödeme şartları kapsamında önemli bir yere sahiptir. Bu nedenle araç sahiplerinin, trafik kazası neticesinde bu belgeleri temin ederek sigorta şirketine sunması, hasar ödemesi işlemlerinin başlamasını sağlayacaktır.

Trafik Sigortası Yapılmazsa Ne Olur? Trafik sigortası devlet tarafından zorunlu kılınmış bir sigorta türüdür. Tüm araç sahiplerinin yaptırması gerekmekte olup herhangi bir kaza durumunda karşı tarafın masrafları karşılanmaktadır.