Trüf Mantarı Yetiştiriciliği Devlet Desteği
Trüf mantarı yetiştiriciliği devlet desteği hakkında merak edilenler. Tarım Ve Orman Bakanlığı 15 bin, 20 bin TL ve 50 bin TL’ye kadar devlet desteği nasıl alınır.
Trüf Mantarı Yetiştiriciliği Devlet Desteği Hakkında Merak Edilenler
Trüf Mantarı Yetiştiriciliği Devlet Desteği: Tarım Ve Orman Bakanlığı tarafından verilen trüf mantarı yetiştiriciliği devlet desteği vatandaşlar tarafından çok ciddi talep görmüştür. Trüf mantarı, son zamanlarda lezzetiyle popüler olan, zengin bir protein kaynağıdır. Hem sos olarak hem de yemekleri tatlandırmak için kullanılması nedeniyle gurme yemeklerinin vazgeçilmez bir parçasıdır. Ülkemizin iklim koşullarında yetiştirilmesi son derece kolay olması ve ekonomik değeri yüksek olmasından dolayı trüf mantarı yetiştiriciliğine olan ilgi artmıştır.
Trüf mantarı yetiştiriciliği, başlangıçta çok ciddi maliyetler gerektirmez. Ortalama 100 m2’lik bir alanda üretim yapılabilir ve başlangıçta 15 bin TL- 20 bin TL gibi bir maliyetle çok ciddi gelirler elde edilebilir. Vatandaşlar tarım ve orman bakanlığının açmış olduğu eğitim programlarına katılarak devletin vermiş olduğu hibe kredilerden faydalanabilir be bu işe kolaylıkla girebilir.
Trüf Mantarı Devlet Desteği İçin Şartlar Nelerdir
Tarım ve orman bakanlığı tarafından yürütülen destekleme projesine göre, hangi mantar türü olduğuna bakılmaksızın üretim yapmak isteyenlere destek sağlanmaktadır. Bunların içinde en çok bilinen ve rağbet gören, diğer mantar türlerine göre daha değerli olan trüf mantarıdır. Çok pahalı olmasına rağmen her zaman müşterisi vardır ancak çok fazla üretimi yapılmamaktadır. Bu nedenle de trüf mantarı devlet desteği kırsal alanları kalkındırma projesi kapsamında çiftçiye sunulmuştur. Devlet desteği alarak trüf mantarı yetiştiriciliğine başlamak için bazı şartları yerine getirmek gerekir. Gereken şartları şu şekilde sıralayabiliriz:
- En az 100 m2’lik bir
- Senede 15-20 ton kompost
- Raylı sistem kurulması
- Kurulacak sistemin içerisinde; aspiratör sistemi, sırt pompası sistemi, higrometre sistemi ve termometre sisteminin bulunması gerekir.
Bu şartlar sağlandıktan sonra hibe alabilmek için girişimcilik sertifikası almak gerekir. Bu konu ile ilgili ticaret odasından ya da İş-kur’dan bilgi alabilirsiniz. Cumhurbaşkanlığı yatırım ofisi tarafından yapılan açıklamaya göre trüf mantarı üretimine başlamak isteyenlere %65 e kadar devlet desteği verileceği ve ayrıca işletme döneminde de desteklerin devam edeceğini açıklanmıştır. Bu destek 50 bin TL kadardır. Bu destekten yararlanabilmek için vatandaşların bulundukları bölgedeki Tarım il müdürlüklerine başvurmaları gerekmektedir.