Türkiye’nin En İyi Üniversiteleri Hangileridir?

Türkiye’nin en iyi üniversiteleri hangileridir? Top 5: köklü geçmişleri ve dünya standartlarında vermiş oldukları yüksek eğitimle ön plana çıkan üniversiteler. Hacettepe Üniversitesi, Orta Doğu Teknik Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi Tarihçesi, Ankara Üniversitesi.
Türkiye’nin en iyi üniversiteleri, köklü geçmişleri ve dünya standartlarında vermiş oldukları yüksek eğitimle ön plana çıkmaktadır. Özellikle İstanbul ve Ankara’daki köklü üniversiteler, öğrencilerin hayallerini süsleyen yükseköğretim kurumları arasındadır. Uluslararası derecelendirme kuruluşları tarafından “en iyi” olarak kabul gören bu üniversiteler, güçlü akademik kadrolarıyla da dikkat çekicidir.
Uluslararası alanda faaliyet gösteren farklı üniversite derecelendirme kuruluşlarının raporlarına göre Türkiye’nin en iyi üniversiteleri şu şekildedir:
- Hacettepe Üniversitesi
- Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- İstanbul Teknik Üniversitesi
- İstanbul Üniversitesi
- Ankara Üniversitesi
Üniversiteler arasında yapılan sıralamada; üniversite bünyesinde yapılan araştırmalar, konum, üniversitenin öğrencilerine sunduğu olanaklar, eğitim fırsatları ve üniversitenin akademik başarıları gibi faktörler göz önünde bulundurulmaktadır.
1 – Hacettepe Üniversitesi

Uluslararası derecelendirme kuruluşları tarafından yapılan Türkiye’nin en iyi üniversiteleri listesinin ilk sırasında Hacettepe Üniversitesi yer almaktadır. Başkent Ankara’da eğitim veren üniversite, henüz taze sayılabilecek bir kurum olsa da kökleri son derece güçlüdür.
Hacettepe Üniversitesi Tarihçesi
Hacettepe Üniversitesi, 8 Temmuz 1967 tarihinde kurulmuştur. Üniversitenin kökleri Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi’ne bağlı olarak eğitim veren Çocuk Sağlığı Enstitüsü’ne kadar uzanır. Özellikle tıp alanında dünya standartlarında eğitim veren Hacettepe Üniversitesi, 1961 yılında yeni tıp programlarıyla eğitim vermeye başlamıştır.
Bu programlar arasında; tıbbi teknoloji, hemşirelik ve fizik tedavi ve rehabilitasyon gibi modern tıbbın önemli unsurları bulunmaktadır. İlerleyen yıllarda da gelişimini sürdüren üniversite, 1967 yılına gelindiğinde bugünkü yapısal özelliklerine sahip olmuştur.
Hacettepe Üniversitesi Nerede?
Hacettepe Üniversitesi, ülkemizin başkenti Ankara’dadır. Toplamda 6 farklı yerleşkeye sahip olan üniversitenin tüm yerleşkeleri Ankara sınırları içerisindedir. Üniversitenin merkez yerleşkesi olan Beytepe Kampüsü, Eskişehir-Ankara otoyolunun 20. kilometresindedir.
Hacettepe Üniversitesi İmkanları
Hacettepe Üniversitesi, öğrencilerine oldukça geniş yelpazeli imkanlar sunar. Özellikle inovasyon ve araştırma yöntemleri açısından oldukça gelişmiş olanaklar sağlanmaktadır. Başta tıp alanında olmak üzere farklı bilimsel alanlarda yapılan çalışmalardan öğrenciler, üniversite bünyesinde yararlanabilir. Ayrıca üniversitenin kendisine özgü bir öğretim yaklaşımı bulunur.
Söz konusu yaklaşım, uygulamalı olarak öğrenme becerilerinin geliştirilmesi esasına dayanır. Bunun yanı sıra eleştirel düşüncenin ön plana çıkarıldığı bilimsel yöntem eğitim sürecinde uygulanır. Üniversitenin yerleşkede yaşam kapsamında vadettiği alternatifler de oldukça gelişmiştir. Üniversitenin;
- Sıhhiye ve Beytepe yerleşkelerinde 2 büyük yemekhane ve çeşitli beslenme olanakları vardır.
- Üniversite yerleşkesinde konaklamak isteyen öğrenciler için her bir yerleşkede farklı sayılarda olmak kaydıyla toplamda 8081 yatak kapasiteli yurtlar bulunmaktadır.
- Üniversitenin merkez kütüphanelerinde güçlü elektronik ve basılı kitap olanakları vardır.
- Spor olanakları kapsamında; tenis kortları, halı sahalar, basketbol sahaları ve atletizm pisti üniversitenin yerleşkelerinde hizmet verir.
Bu olanakların dışında üniversite değişim programlarından yararlanmak isteyen öğrenciler için de Hacettepe Üniversitesi oldukça gelişmiş alternatifler sunmaktadır.
Hacettepe Üniversitesi Avantajları
Hacettepe Üniversitesi, sağladığı olanaklarla birçok öğrenciye önemli avantajlar sunar. Eğitim süreci boyunca öğrencilere sunulan avantajların yanı sıra başta tıp alanında olmak üzere hemen her programdan mezun olan öğrenciler, iş bulma konusunda rakiplerine göre daha avantajlıdır.
Hacettepe Üniversitesi Fakülteleri
Hacettepe Üniversitesi, toplamda; 10 fakülte, 2 yüksekokul, 10 adet enstitü ve araştırma merkezine ev sahipliği yapmaktadır. Hacettepe Üniversitesi fakülteleri:
- Spor Bilimleri Fakültesi
- Edebiyat Fakültesi
- Fen Fakültesi
- Eğitim Fakültesi
- Güzel Sanatlar Fakültesi
- İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi
- İletişim Fakültesi
- Konservatuvar
- Mühendislik Fakültesi
- Hukuk Fakültesi
Şeklindedir. Ayrıca üniversitenin faklı hastanelerden oluşan bir de hastane grubu bulunmaktadır.
2 – Orta Doğu Teknik Üniversitesi

Türkiye’nin en iyi üniversiteleri sıralamasında Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) ikinci sıradadır. Global ölçekte de önemli bir konumda bulunan ODTÜ, özellikle teknoloji, bilişim, mühendislik ve bilim alanlarında dikkat çekici çalışmalara ev sahipliği yapmıştır.
Orta Doğu Teknik Üniversitesi Tarihçesi
Orta Doğu Teknik Üniversitesi, 15 Kasım 1956 tarihinde Ankara’da kurulmuştur. ODTÜ’nün tarihçesinde Birleşmiş Milletlerin önemli bir rolü bulunur. BM tarafından Türkiye’de mimarlık alanında inceleme yapmakla görevlendirilen Pensilvanya Üniversitesi öğretim görevlisi Prof. Charles Abrams, ODTÜ’nün temellerini atmıştır.
Prof. Abrams öncülüğünde “Orta Doğu Yüksek Teknolojisi Enstitüsü” adıyla kurulan ODTÜ, daha sonra bugünkü kimliğini elde etmiştir. Üniversite, kurulduğu ilk yıllarda sadece İngilizce eğitim yapmıştır. ODTÜ’nün kuruluşundaki temel hedef; Türkiye ve Orta Doğu’da bulunan ülkelerin teknik, mimari ve bilimsel gelişimlerine katkı sağlamaktır.
Orta Doğu Teknik Üniversitesi Nerede?
ODTÜ, 4.500 hektar alan üzerine inşa edilmiş ve herkesçe bilinen etkileyici bir merkez yerleşkeye sahiptir. Eskişehir-Ankara otoyolu üzerinde konumlandırılan bu yerleşkenin dışında üniversitenin farklı kampüsleri bulunur. Üniversitenin merkez yerleşkesi, Ankara şehir merkezinden 20 km uzaklıktadır ve ulaşım raylı sistemlerle sağlanır.
Orta Doğu Teknik Üniversitesi İmkanları
Orta Doğu Teknik Üniversitesi öğrencilerine sınırsız imkanlarla donatılmış birçok ayrıcalık sunar. Özellikle kampüste yaşam kapsamında; barınma, beslenme ve ulaşım gibi olanaklar öğrencileri yüksek düzeyde tatmin edecek seviyededir. Geniş bir yerleşkeye sahip olan üniversite, sosyal aktiviteler ve özel etkinlikler bakımından da farklı alternatifleri öğrencilerle buluşturmaktadır.
Üniversitenin öğrencilerine sağlamış olduğu olanaklar genel hatlarıyla şu şekildedir:
- ODTÜ’de kadın ve erkek öğrenciler için ayrı ayrı barınma hizmeti veren 19 farklı yurt bulunur. Ayrıca öğrenciler için konukevleri de kampüs içerisinde yer almaktadır.
- Üniversitenin merkez yerleşkesi içerisinde beslenme alternatifleri oldukça gelişmiştir. Birçok büfe restoran ve kafenin yanı sıra yerleşkede yemekhane de bulunur.
- Spor olanakları bakımından da ODTÜ yerleşkesi içerisinde hemen her spor dalı için özel tesisler vardır.
- Merkez yerleşkeye ulaşım için öğrenciler; raylı sistem, belediye otobüsleri ve ring seferlerini kullanabilir.
Ayrıca ODTÜ’nün öğrencilerine sağladığı birçok aktivite ve etkinlik imkânı da bulunur.
Orta Doğu Teknik Üniversitesi Avantajları
ODTÜ’den mezun olan öğrenciler uluslararası ve ulusal alanda önemli bir avantaj elde eder. Üniversitenin tanınırlığının ve vermiş olduğu eğitimin yüksek standartlarda olması, iş bulma ve istihdam edilme konusunda önemli avantajlar sağlar.
Orta Doğu Teknik Üniversitesi Fakülteleri
ODTÜ’de toplamda 5 fakülte, ve bu fakültelerde aktif olarak sunulan 37 farklı eğitim programı bulunur. Üniversitenin fakülteleri;
- Mimarlık Fakültesi
- Eğitim Fakültesi
- Mühendislik Fakültesi
- İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi
- Fen Edebiyat Fakültesi
Olmak üzere 5 ana omurgadan oluşur.
3 – İstanbul Teknik Üniversitesi

Türkiye’nin en iyi üniversiteleri sıralamasında 3.sırada İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) yer almaktadır. Oldukça köklü bir geçmişe ev sahipliği yapan İTÜ, uluslararası standartlarda vermiş olduğu eğitimle de adından sıklıkla söz ettirmektedir.
İstanbul Teknik Üniversitesi Tarihçesi
İstanbul Teknik Üniversitesi tarihçesi, 1773 yılına kadar uzanır. 1773 yılında “Mühendishane-i Bahri-i Hümayun” adıyla kurulan üniversite bugünkü adını 1944 yılında elde etmiştir. İTÜ; mühendislik, mimari ve bilişim alanında vermiş olduğu eğitimlerle tanınmaktadır. Dünya standartlarında eğitim veren üniversite, güçlü bir akademik kadroya ev sahipliği yapmaktadır.
İstanbul Teknik Üniversitesi Nerede?
İstanbul Teknik Üniversitesi, İstanbul sınırları içerisinde toplamda 5 farklı yerleşkeye sahiptir. Bu yerleşkelerin 4’ü Avrupa Yakası’nda, 1’i ise Anadolu Yakası’ndadır. Üniversitenin merkez yerleşkesi, İstanbul’un en önemli finans merkezlerinin başında gelen Maslak’tadır.
İstanbul Teknik Üniversitesi İmkanları
İstanbul Teknik Üniversitesi, kampüste yaşam ve eğitim olanakları bakımından son derece alternatifli bir imkanlarıyla öğrencilerle buluşturmaktadır. Üniversitenin ana ve diğer yerleşkelerinde;
- 8 kütüphane
- Birey ve takım sporları için 10’dan fazla spor alanı
- 15 yurt
- Yemekhaneler ve özel yiyecek-içecek alanları
- Etkinlik ve organizasyon salonları
Bulunmaktadır. Ayrıca üniversite bünyesinde kültür ve sanat etkinlikleri için özel tesisler de yer almaktadır.
İstanbul Teknik Üniversitesi Avantajları
İstanbul Teknik Üniversitesi, uluslararası standartlarda sağladığı eğitim olanakları ve sahip olduğu konumuyla son derece geniş yelpazeli avantajları öğrencilerle buluşturur. Özellikle mezun öğrenciler, eğitim aldıkları alanlarda uzmanlık derecesi elde edebilir.
İstanbul Teknik Üniversitesi Fakülteleri
İstanbul Teknik Üniversitesi bünyesinde toplamda 13 fakülte ve 6 enstitü bulunmaktadır.
4 – İstanbul Üniversitesi

Türkiye’nin en iyi üniversiteleri listesinde en köklü geçmişe sahip olan eğitim kurumu, İstanbul Üniversitesi’dir. Oldukça eski dönemlere kadar uzanan geçmişiyle İstanbul Üniversitesi, Osmanlı Devleti’nin de en eski eğitim kurumları arasındadır.
İstanbul Üniversitesi Tarihçesi
İstanbul Üniversitesi tarihçesi, İstanbul’un fethedildiği 1453 yılına kadar uzanır. Üniversitenin modern anlamda eğitim vermeye başladığı tarih ise 1 Ağustos 1933 olarak belirlenmiştir.
İstanbul Üniversitesi Nerede?
İstanbul Üniversitesi merkez yerleşkesi, İstanbul’un Fatih ilçesine bağlı Beyazıt semtindedir. Son derece köklü ve tarihsel bir yerleşke olan bu merkez kampüsün dışında İstanbul genelinde üniversitenin 9 farklı yerleşkesi daha bulunmaktadır.
İstanbul Üniversitesi İmkanları
İstanbul Üniversitesi, öğrencilerine sağlamış olduğu olanaklar bakımından da dikkat çekicidir. İstanbul’un en merkezi ve tarihi alanlarından birinde inşa edilmiş olan üniversite; yemek-içme olanaklarından barınma imkanlarına kadar her konuda sayısız seçenek sunmaktadır. Ayrıca ulaşım açısından da İstanbul Üniversitesi’nin İstanbul’daki 10 yerleşkesine kolay ulaşım mümkündür.
İstanbul Üniversitesi Avantajları
İstanbul Üniversitesi’nin öğrencilerine ve mezunlarına sağlamış olduğu en temel avantaj, köklü bir kurumdan eğitim alabilme fırsatıdır. Akademik anlamda da son derece güçlü bir kadroya sahip olan üniversitenin Edebiyat Fakültesi ekol haline dönüşmüştür. Birçok ünlü; yazar, şair, romancı ve edebiyatçı bu fakültede eğitim görmüştür.
İstanbul Üniversitesi Fakülteleri
İstanbul Üniversitesi bünyesinde 17 adet fakülte bulunmaktadır. Üniversitenin fakültelerinin büyük bir kısmı merkez, Beyazıt Kampüsünde yer almakla birlikte önemli bir bölümü de diğer yerleşkelere dağıtılmıştır. Üniversitenin merkez yerleşkesinde;
- Eczacılık
- Hukuk
- İktisat
- İletişim
- Siyasal Bilgiler
- Mimarlık
Fakülteleri bulunmaktadır. Diğer 12 fakülte ise İstanbul’un çeşitli noktalarındaki diğer yerleşkelerdedir.
5 – Ankara Üniversitesi

Türkiye’nin en iyi üniversiteleri arasında yer alan Ankara Üniversitesi, Türkiye’deki modern yükseköğretimin ilk aktörlerindendir. Türkiye Cumhuriyeti’nde kurulan 2. üniversite olan Ankara Üniversitesi, özellikle hukuk alanında vermiş olduğu eğitimle ön plana çıkar.
Ankara Üniversitesi Tarihçesi
Ankara Üniversitesi’nin tarihçesi, genç Cumhuriyet’in ilk yıllarında yükseköğretim alanında yapılan yatırımlara uzanır. Cumhuriyet’in ilk yıllarında kurulan;
- Hukuk Mektebi
- Dil, Tarih ve Coğrafya Fakültesi
- Yüksek Ziraat Enstitüsü
- Siyasal Bilgiler Okulu
Gibi eğitim kurumlarının birleşmesi sonucunda Ankara Üniversitesi, 1946 yılında eğitim hayatına başlamıştır. Türkçe’nin yanı sıra Almanca ve İngilizce eğitim veren üniversitenin misyonu Cumhuriyet değerleriyle paraleldir.
Ankara Üniversitesi Nerede?
Ankara Üniversitesi’nin merkez yerleşkesi Beşevler’de bulunmaktadır. Ankara’nın farklı bölgelerinde dağıtılmış toplamda 16 yerleşkeye ev sahipliği yapan Ankara Üniversitesi, fakülteleri ve enstitüleri bu yerleşkeler arasında dağıtılmıştır.
Ankara Üniversitesi İmkanları
Ankara Üniversitesi öğrencilerine dünya standartlarında olanaklar sağlar. Üniversitenin neredeyse tamamı şehir merkezlerinde yer alan yerleşkelerinde toplamda 6 farklı öğrenci evi bulunmaktadır. Ayrıca üniversitenin bünyesinde hizmet vermeyen farklı yurt olanakları ve barınma seçenekleri de vardır.
Üniversitenin 16 yerleşkesinde öğrencilerin beslenme ihtiyaçlarını karşılamak için birçok yeme-içme tesisi bulunur. Özellikle merkez yerleşkede konumlandırılan yemekhanelerde öğrencilerin düşük maliyetlerle günlük yemek ihtiyaçlarını karşılamaları mümkündür. Yemekhanelere ek olarak kafeterya ve restoranlar da yerleşkeler içerisinde hizmet vermektedir.
Ankara Üniversitesi Avantajları
Ankara Üniversitesi özellikle öğrenci değişim programları açısından son derece geniş yelpazeli alternatifleri öğrencileriyle buluşturmaktadır. Erasmus, Farabi ve Mevlana gibi öğrenci değişim programlarında oldukça aktif olan üniversite, öğrencilerin hemen her türden eğitim talebine cevap verebilme niteliğine sahiptir.
Ankara Üniversitesi Fakülteleri
Ankara Üniversitesi’ne bağlı olarak eğitim veren toplamda 18 fakülte vardır. 18 fakültenin dışında Ankara Üniversitesi’nde;
- 1 Devlet Konservatuvarı
- 1 Yüksekokul
- 10 Meslek Yüksekokulu
- 13 Enstitü
- 28 Araştırma ve Uygulama Merkezi
Bulunmaktadır. Tüm bu eğitim alanları üniversitenin farklı yerleşkelerinde konumlandırılmıştır.
Türkiye’nin En İyi özel üniversiteleri hangileridir? Türkiye’nin en iyi özel fakülteleri hangileridir? Cevabı için ilgili konularımızı okuyabilirsiniz. Türkiye’de eşit ağırlıklı meslekleri ve maaşları ne kadar? Sözel meslekleri ve maaşları ne kadar? Sayısal meslekleri ve maaşları ne kadar? Cevabı için ilgili konularımızı okuyabilirsiniz.
Kaynaklar: https://www.osym.gov.tr/