5 Eylül 2026, 10:38:25
Dolar 48,4354
Euro 56,2404
Altın 6.898,85
BİST 14.012,42
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 30°C
Açık
İstanbul
30°C
Açık
Paz 30°C
Pts 27°C
Sal 25°C
Çar 26°C
Katılım Emeklilik BESTİ

TESK Kadın Girişimcilere Pozitif Ayrımcılık Desteği Sunuyor

13 Nisan 2026 05:45

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, Mart 2026 itibarıyla Türkiye genelindeki esnaf ve sanatkar verilerini paylaştı. Güncel rakamlara göre Türkiye’de esnaf sayısı 2 milyon 263 bin 674’e, toplam iş yeri sayısı ise 2 milyon 553 bin 165’e yükseldi.

İlk Çeyrek Bilançosu: 75 Bin Açılış, 34 Bin Kapanış

2026 yılının ilk üç aylık dönemini değerlendiren Palandöken, ekonomik darboğaz ve bölgedeki savaş atmosferine rağmen ticari hayata katılımın sürdüğünü belirtti. Yılın ilk çeyreğinde 75 bin 324 esnaf yeni iş yeri açarken, aynı dönemde 34 bin iş yeri faaliyetine son verdi. Palandöken, bu periyotta esnaf sayısındaki artışın, piyasadaki dinamizmin korunması açısından kritik bir gösterge olduğunu vurguladı.

Lokantacılık Hizmet Sektörünün Lideri

İş yeri açılışlarında sektörel dağılıma bakıldığında, hizmet sektörü ve özellikle lokantacılık ilk sırada yer aldı. Lokantacılığı sırasıyla şu meslek grupları takip etti:

  • Büfecilik ve bakkallık,
  • Kahvecilik ve kıraathane işletmeciliği,
  • Motorlu taşıtlar ve nakliye sektörü.

Kadın Esnafların Yükselişi ve TESK Desteği

Palandöken, TESK bünyesindeki 439 bin kadın üyenin Türkiye’deki sivil toplum kuruluşları arasındaki en büyük ticari kadın topluluklarından biri olduğuna dikkat çekti. Kadınların iş hayatındaki varlığını güçlendirmek amacıyla “pozitif ayrımcılık” ilkesiyle hareket ettiklerini belirten Palandöken; periyodik hizmet içi eğitimler ve Avrupa Birliği projeleriyle kadın girişimcilerin önünü açmaya devam ettiklerini ifade etti.

Bendevi Palandöken’in paylaştığı veriler, Türkiye’de esnaflığın hâlâ en büyük “istihdam sübabı” olduğunu kanıtlıyor. 75 bin açılışa karşılık 34 bin kapanış olması, esnaf ekosisteminin %45 civarında bir sirkülasyonla kendini yenilemeye çalıştığını gösteriyor. Dikkat çeken en önemli nokta; lokantacılık ve büfecilik gibi “hizmet ve gıda” odaklı sektörlerin zirvede olmasıdır. Bu durum, girişimcilerin sermayeyi daha hızlı nakde döndürebilecekleri ve temel ihtiyaçlara dayalı alanlara sığındığını kanıtlıyor. Kadın esnaf sayısının 439 bine ulaşması ise, geleneksel ticaretin dijitalleşme ve eğitim projeleriyle “maskülen” yapısından sıyrılmaya başladığının en somut göstergesidir. Ancak mevcut enflasyonist ortamda, bu yeni açılan 75 bin iş yerinin ne kadarının yıl sonunu görebileceği, esnafın finansmana erişim maliyetlerine bağlı kalacaktır.