Dolar 34,7786
Euro 36,7397
Altın 2.948,63
BİST 10.081,00
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Çok Bulutlu
İstanbul
16°C
Çok Bulutlu
Cts 14°C
Paz 18°C
Pts 16°C
Sal 12°C

2022’de Sigorta Sektörünü Neler Bekliyor?

Kadın Sigortacılar Derneği (KASIDER) Başkanı
6 Ocak 2022 21:47

2022 için gayet klasik olacak ama çok geçerli bir temennim var, “tabii ki sağlıklı olmak”, sağlık için ne kadar da önemliymiş dediğimiz iki yılı geride bıraktık ve sağlam ruh & beden sağlık temeli üzerine inşa edilen yaşamların çok daha yaşanılası olduğunu tüm Dünya beraberce teyit ettik.

Aynı zamanda evlerden çalıştığımız bu dönemde kadınların iş dışında evde ne kadar fazla sorumluluğunun olduğunu da hem çocuklar hem babalar daha net olarak görebildiler ve umarım ki bu iç görü, iş ve aile dengesini kurarken kadına destek konusunda tüm aile bireylerinin önümüzdeki dönemlerde daha hassas olmalarını gerektirecektir.

Türkiye, ilk çeyrekte yeni tip coronavirus salgınının etkilerine rağmen dünyada en iyi performans gösteren ekonomilerden biri olurken, ihracat ve sanayi üretimi büyümenin lokomotifi olmuştur. İhracatta yılın ilk aylarında rekorlara imza atılmış, büyüme, ihracat ve sanayi üretiminde pozitif performans sergilenen ilk çeyrekte, Ekonomi Reform Paketi ve Milli Uzay Programı başta olmak üzere birçok alanda Türkiye ekonomisine ilişkin yol haritaları belli olmuştur. Ancak son çeyrek sonunda yaşadığımız sebepsiz döviz artışı ile ekonomi ve dolayısı ile fiyatlarımız ekonomistlerin dahi açıklayamayacağı cinsten allak bullak olmuştur. Bir bilinmeyeni, diğer bir bilinmez ile çözmeye çalıştık gibi gelse de bana, 2021 yılsonunda kur getirisinin bankadaki Türk lirası varlığının mevduat kazancının üstünde kalması halinde aradaki farkın doğrudan vatandaşa ödeyeceği “Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat” ürünü devreye alınmıştır. Hep beraber neticeleri yıl ortasında gözlemleyeceğiz.

Salgın nedeniyle küresel tedarik zincirinin bozulması ve emtia fiyatlarındaki yüksek artışlardan Türkiye’deki fiyatların da etkilendiği bu dönemde, enflasyonla mücadele kapsamında fahiş fiyat artışı yapanlara karşı denetimler artırıldı, Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulunca birçok firmaya idari para cezası uygulandı. Kovid-19 salgınına yönelik önlemler kapsamında yılın ikinci çeyreğinde tam kapanma dönemi (29 Nisan-17 Mayıs) yaşanırken, bu süreçte salgından etkilenen pek çok kesime yönelik destekler uygulamaya konulmuştur. Küçük esnaf ve işletmeler alınan bir dizi olumlu tedbirlere rağmen çok uzun süre ayakta kalamamış ve birçoğu kapanarak finansal sıkıntı yaşamışlardır.

Derneğimizin temel unsuru olan KADIN konusunda, geçtiğimiz dönemde, Türkiye Şiddetle mücadelede olumlu adımlar atmış ancak ne yazık ki 4-5 yıl öncesinde artık bir şey yapmamaya, kanunlar yeterince uygulanmamaya ve hem İstanbul sözleşmesine, hem de 6284 sayılı yasaya karşı farklı algılar yaratmaya yönelik söylemler başlamıştır ve Türkiye bir gece yarısında Cumhurbaşkanlığı kararıyla İstanbul Sözleşmesinden çekilmiştir.

Halen TBMM’de 103 kadın milletvekili var ve kadın temsiliyle oranı yüzde 17. TÜİK kadınların işgücüne katılım oranının yüzde 34 ‘ler de kaldığını açıkladı. Özellikle pandemi döneminde okulların kapanması nedeniyle çocuklara bakabilmek için anneler işten ayrıldı. 4+4+4 eğitim sistemi kız çocuklarının eğitimden ayrılmasına neden oldu. İlk 4 yılı okuduktan sonra okula gitmeyen kız çocuğu oranı yüzde 45’ler de.

KASIDER olarak, sigorta sektöründe çalışan tüm kadınlarımızın dâhil olduğu birçok projeyi geçtiğimiz 2,5 yılda hayata geçirdik. Mayıs 2022 tarihinde Genel Kurul ve seçimlerimiz var, Listeli ekip olarak gireceğimiz bu seçimde üyelerimizin bizi tercih etmesi halinde 3 yıllık plan ve projemiz hayata geçirilmek üzere hazır durumdadır.

2022 Genel Beklentiler;

Tüm Dünya ‘da Ultra gevşek para politikalarından çıkılıyor.

Omicron gibi yeni varyantlarla sağlık hizmetleri yeniden sekteye uğrasa da aşı üretim kapasitelerine yapılan yatırımlar toplam aşı kapasitesini 5 katına – 22 milyar doza – yükseltecek.

2019’da toplam perakende satışlarda payı yüzde 10 olan ve 2021 itibariyle yüzde 17’ye yükselen çevrimiçi perakende büyümeye devam etse de kısıtlamaların kaldırılması ile hız kesecek gibi duruyor.

Turizm 2022’de de kolay bir yıl geçirmeyecek. Yurtdışı uçuşlar yüzde 50 artışla bile 2019’u yakalayamayacak.

En büyük 60 ülkenin 41’inde 2022’nin ilk aylarında 5G teknolojisi kullanılıyor olacak. ABD 6G denemelerine başlayacak.

ABD’de ve Çin’de hükümetin dev altyapı paketleri küresel altyapı harcamalarını yüzde 5 artırarak 25 trilyon dolara yükseltecek.

Hollywood 2022’den umutlu. Uzun süredir beyaz perdeleri özlemiş sinema izleyicisinin salonlara geri dönmesiyle ABD’de 9 milyar dolar gişe geliri bekleniyor. Öngörülere göre sinema gişe gelirleri 2022’de 2021’e göre yüzde 58 artacak. Ancak bu geri dönüş bile gişenin 2019’un yüzde 10’un altında kapatılmasıyla sonuçlandırıyor.

Yeni araç satışlarının devam eden çip krizi ve tedarik darboğazları nedeniyle 2019 seviyelerini 2022’de de yakalayamayacağı öngörülüyor. 2021’e göre yeni araç satışları yüzde 6, ticari araç satışları yüzde 7 artacak.

Havalimanlarında yaşanan hareketlenme ile ticari uçak üretimi artacak. Boeing’in yasaklı 737 MAX’ı uçuşlarına başlayacak. Airbus ve Boeing üretimlerini özellikle kısa mesafe uçuşlarda kullanılan dar gövdeli jet uçaklarda hızlandıracak. Moody’s öngörülerine göre ticari havacılık da 2019 seviyelerini yakalayamayacak.

Fintek patlamasına yetişmeye çalışan otoriteler yeni finans teknolojilerine yönelik regülasyonlara odaklanacak. Gelişmiş ekonomilerde politika yapıcıların finansal piyasalarda istikrarsızlık oluşturduğundan endişe edilen kripto paralara karşı temkinli tutum sürecek. Hükümetler dijital bankacılık lisanslarıyla kontrolü ele almaya çalışacak ve kendi dijital para birimlerini geliştirecek.

Omicron gibi yeni tehlikeli ve bulaşıcı varyantlar 2022’de de sağlık sistemleri ve ekonomiler için risk olmaya devam edecek. Gelişmiş ülkeler ve fakir ülkeler arasında giderek artan aşı adaletsizliği de sürüyor. Ancak aşı üretim kapasitelerinde yaşanacak önemli artışla bu darboğaz da hafifleyebilir. Dünyanın COVID-19 aşı üretimi kapasitesinin 5 katına çıkması ve 2022’de 22 milyar doz aşı üretilmesi öngörülüyor. Aşı hızlandıkça da Çin’de ve bazı ülkelerde küresel tedarik zincirlerini baskılama riski olan ‘sıfır COVID’ politikalarının gevşemesi bekleniyor. Pandemi nedeniyle kanser hastalığında ölüm oranlarının yükselebileceğin den endişe ediliyor. Akıl hastalıklarının sayısında da artış bekleniyor.

Pandeminin dijitalleşme ihtiyacını beklenenden çok daha hızlı artırmış olması şirketlerin bilişim teknolojilerine yatırımlarını sürdürmesini sağlayacak. Uzaktan çalışmadan dış ticarette yük takibine şirketler birçok alanda pandemi ihtiyaçlarına bağlı yatırımlar yapıyor. Bu harcamaların devam edeceği 2022’de küresel IT pazarının yüzde 4 büyümesi bekleniyor. Yazılım yüzde 12 büyüme ile IT pazarının parlayan yıldızı. Hibrit çalışma sistemlerinin yükselişi ve hükümetlerin siber güvenlik ihtiyaçları pazarın büyümesindeki en önemli etkenler. Gelişmiş hükümetlerin izleme faaliyetleri için kritik olan Nesnelerin İnterneti (IoT) harcamalarının 2022’de 21,3 milyar dolar olmasını öngörüyor.

2021 yılında pandemi öncesini yakalamayı başarmış olan küresel reklam harcamaları öngörülere göre yüzde 7 yükselecek. ABD, İngiltere, Hindistan ve Rusya gibi büyük tüketici pazarlarında reklam büyümesinin – kaybedilen tüketicileri geri kazanmak isteyen şirketler sayesinde – daha da hızlı olması bekleniyor. Billboard, poster gibi reklamcılık harcamalarında ise aşılı tüketicilerin sokaklara dönmesiyle yüzde 19’luk bir artış öngörülüyor. Reklamda dijitalin payı ise yüzde 51’i bulabilir. Mobil reklamlar internet harcamalarının yüzde 64’ünden fazlasını oluşturacak. Şirketlerin reklam verdikleri gazete ve dergilerin dijital versiyonlara desteklerinin artması bekleniyor.

Endüstriyel emtia fiyatlarında 2021 yılında yüzde 40’a yakın bir artışla son on yılın en hızlı yükselişi görülmüştü. 2022’de küresel büyümedeki yavaşlama ve pandemiye bağlı tedarik darboğazlarının gevşemesiyle fiyatlarda bir geri çekilme bekleniyor.

Küresel gayrimenkul sektöründe hükümetlerin pandemi süresince sağladığı kira koruma desteklerinin sonlanmasıyla tahliyeler başlayacak. Şirketler ofislerini küçültecek, mağazalar çevrimiçi satışlardaki artışa bağlı mağaza kapatmalarına devam edecek. Ancak çevrimiçi mağazalar depo alanlarına ihtiyaç duyacak. Sadece Avrupa’da toplam arza 4 milyon metrekare depo alanı eklenecek. Faiz artışları ve parasal sıkılaşma gayrimenkulde kredileri yavaşlatacak. İngiltere, İspanya ve Kanada gibi gelişmiş ekonomilerde gayrimenkul vergileri artırılabilir. Önceliklerin değişmesi ile uzaktan çalışma Bahamalardan Maruitius’a özel resortlara olan talebi artıracak. Londra, Frankfurt ve Singapur gibi altyapısı iyi şehirlere ilgi artacak ve bu şehirlerdeki kiralık gayrimenkul pazarında yabancı yatırımcıların payı yüzde 47’ye yükselecek. Ofis kiraları 2022 sonuna doğru artacak. İnşaat sektörünün daha sürdürülebilir olması için regülasyon baskıları da izlenecek.

2022’nin ilk aylarında en büyük 60 pazarın yüzde 41’inde 5G ağları yaygınlaşacak.

Küresel turizm sektöründe 2019 düzeylerinin yakalanamayacağı ancak uluslararası turist sayısının 2021’e göre yüzde yüzde 50 artışla 1,1 milyarı yakalaması bekleniyor. Omicron’la gelen yeni kısıtlamalar ve iş seyahatlerindeki düşüş nedeniyle 2019 yılında görülen 1,5 milyar turist sayısı 2022 için mümkün görünmüyor. Havacılık sektöründe nakit erimeye devam ediyor ve sektörde bir konsolidasyon görülebilir. Pandemi öncesinde küresel ekonominin en büyük turist kaynağı Çin sınırlarını sadece Hong Kong ve Makau’ya açacak. Birçok ülke aşı-test-takip sistemleri sayesinde sınırlarını yabancı turiste tekrar açacak ancak yerli turist sektör için kritik önem taşımaya devam edecek.

Dünya ekonomisinin 2023 veya 2024’te bir resesyona hazırlanması da olası görüşler arasında maalesef.

Türkiye gelecek 4 yılda ortalama yüzde 3,4 büyüyecek.

CEBR raporunda dünyadaki çoğu ülkenin aksine Türkiye ekonomisinin 2020’de yüzde 1,8 büyüdüğünü ve 2021’de yüzde 9 ile daha hızlı büyüyeceğini tahmin ediyor. Türkiye’nin ekonomik büyümesinin 2022’den 2026’e kadar ortalama yüzde 3,4 ve 2027-2036 döneminde yüzde 3,7 olacağını öngören CEBR, Türkiye’nin 2036’da dünyanın en büyük ekonomileri sıralamasında 19. sırada yer alacağı tahmininde bulundu.

COVID-19 salgınının tetiklediği küresel arz-talep ve nakliye kapasitesindeki uyumsuzluklardan kaynaklanan tedarik zinciri aksaklıklarının zirveyi görmesinin ardından bundan sonraki dönemde düşüşe geçmesi bekleniyor.

Sigorta öyle bir sektör ki, aklınıza gelebilecek her türlü diğer endüstri ile full entegre ve direkt etkileşim halinde ve olabilecek en ufak negatif değişimden anında etkilenip kendini yeniden pozisyonlandırmak durumunda kalan ve çok dinamik olmak zorunda kalan bir sektör.

Döviz artışı ile artan sigorta bedelleri ve hasar maliyetleri, asgari ücret ile artan tazminat hesapları, azalan & artan ithalat ihracat ile nakliyat sigortalarının üretimdeki payı, değişen hızlı regülasyonlara uyum için verdiğimiz hızlı tepkiler, kapanmalar ile kötüye giden ekonomi ile azalan primler, yaşanan ekonomik krizlerde artan suistimalli hasarlar, teknolojinin ilerlemesi ve özellikle FinTech ve InsureTech alanındaki gelişmeler doğrultusunda, satış kanallarının payında değişimler, operasyonel verimlilik, kişiye özel yeni ürünler, siber sigortalara olan taleplerdeki artış, tamamlayıcı sağlık alanında büyümeler, BES Devlet katkı payı artırımı ile bu alana olan ilginin artması, parametrik ürünlere olan talep, rekabet, trafik sigortasındaki yeni düzenlemelere piyasanın uyumu, doğal afet sigorta fiyatlaması ve reasürans destek ve kapasitesinin geçen yıl yaşanan hasarlara göre yeniden şekillenmesi, risk yönetimi ve algısındaki değişim, tüketici davranışlarındaki değişime uyum, rutin işlerin RPA lere devredilmesi, konsolidasyonlar, azalan kar lar ile değişen tepe yönetimleri bu yılın ajandasındaki temel ana başlıklarımız olacaktır.

Sema tüfekçiler

Kasider

ETİKETLER:
YAZARIN EKLEMİŞ OLDUĞU YAZILAR