1 Mayıs 2026, 00:08:51
Dolar 45,1848
Euro 53,0864
Altın 6.719,72
BİST 14.442,56
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Az Bulutlu
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Cum 11°C
Cts 13°C
Paz 12°C
Pts 14°C

Siber Sigortada Kar Marjları Daralıyor

23 Nisan 2026 22:01

DUAL CEO’su Richard Clapham, küresel siber sigorta pazarının “önemli bir dönüm noktasına” yaklaştığını belirterek; sürekli yumuşayan fiyatlar, artan maruziyetler ve yükselen tehdit ortamının pazarın uzun vadeli sürdürülebilirliğini test edeceği konusunda uyardı. DUAL tarafından yayınlanan rapora göre, siber sigorta sınıfı henüz olgunlaşmış branşlardaki döngüsel kalıpları sergilemedi ancak hızla farklı aşamalardan geçti.

Siber Sigortada Kar Marjları Daralıyor | 23 Nisan 2026

Siber sigorta pazarının önce maruziyet odaklı büyüme, ardından keskin bir fiyat düzeltmesi ve son olarak sürekli bir yumuşama (fiyat düşüşü) evresinden geçtiğini belirten DUAL; 2026 yılının bir “fiyat tabanı” yılı olacağını öngörüyor. Raporda, fiyatların düşmeye devam etmesi ve siber tehditlerin artmasıyla karlılığın kademeli olarak aşındığı vurgulandı.

DUAL Siber Sigorta Pazarı Analiz Verileri (2026-2027)

GöstergeMevcut DurumGelecek Öngörüsü (2027)Risk Seviyesi
FiyatlamaSürekli Yumuşama (Soft)Fiyat Tabanı ve SertleşmeYüksek
Bileşik RasyoBozulma BaşladıZarar Seviyesine YaklaşmaKritik
RekabetYoğun / AgresifUnderwriting Disiplini İhtiyacıOrta
Tehdit OrtamıYüksek ve KarmaşıkArtan Hasar ŞiddetiYüksek

Richard Clapham, yoğun rekabetin daha düşük primlerle daha büyük risklerin üstlenilmesine (loose terms) yol açtığını ve bunun tüm bölgelerde marj sıkışmasına neden olduğunu belirtti. Analizler, mevcut trendlerin sürmesi halinde 2027 yılına kadar bazı pazarlarda siber sigorta branşının zarar eder hale gelebileceğini gösteriyor.

Avrupa Siber Başkanı Ali Khodabakhsh, önlerinde iki yol olduğunu ifade etti: Ya önümüzdeki 12 ayda fiyatlar kademeli olarak dengelenerek sürdürülebilir bir pazar oluşacak ya da yumuşak koşullar devam ederek ileride çok daha şiddetli bir fiyat düzeltmesi (hard market) riskini doğuracak. Kuzey Amerika Başkan Yardımcısı Paul Schiavone ise uzun vadeli kapasiteyi korumak için fiyat yeterliliğinin hayati olduğunu ekledi.

Siber sigortalar, tarihsel verisi en az olan ancak hasar potansiyeli en yüksek branşlardan biridir. DUAL’ın “fiyat tabanı” uyarısı, sigortacıların artık “pazar payı kapma” yarışından çıkıp “teknik karlılık” moduna girmesi gerektiğini gösteriyor. Özellikle tedarik zinciri risklerinin artması, tek bir siber olayın onlarca poliçeyi aynı anda tetikleme (accumulation risk) ihtimalini güçlendiriyor. Türkiye piyasası açısından bakıldığında, küresel reasürörlerin siber kapasitesini daraltma veya fiyatları artırma ihtimaline karşı yerel şirketlerin hazırlıklı olması elzemdir.