Trafik Sigortasında Yeni Dönem Başladı
Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK), trafik sigortasında değer kaybı taleplerine ilişkin süreçlerde yaşanan uyuşmazlıkları en aza indirmek amacıyla 2025/25 sayılı Genelgeyi yayımladı. Yeni genelgeyle birlikte 2022/12 sayılı Değer Kaybı Taleplerinde Ekspertiz İşlemlerine İlişkin Genelgede önemli değişiklikler yapıldı ve “Değer Kaybı Ekspertiz Raporu Şablonu” tamamen yenilendi.
Genelgede Neler Değişti?
5 Kasım 2025 tarihli genelgeye göre, 2022’de yürürlüğe giren önceki düzenlemenin birinci maddesi yeniden kaleme alındı. Yeni metinde, genelgenin amacının değer kaybı taleplerine dayalı ekspertiz işlemlerinin usul ve esaslarını belirlemek olduğu açıkça ifade edildi.
Ayrıca genelgeye ekli yeni ekspertiz raporu formatı, yargı kararlarıyla tam uyumlu hale getirildi. Bu sayede sigorta şirketleri ile hak sahipleri arasındaki değer kaybı hesaplamalarına ilişkin uyuşmazlıkların azaltılması hedefleniyor.
Yeni Rapor Neleri İçeriyor?
Beş sayfalık yeni Değer Kaybı Ekspertiz Raporu Şablonu, önceki örnekten çok daha kapsamlı. Şablon artık şu başlıklardan oluşuyor:
- Sigortalı araç, poliçe, tescil ve sürücü bilgileri
- Hasar geçmişi (SBM sorgusu dâhil)
- TSB ve SEİK araç değer listeleri (kaza tarihli ve güncel)
- Piyasa rayiç değer tespiti, ekspertiz ücreti ve analiz yöntemi
- Değer kaybı hesaplama tablosu
- Gerçek zarar ilkesine dayalı sonuç ve kanaat bölümü
Bu yapıyla birlikte, araç markası, modeli, kullanım şekli, kilometresi, geçmiş hasarları ve piyasa koşulları tek bir değerlendirme içinde ele alınıyor.
Yeni düzenleme, hem sigorta şirketlerinin hem de vatandaşların şeffaf ve adil tazminat sürecine erişmesini amaçlıyor. Böylece, değer kaybı hesaplamaları artık subjektif farklılıklar olmadan, nesnel kriterlerle belirlenecek.
Genelge, 5 Kasım 2025 itibarıyla yürürlüğe girdi. Uygulama ve denetim yetkisi SEDDK Başkanlığı tarafından yürütülecek.



