Kurallara uymayan gıda işletmelere idari para cezası kesildi
İstanbul Şehir Tarım ve Orman Müdürlüğü takımları, şehirdeki yiyecek şirketlerinin yeni tip corona virüs Covid-19 salgını kapsamında aldığı ihtiyatları sorguladı.
İstanbul Şehir Tarım ve Orman Müdürü Karaca’nın katılımıyla yapılan teftişlerde, ihtiyat almayan firmalara zorunlu bilgiler verildi ve Covid-19’a müteveccih alınacak temkinlerin yer aldığı kitapçıklar dağıtıldı.
Ekipler, çok rakamda yiyecek şirketinde teftiş hakikatleştirdi ve firmalardan kitapçıkta yer alan ikazlara uymalarını istedi.
YİYECEK ŞİRKETLERİ UYMASI GEREKEN KAİDELER HAKKINDA BİLGİLENDİRİLDİ
İstanbul Şehir Tarım ve Orman Müdürü Ahmet Yavuz Karaca, teftişlerin ardından yaptığı söylemede, 5996 rakamlı yasa gereği yiyeceğin imalinden son harcayıcıya sunulana kadar tamamının teftişinin Tarım ve Orman Bakanlığı uhdesinde bulunduğunu hatırlattı.
Bu çerçevede, gerek ilk imalde gerekse son harcayıcıya mahsul sunulan perakende şirketlerde yiyecek teftişlerini süratlendirdiklerini aktaran Karaca, “Özellikle Covid-19 salgınının çıkmasıyla birlikte şirketleri bilgilendirme teftişlerini süratlendirdik ve nelere dikkat etmeleri gerektiğiyle alakalı afiş, kitapçık ve broşür bastırarak bunların dağıtımını hakikatleştirdik.” dedi.
Karaca, yiyecek şirketlerinin uyması gereken kaidelerin kitapçıklarda sarih bir biçimde yazdığını belirterek, şunları kaydoldu:
“Yiyecek şirketlerine; şahsi hijyene uymalarını, hasta personel çalıştırmamaları gerektiğini, eldiven, bone ve gözetici elbisenin ehemmiyetini öğrendirdik. Hem denetçiler olarak biz hem de onlar cemiyetle çok iç içeyiz. Gün içerisinde bir hayli insanla irtibat haline geçiyoruz. Asemptomatik olarak hastalığı aldıklarında başkalarına bulaştırma, bulaş kaynağı olma tehlikeleri olduğu gibi kendilerinin de dışarıdan hasta bir bireyin gelmesiyle hasta olma tehlikeleri var. Bunları bertaraf etmek için neler yapmaları gerektiğini belirttik.”
“RASTGELE BİR NEGATİFLİK GİDİŞATINDA ALO 174 YİYECEK HATTI’NA BİLDİRSİNLER”
Ramazan ayı ile beraber teftişleri azıcık daha sıkılaştırdıklarını dile getiren Karaca, “Et satan yerler, şarküteriler, peynir, zeytin gibi kahvaltılık malzemeler satan yerler, ekmek fırınları gibi yerlerde teftişlerimizi daha da sıkı hale getirdik.” diye konuştu.
Karaca, geçen sene 226 bin etrafında teftiş yaptıklarına dikkati sürükleyerek, “Bu sene de ilk 4 ay haysiyetiyle şu ana kadar 60 bin 500 etrafında teftiş yaptık. Uygunsuz olan şirketler hakkında takribî olarak 9 milyon TL yönetimsel para cezası uyguladık. Teftişlerimiz, 7 gün 24 saat temeline göre 750 denetçimizle 39 ilçede devam ediyor.” ifadelerini kullandı.
En iyi denetçinin harcayıcının kendisi olduğunu vurgulayan Karaca, laflarını şöyle bitirdi:
“Rastgele bir biçimde bir negatiflik gördüklerinde salt suretle bize haber versinler. ALO 174 Yiyecek Hattı’na ve WhatsApp hattına bildirdikleri takdirde biz zorunlu operasyonu yapıp onlara dönüyoruz.
Öte yandan, yafta okuryazarlığı mevzusunda ciddi problem yaşıyoruz. Yurttaşlarımız, aldıkları mahsulün kesinlikle yaftasını okusunlar. Yaftada bulunması gereken; mahsulün içerisinde ne olduğu, nerede üretildiği, bakanlık izni, izin numarası, öneri edilen son tüketim tarihiyle alakalı bilgileri kesinlikle analizlerini istiyoruz.”



