Dolar 34,7773
Euro 36,7441
Altın 2.945,74
BİST 10.081,00
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Çok Bulutlu
İstanbul
16°C
Çok Bulutlu
Cts 14°C
Paz 18°C
Pts 16°C
Sal 12°C

Gökhan Zoroğlu’na Sorduk: Turizm Yeni Trendi Slackline

Gökhan Zoroğlu’na Sorduk: Turizm Yeni Trendi Slackline
18 Mayıs 2024 15:13

Slackline Nedir? Nereden Doğdu?

Slackline en basit tanımıyla ip üstünde yürüme ve akrobatik hareketler yapma sporudur. 1970’li yılların ortalarında ABD’li kaya tırmanışçılarının, boş zamanlarını değerlendirmek için yaptıkları egzersiz ve oyunlardan ortaya çıkmıştır.

Slackline Cambazlık Mıdır? İp Cambazlığından Farkı Nedir?

Slackline, gösteri amaçlı yapıldığı zaman cambazlık olarak değerlendirilebilir. Sirk geleneği olarak icra edilen ip cambazlığından iki şekilde ayrılır. İp cambazları yuvarlak çelik kablolar üzerinde yürürken slackline sporcuları perlon veya polyesterden yapılan yassı ipler üzerinde yürürler. Ayrıca ip cambazları çoğunlukla denge sopası kullanırken slackline sporcuları bu sopaya ihtiyaç duymazlar.

Nerede yapılabilir, yapılmalıdır?

Slackline ağaçlar veya direkler arasına gerilen ipler üzerinde yapılabileceği gibi dağlar ve kayalıklar arasına gerilen ipler üzerinde de yapılabilir.

Her yaşta yapılabilinir mi? Belli yaş aralığı mı olması gerekir?

Slackline 8 yaşından itibaren yapılabilinir.

Bir spor mudur? Yoksa aktivite mi?

Bedensel ve zihinsel bir çaba ve disiplin gerektirdiği için spor olarak tanımlanabilir. Sosyal açıdan da insanlar arasında etkileşim, eğlence ve oyun imkanı yarattığı için aynı zamanda bir aktivitedir. Özetle slackline için sportif bir aktivite denebilir.

Slackline, disiplinleri ve kuralları mevcut mudur? Tekniklerinden biraz bahseder misiniz?

Slackline ortaya çıktığından beri farklı disiplinlere ayrılmıştır. 20 metreden uzun iplerde yürüme longline, 10 metreden yüksek iplerde yürüme highline, çok gevşek iplerde yürüme rodeoline, göl ve nehir gibi sulak alanlar üzerindeki iplerde yürüme waterline olarak adlandılır. Ayrıca akrobatik hareketlere odaklanan türüne de trickline denir. Tüm bu disiplinlerde kullanılan kurallar International Slackline Association (ISA) tarafından belirlenir. Bu kurallarda öncelik güvenliktir.

Slackline yaparken uygulanan teknikler basit olmalarına rağmen öğrenilmeleri için bol tekrar ve sabır gerektirirler. Bu teknikler içinde en temel olanı düz bir hatta karşıya bakmak ve çeneyi yere paralel tutmaktır. Bu teknik sadece slackline’da değil; dans, akrobasi, bisiklet gibi denge gerektiren her aktivitede kullanılır.

Çıplak ayakla yapılması şart mıdır?

Çıplak ayakla yapılması şart değildir. Tabanı düz olan bir spor ayakkabıyla da yapılabilir. Fakat çıplak ayakla yapıldığında ip çok daha iyi hissedilir.

Siz bu disiplinle ne zaman tanıştınız? Ve hayatınıza katmanızın hikayesini bizlerle paylaşır mısınız?

Slackline’la 2013 yılında Antalya Tekirova’da düzenlenen jonglörlük festivalinde tanıştım. Antalya’da bir otelde animatör olarak çalıştığım bir dönemdi. Slackline’ın otel misafirleri için çok uygun bir aktivite olabileceğini düşünerek hazırlıklara başladım ve 2014 yaz sezonundan itibaren otel misafirlerine göstermeye başladım.

Kadın, erkek, çocuk, yetişkin her yaştan insana hitap etmesi, ailecek yapılabilmesi, seyirlik olması, sosyal medya için renkli içerikler oluşturması, eğlenceli ve yaratıcı bir süreç olması gibi nedenlerden dolayı yüksek katılımlı bir aktivite haline geldi.

2014 yılında otel bünyesinde başladığım ve Nomind Slackline adını verdiğim oluşuma freelance olarak devam etmekteyim.

Okurlarımız için bu sporu denemek ve tanımak istedikleri takdirde size nasıl ulaşabilirler?

https://www.instagram.com/gokhan.bumi

Instagram: gokhan.bumi

https://www.facebook.com/gokhan.b.zoroglu

Facebook: Gökhan ‘Bumi’ Zoroğlu

ETİKETLER: ,