Dolar 34,2924
Euro 37,1246
Altın 3.016,44
BİST 8.908,47
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
19°C
Parçalı Bulutlu
Cts 20°C
Paz 20°C
Pts 20°C
Sal 18°C

Ülkenin Durumu Cumhurbaşkanı’ndan Gizleniyor mu?

28 Ocak 2021 23:05

Ülkenin Durumu Cumhurbaşkanı’ndan Gizleniyor mu? Geçen hafta ki yazımda sosyal medya ve ikinci el platformlarında pek çok satılık iş yeri malzemeleri ve devren satılık, kiralık işletmeler olduğunu belirtmiştim. Yazıyı okuyan bazı işletme sahipleri gerek özelden gerekse sosyal medya üzerinden yazarak “esnafız ve biz de pamuk ipliğine bağlı bir şekilde işletmemizi devam ettirmeye çalışıyoruz.” şeklinde kötü durumda olduklarını gündeme getirmemi talep ettiler. Çok acı ama son bir yılda ülkemizde kapanan binlerce işletme var ve yakın zamanda yenileri ekleneceğe benziyor.

Ülkenin Durumu Cumhurbaşkanı'ndan Gizleniyor mu
Ülkenin Durumu Cumhurbaşkanı’ndan Gizleniyor mu

Vahdettin Köşkü’nde Türkiye Genç İş Adamları Konfederasyonu (TÜGİK) Genel Başkanı Erkan Güral ve beraberindeki heyeti kabulünde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Bazı dostlar yanıma geldi, ‘Dükkânlar, şirketler kapanıyor’ diyor. Kapanan falan yok. Ama birileri buralardan nemalanmak istiyor.” şeklinde açıklamada bulundu. 

Öncellikle kapanan işyerlerini Cumhurbaşkanı Erdoğan neden dostlarından öğreniyor? Çevresinde ki bakan, danışman, vekiller ne iş yapıyor? Bana göre ülkenin mevcut durumu tam anlamıyla Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a bildirilmiyor. Bildirilse Cumhurbaşkanı, “kapanan işletme yok” demez. Tüm ülkenin bildiği bir gerçek ortada varken bakanların, milletvekillerinin, il başkanlarının kapanan esnafları bilmemesinin imkânı yoktur! Sadece benim çevremde onlarca işletme kapandı. Türkiye genelinde binlerce işletmenin kapandığını görüyor, duyuyor, okuyoruz! Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Sicil Gazetesi verilerine göre, 2020 yılında en az 99 bin 588 esnaf kepenk kapatmak zorunda kalmış. Daha ilginç olanı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklamasından bir kaç gün sonra Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı, kapanan şirket sayısının yüzde 43.6 arttığına dair rapor sundu. Bu gerçekler ışığında kapanan işletmelerin ülkenin Başı’ndan gizlenmesi kabul edilemez bir durumdur.

Bu konuyu mutlaka çözüme ulaştıracağız

Ayçiçek yağından tereyağına, peynirden yumurtaya kadar birçok üründe ki gıda zammı şikâyetleri Cumhurbaşkanı’na iletilmiş olacak ki Cumhurbaşkanı, “bu konuyu mutlaka çözüme ulaştıracağız”, dediğinin 2 gün sonrası Ticaret Bakanlığı açıklama yaptı. “Son bir haftada 1674 işletmeye ait 22 bin 535 ürünün denetlendiği ve bu güne kadar 495 firmaya toplam 15 milyon 480 bin lira idari para cezası uygulandığı, yapılan denetimler sonucu en çok sebze, meyve ile ayçiçeği yağı, tavuk, yumurta ve un gibi temel gıda ürünlerinde fahiş fiyat artışının yapıldığı tespit edildi,” açıklamalarına yer verildi. Demek ki sorunlar gizlenmeden gerekli mercilere iletildi mi çözüm aranıyor. Ve haklı tepki güçlü sesle dile getirildi mi sonuç alınabiliyor. Aynı şekilde kapanan işletmelerde Cumhurbaşkanı’na eksiksiz bir şekilde iletilseydi, gelir kaybı ve kira desteği belirlenenden çok daha fazla olabilirdi.

Ayrıca Ticaret Bakanlığı yetkilileri, vatandaşları fahiş fiyat artışı yapan firmaları şikayet etmeleri noktasında tekrar uyardı. Şikâyetler Alo 175’e veya Haksız Fiyat Artışı, HFA mobil uygulaması üzerinden yapılabiliyor. Vatandaş, markette fiyatını yüksek bulduğu ürünün fotoğrafını çekip gönderdiğinde, bakanlık ekipleri satıcı yöneticilerinden ürünlerin alış fiyat listelerini istiyorlar. Ellerindeki listeyle raftaki satış fiyatını ardından da kasadan geçen fiyatı karşılaştırıyorlar. Örnek olarak yumurtanın kolisi üreticiden 8 liraya alınıp 18 liraya satışa konuyorsa ve iki gün sonra da bu ürün 25-30 liraya satılıyorsa firmaya ceza uygulanıyor.

Nihat Altay

YAZARIN EKLEMİŞ OLDUĞU YAZILAR