Dolar 34,2711
Euro 37,0807
Altın 2.997,83
BİST 8.714,69
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Az Bulutlu
İstanbul
19°C
Az Bulutlu
Per 18°C
Cum 19°C
Cts 20°C
Paz 19°C

Muayene ve Sigorta Ücretleri Aşağı Çekilmeli

Muayene ve Sigorta Ücretleri Aşağı Çekilmeli
31 Temmuz 2023 01:11

ANKARA- Trafikteki 27 milyon 334 bin araçtan 5 milyon 600 bin aracın sigortasız dolaştığına ve sigorta ücretleri ile muayene ücretlerinin yüksekliğine dikkati çeken TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Muayene, vergi ve sigorta ücretlerindeki artışlar ülkemizde trafiğe kayıtlı her 5 araçtan 1’inin trafikte usulsüz dolaşmasına yol açıyor. Yetkili kuruluşun muayene ücretlerinden aldığı tutarlar esnaf ve vatandaşlarımız için oldukça yüksek. Bunun içerisinde çoğu vergi borcunu veya sigortasını dahi ödeyemiyor. Bir aracın vergi borcu ödenmeden muayenesinin yapılmasına da izin verilmiyor. Trafikte muayenesiz ve sigortasız araç dolaşmaması için bu ücretler düşürülmeli. Fenni muayene süresi geçen araçlara uygulanan her ay yüzde 5’lik gecikme bedeli zammı da uzun dönem yaptırmayan için uygulanmalı” dedi.

“Vatandaş Aracını Hiç Kullanmasa Yıllık 15 Bin Lira Gideri Var”

Kapının önünde duran, kullanılmayan aracın bile yıllık ortalama giderinin 15 bin lirayı bulduğunu belirten Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Günümüzde araç sahibi olmak çok maliyetli bir duruma geldi. Hiç binilmeyen bir aracın sadece kapının önünde yatma maliyeti yılda 15 bin lirayı buluyor. Bunun yanında vatandaş kasko da yaptırmak istese bu rakam doğrudan 25 bin liranın üzerine çıkıyor. Durumun böyle olması sokakta muayenesiz, sigortasız araçların sayısını arttırdı. Trafikte sigortasız araçların bulunması büyük tehlike arz ediyor. Bu sorunun giderilmesi için muayene ve yüksek vergi ücretleri düşürülmeli” ifadelerini kullandı.

“Muayene Süresini Geçiren Şoför Esnafının K Belgesi Düşüyor”

Ekmek teknesi araçları olan şoför esnafının, muayenesini geçirdiğinde K belgesinin düştüğünü vurgulayan Palandöken, “Ticari araçlar her yıl, özel araçlar 2 yılda bir muayene girmek zorunda. Fakat 575 lira motosiklet, bin 130 lira otomobil ve bin 528 lira kamyon, çekici gibi araçlardan alınan muayene ücretleri çok yüksek. İstasyonlarda yarım saat içerisinde bakılan araçlardan alınan bu tutarların makul bir seviyeye çekilmesi gerekiyor. Öte yandan K belgesine sahip araçlar, muayene sürelerini 1 aydan fazla geciktirdiğinde belgelerin düşmesi ve cezai işlemle karşılaşma riskleri de söz konusu. Mağduriyetin önlenmesi için bu dönemde devletimiz elini taşın altına koyarak araç sahiplerinin giderlerini hafifletmeli. Ülke ekonomisinin barometresi olan esnafımızın yanında olmalı” ifadelerini kullandı.

ETİKETLER: ,