Dolar 34,3826
Euro 36,8470
Altın 2.970,27
BİST 9.184,82
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 13°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
13°C
Hafif Yağmurlu
Paz 17°C
Pts 17°C
Sal 16°C
Çar 14°C

Fitch Ratings’in Türk Bankaları Üzerine Değerlendirmesi

Fitch Ratings’in Türk Bankaları üzerine yaptığı kapsamlı değerlendirme, finansal istikrar, kredi notları ve piyasa dinamikleri hakkında derinlemesine bilgi sunuyor. Türk bankacılık sektörünün mevcut durumu ve geleceği hakkında güncel analizler.

Fitch Ratings’in Türk Bankaları Üzerine Değerlendirmesi
23 Ekim 2024 17:00

Fitch Ratings Bankalar Direktörü Ahmet Emre Kılınç, Fitch’in 24 Türk bankasının notunu yükseltmesinin ardından önemli açıklamalarda bulundu. Kılınç, son rapor hakkında şu değerlendirmelerde bulundu: “Bankalara olan bakış açımız en son bir not artışı ile güncellendi. Bu artış, ülke notunun da yükseltilmesiyle yakından ilişkilidir. Uzun bir süre boyunca bankaları, ülke notunun altında değerlendiriyorduk. Bu durumun sebepleri arasında bankaların Merkez Bankası ile olan ilişkileri ve yüksek swap oranları yer alıyordu. Ancak bu olumsuzlukların azalmasıyla birlikte, 12 bankayı ülke notuyla aynı seviyeye yükselttik.”

Dış baskılarda yaşanan azalma konusuna da değinen Kılınç, “Bankaların çeşitli şekillerde ihraçlarını gözlemliyoruz. Özellikle döviz kurlarındaki dalgalanmanın belirgin şekilde azaldığını görmekteyiz.” ifadelerini ekledi.

“Bankacılık Marjında Baskı Devam Edecek”

Azalan risklerin yanı sıra yüksek faiz oranları ve enflasyonun hala önemli bir risk unsuru olduğunu belirten Kılınç, konuşmasına şöyle devam etti: “Bir yandan dış finansman risklerinin azalması ve döviz kurlarındaki dalgalanmanın düşmesi, diğer yandan yüksek faiz oranları ve enflasyon gibi risk faktörlerinin baskı yaratmaya devam edeceği öngörüsündeyiz. Bankacılık sektörünün aktif kalitesini incelediğimizde, mevcut risklerin hala yönetilebilir seviyede olduğunu düşünüyoruz. Ciddi bir bozulma beklemiyoruz, daha çok normale doğru bir yönelim öngörüyoruz. Ancak aktif kalitesinde bir miktar bozulma ve karlılıkta azalma yaşanabilir. Genel olarak, bankalar için stabilitenin olumlu olduğunu değerlendiriyoruz.”

Kılınç, banka bilançolarındaki marj tarafındaki baskıların süreceğini belirterek, “Yılın başında gerçekleştirdiğimiz analizlerde, üçüncü ve dördüncü çeyreklerin daha iyi geçeceğini düşünüyorduk. Ancak, yüksek faiz oranları ve zorunlu karşılıklardaki, enflasyondaki gelişmeler, büyük olasılıkla marj tarafındaki baskının 2025 yılının ilk yarısında devam etmesine neden olacak. Diğer yandan, aktif kalitesinde beklenen bir bozulma söz konusu.” dedi.