Dolar 28,9679
Euro 31,2364
Altın 1.888,55
BİST 7.950,53
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 7°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
7°C
Hafif Yağmurlu
Cts 12°C
Paz 11°C
Pts 11°C
Sal 12°C

“Ekonomi – Finans Muhabirliği Eğitim Programı”nın ilki İstanbul’da yapıldı

“Ekonomi – Finans Muhabirliği Eğitim Programı”nın ilki İstanbul’da yapıldı
12 Şubat 2022 23:50

Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi koordinasyonunda ve Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı iş birliğinde, ekonomi ve finans alanında habercilik yapan veya kariyerini bu alanda ilerletmek isteyen basın mensuplarının yetiştirilmesi ve kamuoyuyla daha etkin, etkili ve doğru haberler paylaşılabilmesi amacıyla hayata geçirilen “Ekonomi-Finans Muhabirliği Eğitim Programı”nın ilki, 7-8 Şubat 2022 tarihlerinde İstanbul’da düzenlendi.

İki gün süren eğitim programının açılış konuşmalarını Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi Başkanı Prof. Dr. Göksel Aşan ve Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Prof. Dr. Fahrettin Altun yaptı.

“Ekonomi – Finans Muhabirliği Eğitim Programı”nın ilki İstanbul’da yapıldı | 12 Şubat 2022

Sermaye piyasaları, bankacılık, sigortacılık, katılım finans ile finansal teknolojiler (fintek) gibi konuların yer aldığı eğitim programı, Türkiye Radyo Televizyon Kurumu (TRT) ve Anadolu Ajansı’nda (AA) çalışan, ekonomi-finans alanında habercilik yapan yaklaşık 30 basın mensubunun katılımıyla tamamlandı. Sermaye piyasaları, bankacılık ve sigortacılığın regülasyon yapısı, söz konusu alanlarda faaliyet gösteren kurumların temel görev tanımları ve idari yapıları, ekonomideki yerleri, ekonomi-finans haberciliğindeki kritik önemleri, söz konusu piyasaların genel işleyişi, işlem gören ürünler, piyasa verilerine ulaşma yöntemleri gibi içeriklerin yer aldığı programda, katılım finans ve finansal teknolojiler konuları da ele alındı.

T. C. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’nın İstanbul Bölge Müdürlüğü’nde düzenlenen eğitim programının, ilerleyen dönemde tüm medya kuruluşlarını kapsayacak şekilde devam etmesi planlanıyor.

“Ortak bir akademinin iyi bir fikir olduğunu düşünüyorum”

Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi Başkanı Prof. Dr. Göksel Aşan
Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi Başkanı Prof. Dr. Göksel Aşan

“Ekonomi-Finans Muhabirliği Eğitim Programı’nın açılışında konuşan Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi Başkanımız Prof. Dr. Göksel Aşan söz konusu etkinlikle, finansal piyasaların kurumsal yapılanmaları, terminolojisi ve işleyişleri hakkında katılımcıların bilgilendirilmesini, ülkemizde ihtiyaç duyulan ekonomi-finans alanındaki uzman basın mensuplarının yetiştirilmesini amaçladıklarını dile getirdi. Konuşmasında, kavramlara ne kadar hakim olunursa ve kavramlar ne kadar iyi kullanılırsa karşı tarafa anlatımın kolay sağlanacağını dile getiren Aşan, programın devamını getirmeyi istediklerini ifade ederek, “Burası bir başlangıç olur, başarılı olursa bunu bir akademiye de çevirebiliriz. 2 günlük eğitimle bitecek bir süreç değil. Eğer bir akademiye çevirebilirsek, ileri eğitimlerini de yapabiliriz. Böyle bir kaynağımız, gücümüz, bilgimiz var. Finans Ofisi olarak her türlü desteği vermeye hazırız. Ortak bir akademinin iyi bir fikir olduğunu düşünüyorum” dedi.

“Finansal okuryazarlığın artması noktasında da ekonomi-finans muhabirlerine önemli görevler düşüyor”

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Prof. Dr. Fahrettin Altun
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Prof. Dr. Fahrettin Altun

Açılış konuşmasında, gelişen ve büyüyen ekonomi haberciliği için yetişmiş insan gücüne duyulan ihtiyacın yadsınamayacağına işaret eden Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Prof. Dr. Fahrettin Altun, grafikleri ve tabloları anlayan, para hareketlerini yorumlayabilen, ülkenin potansiyellerini, üretim-tüketim alışkanlıklarını bilen ve bunları anlaşılır bir dille kamuoyuna aktarabilen ekonomi muhabirlerinin gazetecilik mesleğinde farklı bir konuma geleceğini söyledi. Altun, Türkiye’de yatırımların, tasarrufların artması için finansal okuryazarlığın yaygınlaşmasının çok büyük önem arz ettiğini vurgulayarak, finans okuryazarlığının artması noktasında da alan muhabirlerine önemli görevler düştüğünü ifade etti.

Sadece Türkiye’nin ekonomisini bilmenin yeterli olmadığını, uluslararası finans sisteminin nasıl işlediğini kavrayan, yeni iletişim teknolojilerine hakim, analiz yeteneği güçlü, interaktif iletişim kurabilen muhabirlerin ekonomi basınının geleceğinde söz sahibi olacağını belirten Altun, “Manipülasyonlara açık bir alan olan ekonomi muhabirliğinde donanımlı gazetecilerin yetiştirilmesi son derece önemlidir. Her geçen gün büyüyen, gelişen bir ekonomiye sahip ülkemizde ekonomi basınının haber bulma sıkıntısı yaşamadığı hepimizin malumudur. Türk ekonomisinin yarattığı fırsatların, büyümenin ekonomi basınımız tarafından da değerlendirileceğine inanıyorum” diye konuştu.

Fahrettin Altun, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığının basın mensuplarının mesleki gelişimlerine katkı sunmak ve çalışma şartlarını iyileştirmek için birçok faaliyet ve proje gerçekleştirdiğine değinirken, hayata geçirilen Ekonomi-Finans Muhabirliği Eğitim Programı’nın da bu kapsamda yer aldığını, muhabirlere ciddi katkılar sağlayacağını sözlerine ekledi.