Dolar 32,3655
Euro 34,9626
Altın 2.325,50
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 23°C
Az Bulutlu
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cts 22°C
Paz 22°C
Pts 24°C
Sal 18°C

Koç Topluluğu’nda corona virüs seferberliği

Koç Topluluğu’nda corona virüs seferberliği
17 Mayıs 2020 07:38

Koç Holding’den yapılan söylemeye göre, corona virüs salgını ile çaba sürecinde Koç Topluluğu sanki tek vicdan oldu.

Koç Holding’in liderliğinde hiç zaman kaybetmeden harekete geçen Koç Topluluğu İşletmeleri sıhhat donanımları imalini galibiyetle reelleştirdi.

Toplumun her kesiminin gereksinimlerine müteveccih aksiyonları yaşama geçirdi.

Dünya Ekonomik Forumu’nun WEF Koç Holding’i tüm dünyaya iyi misal olarak göstermesine kadar uzanan süreç ve Koç Topluluğu İşletmeleri’nin bu yarıyıldaki üstün çabaları Bizden Haberler mecmuasında bir araya geldi.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Koç Holding CEO’su Levent Çakıroğlu, Türkiye’de özel sektörün teşebbüsçü, çevik ve elastik çalışma yapısına, corona virüsle çaba kapsamında bir defa daha tanık olduklarını belirterek, şunları kaydoldu:

“Dünyadaki pek çok ülkeden daha süratli bir biçimde kaynaklarımızı, imal hatlarımızı, fabrikalarımızı dönüştürüp cemiyetsel çabaya dâhil olabildik.

Ülke olarak verdiğimiz iyi imtihana, Koç Topluluğu olarak katkı sağlayabildiğimiz için iftiharlıyız. 100 seneye yanaşan geçmişimize bakınca geleceğe ait mesullüğümüzü omuzlarımızda çok daha fazla sezdiğimiz bir dönemdeyiz.

Kuruluş harcımızı oluşturan ‘Ülkem varsa ben de varım’ düsturunu sanki ulusal seferberlik ruhuyla yaşadığımız, bu ruhla tüm firmalarımız ile eforlarımızı birleştirdiğimiz günlerden geçiyoruz. İşlerimizi yönetirken sahip olduğumuz efor ve çeviklik corona virüs salgını ile topyekûn çaba etmemizi basitleştirdi.”

Çakıroğlu, salgın sürecinin en başından itibaren, bir yandan cemiyete hizmet vermeyi sürdürürken, işletmeler ile de krizin ilk anlarında hiç zaman kaybetmeden harekete geçtiklerini aktararak, laflarını şöyle sürdürdü:

“Koç Holding’de bir kriz idare merkezi kurduk ve Topluluğumuz genelinde uygulanacak ana ilkeleri tanımladık. İşletmelerimizle beraber büyümeleri yakından takip ederek uygulamalarımızı lüzuma göre aralıksız güncelledik.

Bunun bir misali olarak Arçelik, Tofaş, Ford Otosan ve TürkTraktör kendi faaliyetlerinin dışına çıkarak sıhhat donanımları üretmeye başladı. Tüm firmalarımız kendi tesir alanları dahilinde salgınla gayrette mesullük almayı görev öğrendiler.

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı tarafından başlatılan Ulusal Dayanışma Kampanyası’na Yapı Kredi, Tüpraş, Opet ve Aygaz’ın dayanağıyla toplam 20 milyon TL katkı sağladık. Topluluk Firmalarımızın salgının başından beri yürüttüğü çalışmalara bir arada baktığımızda göğsümüz kabarıyor. Hep beraber çalışarak bu güç günlerden daha da güçlenerek çıkacağımıza inancım bütün.”

Koç Topluluğu İşletmeleri’nin corona virüsle çaba yarıyılına damga vuran çalışmaları şöyle:

Arçelik, sıhhat sektörünün corona virüs salgını ile ortaya çıkan gereksinimlerine solunum aygıtı imaliyle dayanak oldu. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı liderliğinde, Aselsan ve Baykar işletmesi ile beraber Biosys’in geliştirdiği mekanik ventilatörün seri imaline başladı.

Türkiye genelinde 200’şöhret üzerinde hastaneye sıhhat personellerinin lüzumları için toplam 3 milyon 500 bin TL kıymetinde çay, kahve, tost, çamaşır cihazı, fırın ve kurutucu gibi mahsuller sağladı.

Beko ise işlemlerinin olduğu Tayland, Vietnam ve İtalya gibi ülkelerde de eş hizmetleri yaşama geçirdi.

– Ford Otosan

Tüm üretim ve ürün geliştirme yetkinliklerini kullanarak, sıhhat sisteminin gereksinimlerini karşılamak için teçhizat üretmeye başladı.

30 bin adet siperli maske, 10 bin adet tulum ve sağlık kurumulardan alınan geri bildirimler ışığında daha rahat ve basit bir kullanım sunan bin adet aerosol box üretti.

Sıhhat Bakanlığı’nın kullandığı tüm Ford ambulanslara ücretsiz servis vermeye başladı. Yine kullanılabilen ve arınılabilen filtresiyle virüslere karşı yüzde 99,9 oranında gözeticilik sağlayan bir maske tasarımı yapan Ford Otosan, bu maskeyi seri üretime hazır hale getirdi.

Kısa süreli kullanım için eldeki malzemelerden basit üretilebilecek bir ventilatör planlayıp seri imale hazır hale getirdi.

Tofaş, 50 bin adet siperlikli maske, 971 adet entübasyon ve 300 adet biyolojik numune alma kabini üreterek, Sıhhat Müdürlükleri koordinasyonunda 69 şehirdeki sıhhat kuruluşlarına ulaştırdı.

tofas.com.tr internet adresi üzerinden bu donanımların sarih kaynak tasarını yayınlayarak, imal yapabilecek diğer şirketlere de çağrıda bulundu. Bu çağrıya kulak veren 10 firma imale destekledimeye başladı.

Divan Grubu üç otelini fiyatsız olarak sıhhat çalışanlarının hizmetine açtı ve azık yardımı sağladı.

– Vehbi Koç Sıhhat Kuruluşları

Amerikan Sağlık Kurumu ve Koç Üniversitesi Sağlık Kurumu pandemi sağlık kurumu olarak vazife yaparken, tüm doktorlarımız, hemşirelerimiz ve sıhhat personelimiz üstün bir vazife şuuru ve mücadeleyle çalıştı.

Ayrıca online sıhhat hizmeti Koç e-Sıhhat süratle geliştirilerek pandemi yarıyılında uygulamaya alındı.

– Tüpraş

Ulusal Dayanışma Kampanyası’na 5 milyon TL dayanakta bulundu.

Rafinerilerinin bulunduğu şehirlerdeki 30 ortaokulda açtığı “Robotik Kodlama, Üç Ebatlı Modelleme, İmal Yetenek” sınıflarında sıhhat çalışanları için 30 mektepteki 60 gönüllü hocanın dayanağıyla gözetici siperli maske üretimine başladı.

Derince Devlet Sağlık Kurumu’nden gelen arz üzerine hastaneye bir laboratuvar kurma kararı veren Tüpraş, kuruluşlarının bulunduğu Körfez/Kocaeli, Aliağa/İzmir, Kırıkkale ve Batman’daki sağlık kurumulardan ve belediyelerden gelen maske ve tulum arzlarını karşıladı.

– Yapı Kredi

Devlet sağlık kurumularının acil lüzumlarının karşılanmasında kullanılmak üzere Ulusal Dayanışma Kampanyası’na 10 milyon TL’lik dayanakta bulundu.

Hazine yardımlı ve Kredi Garanti Fonu güvencesiyle yaşama geçirilen “Çek Ödeme Dayanak Kutuyu” ve “Ekonomik Karar kalkanı Kredi Yardımı”ne dahil oldu.

Niğde Ömer Halisdemir Eğitim ve Araştırma Sağlık Kurumu’ne 10 adet hasta takip monitörü ve 1 adet merkezi izlem monitörü affetti.

– Aygaz

Ulusal Dayanışma Kampanyası’na 2 milyon lira katkı sağladı. Pürsu ile Türkiye genelinde 20’den fazla devlet sağlık kurumuna 2 milyon şişe su ulaştırdı.

Ulusal Dayanışma Kampanyası’na 3 milyon lira desteklediyen Opet, bu süreçte cefakârca çalışmalarına devam eden sıhhat çalışanlarına Opet ve Sunpet istasyonlarında 500 TL’ye kadar mazot alışverişlerinde geçerli yüzde 5 yakıt puan armağan ediyor.

Ege Üniversitesi Sağlık Kurumu’nden gelen maske arzına istinaden 12 bin adet cerrahi maske ve 3 bin adet FFP2 maske teslim eden Opet Fuchs, Ford ambulanslara verilen servis hizmeti için değersiz motor yağı sağladı.

– Otokoç Otomotiv

Sıhhat çalışanlarının güvenle işlerine gidip gelebilmeleri için İstanbul’da 42, İzmir’de 50, Ankara’da 25, Bursa’da 20, Antalya’da 50, Adana’da 20, Konya’da 10, Trabzon’da 10, Balıkesir’de 10 ve Samsun’da 10 olmak üzere toplam 347 taşıt tahsis edildi.

100 vasıtasını Koç Üniversitesi Sağlık Kurumu ve Amerikan Sağlık Kurumu’ne tahsis etti. Ayrıca sıhhat çalışanlarına 15 bin adet yüz siperliği teslimi reelleştirdi. Avis ve Budget taşıt kiralama hizmetlerinde sıhhat çalışanlarına yüzde 50 indirim tanımladı.

KoçAkademi

Koç Topluluğu çalışanları ve ailelerinin gelişimi için kullanılan Online Eğitim Platformu Koç Yüksekokul’nin iki binden fazla eğitim ve içeriğini fiyatsız olarak tüm Türkiye’nin ulaşımına açması alakayla karşılandı. Platforma bugüne kadar 1 milyondan fazla ziyaretçi girerek, eğitimlerden faydalandı.

Koç Topluluğu Spor Kulübü; yogadan pilatese, kick bokstan jimnastiğe kadar tüm idmanlarını online platforma taşıdı. 19 değişik daldaki dersler tüm Türkiye’ye IGTV üzerinden ve Instagram canlı yayınlarından erişiyor.

– Koçfinans

Marmara Üniversitesi Pendik Başıbüyük Eğitim ve Araştırma Sağlık Kurumu’ne 100 bin TL kıymetinde tıbbi malzeme takviyesinde bulundu.

150 adet pulse oxymetre, 50 adet temassız ateş ölçer, 50 adet nebülizatör, 50 adet tansiyon aleti, 22 adet laringoskop ve 2 defibrilatör yetkililere eriştirildi.

– Koçtaş

Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Sağlık Kurumu Başıbüyük Ek Hizmet Binası’nın ameliyathane ve yoğun bakım ünitesinde kullanılmak üzere 12 adet aspiratör aygıtı affetti.

Koçtaş ayrıca tedarikçilerinin dayanağıyla 2 bin adet çamaşır suyu, 100 bin eldiven ve 4 bin bataryayı da hizmet binasının muhtelif ünitelerinde kullanılmak üzere temin etti.

Müşterilerine ödeme basitliği sunan Setur Marinas, geçmiş yarıyıl bakiyeleri dahil, pandemi zamanınca alıcılarının teknelerine ait ödeme harekâtlarında uyuşmalı banka kredi kartlarına 12 aya kadar taksit uygulamasına geçtiğini duyurdu.

– Tat Gıda

Çiftçiye verdikleri dayanak kolisini bu sene artıran işletme, 2019 senesine göre toplam avans ölçüsünü yüzde 30 artırarak 23 milyon TL’ye yükseltti. Tarımın sürdürülebilir olması için çiftçiye verdiği dayanak kutuyu ise; tohum, fide, zirai gübre ve diğer sulama materyalleriyle birlikte nakit avansı da kapsıyor.

500’e yakın kontratlı mevsimlik çiftçinin yaşadığı Bursa ve İzmir ortamındaki 10 ayrı yerde duşlar ve tuvaletler yerleştirildi. Çiftçilerin sıhhatini gözetmek ve üretimin sürekliliğini temin etmek için yaşama geçirilen çalışmalar arasında; ateş ölçerler dağıtımı ile eldiven, maske, sabun, şampuan gibi hijyen için lüzumlu esas ürünlerin bulunduğu takviyeyi de yer alıyor.

– TürkTraktör

Türk Traktör, 163 adet entübasyon ve biyolojik numune alma kabinini Sakarya, Ankara ve Kocaeli’nde 25 değişik sağlık kurumunda kullanıma sundu.

“Tarlam Cepte” uygulamasını tüm çiftçilere bir sene süresince ücretsiz ulaşıma açtı.

Zer; 6 hastaneye ve 3 değişik lojistik noktasına toplam 46 bin adet maske ve 4 hastaneye 3500 adet siperlik bağışı asıllaştırıldı.

– Vehbi Koç Vakfı Kültür Kurumları ve Rahmi Koç Müzesi

Rahmi Koç Müzesi “http://www.rmk-museum.org.tr/istanbul/ziyaret-plani/google-cadde-gorunumu” linki üzerinden sanal olarak ziyarete açıldı.

Arter’in ürettiği dijital içeriklere “Arter.org.tr” web sitesinden ve sosyal medya kanallarından erişilebiliyor.

Sadberk Hanım Müzesi ise Google Arkası&Culture üzerinden ziyaret edilebiliyor. Meşher ise “Alexis Gritchenko İstanbul Seneleri” sergisinin çevrimiçi olarak keşfedilebildiği bir program hazırladı.

ETİKETLER: ,