Dolar 32,4238
Euro 34,4423
Altın 2.488,20
BİST 9.679,80
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 23°C
Az Bulutlu
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Çar 21°C
Per 19°C
Cum 16°C
Cts 18°C

Emlak Katılım’dan Türkiye’nin ilk Yeşil Sukuk İhracı

Emlak Katılım’dan Türkiye’nin ilk Yeşil Sukuk İhracı
11 Kasım 2021 15:14

Emlak Katılım’dan Türkiye’nin ilk Yeşil Sukuk İhracı. Nisan 2020’den bu yana 15 Milyar TL’nin üzerinde kira sertifikası (sukuk) ihracı gerçekleştirerek sukuk piyasasına hızlı giriş yapan Emlak Katılım, 8-9 Kasım tarihlerinde talep toplamasını yaptığı, Katılım Bankacılığı na özel bir fon toplama yöntemi olan Özel Fon Havuzu Katılma Hesabı üzerinden Türkiye’nin ilk emek-sermaye ortaklığına dayalı yeşil sukuk ihracını gerçekleştirdi. Emlak Katılım, yeşil sukuk ihracı ile yaklaşık yıllık iki bin ton karbon emisyonu azaltımına katkı sağlamış oldu.

Yeşil Sukuk İhracı

Emlak Katılım'dan Türkiye’nin ilk Yeşil Sukuk İhracı
Emlak Katılım’dan Türkiye’nin ilk Yeşil Sukuk İhracı

Emlak Katılım, katılım finans prensiplerine uygun olarak piyasaya sunduğu yenilikçi sukuk modellerine bir yenisini daha ekleyerek Özel Fon Havuzu Katılma Hesabı üzerinden Türkiye’nin ilk emek-sermaye ortaklığına dayalı yeşil sukuk ihracını gerçekleştirdi.

Sektörün sürdürülebilir büyümesine katkı sağlamak üzere Türkiye ve Dünya’da örnekleri olmayan yeni sukuk (kira sertifikası) modellerini ülkemizde hayata geçirdiklerini ifade eden Emlak Katılım Bankası Genel Müdürü Nevzat Bayraktar, “Türkiye’nin öncü, genç ve yenilikçi katılım bankası olarak; sürdürülebilir yatırımları destekleyen, ülkenin kalkınmasında sosyal, ekolojik ve ekonomik kriterleri göz önüne alan finansman modelleri oluşturmayı hedefliyoruz.

Nevzat Bayraktar Kimdir?
Emlak Katılım Bankası Genel Müdürü Nevzat Bayraktar

Bu vizyon doğrultusunda tasarladığımız ve 10 Kasım tarihinde Özel Fon Havuzu üzerinden ihracını gerçekleştirmiş olduğumuz 371 gün vadeli, yaklaşık 52 milyon TL tutarlı Türkiye’nin ilk ortaklığa dayalı yeşil sukuk ihracı; bankamızın sürdürülebilir finansman faaliyetleri çerçevesinde gerçekleştirmiş olduğu ilk ihraç olması açısından da önem arz etmektedir. İhraç öncesinde yatırımcılar için “Sürdürülebilir Finans, Yeşil ve Sosyal Sukuk Kılavuzu” hazırlanmıştır.

Bu kılavuz, çevresel fonlama ilkeleri konusunda önemli bir mihenk taşı olarak kabul edilen ve Türkiye’de de kabul gören uluslararası standart olan Uluslararası Sermaye Piyasaları Derneği’nin (ICMA) Yeşil Tahvil Prensipleri, İslam Kalkınma Bankası’nın Sürdürülebilir Finans Çerçevesi ve benzeri uluslararası sürdürülebilir finansman çerçeveleri baz alınarak geliştirilmiştir.

Yeşil sukuk ihracından sağlanan fon, Özel Fon Havuzunda yer alan iklim değişikliğine ve çevreye pozitif katkı sağlayan projelerin finansmanında kullanılmıştır. Bu kapsamda havuzda yer alan yeşil projelerin nicel etkilerine yönelik bağımsız bir değerleme firmasından da ikinci taraf görüşü aldık. Buna göre, yeşil sukuk ihracına konu olan ve Birleşmiş Milletler’in (BM) sürdürülebilir kalkınma amaçlarına hizmet eden projelerin finansmanı ile yıllık net karbon emisyonu azaltımına yaklaşık iki bin ton katkı sağlamış olduk.”

Özel Fon Havuzunda yer alan projelerin bankanın diğer katılma hesaplarından ayrıştırılmış bir şekilde ayrı muhasebe kayıtlarında takip edildiğini ve BDDK’ya raporlandığını ifade edenBayraktar,sözlerine şöyle devam etti;“Yeşil sukuk ihracına dayanak olan Özel Fon Havuzuna konu projelerden sağlanan nakit akışları da Bankamızın katılma hesaplarından ayrıştırılmış olarak şeffaf ve profesyonel bir şekilde yönetilip, raporlanmaktadır. Dönemsel getiri ödeme tarihlerinde Özel Fon Havuzunun getirisini 90/10 kar paylaşım oranı üzerinden yatırımcılara dağıtıyor olacağız. İklim değişikliğinin neden olduğu yangın, sel, kuraklık gibi çevre felaketlerinin ekonomiler ve dolayısıyla finansal piyasalar üzerindeki tahrip edici etkisiyle mücadele etmek üzere yeşil/sürdürülebilir finansman araçlarının geliştirilmesi ve bu kapsamda sektöre birtakım teşviklerin getirilmesi elzemdir. Bu bilinçle geliştirmiş olduğumuz yeşil sukuk yapısının hem bu amaca hizmet etmesi hem de ortaklık esaslı olması, katılım finans sisteminin özüne hitap eden bir sukuk yapısı olması açısından örnek teşkil etmektedir. Gelecek dönemde de katılım finans prensiplerine uygun inovatif sermaye piyasası araçlarını piyasaya sunmaya ve sektörde ürün çeşitliliğini artırmaya devam edeceğiz.”

Emlak Katılım Bankası icazet belgeleri ve katılım bankaları icazet belgeleri için ilgili konularımızı okuyabilirsiniz.