Dolar 32,3627
Euro 34,9648
Altın 2.326,20
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 22°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
22°C
Parçalı Bulutlu
Cts 21°C
Paz 22°C
Pts 24°C
Sal 18°C

Türkiye Finans 2022 Yılı İlk Çeyrek Verilerini Açıkladı

Türkiye Finans 2022 Yılı İlk Çeyrek Verilerini Açıkladı
1 Mayıs 2022 02:02

Türkiye Finans Katılım Bankası, 2022 yılı ilk çeyrek verilerini açıkladı. Birinci çeyrek itibarıyla bankanın toplam aktifleri 120,5 milyar lira olurken Türkiye ekonomisine sunduğu katkı 83,3 milyar liraya ulaştı. Geçen yıl sonuna göre yüzde 10 artışla 92,5 milyar lira değerinde fon toplayan Türkiye Finans, işlevsel ürünler geliştirerek katılma hesaplarında yüzde 15 büyüme gösterdi.

Toplumun farklı kesimlerine finansman desteği sunmayı sürdüren Türkiye Finans, kullandırdığı nakdi fonları yüzde 12 artırarak 68,8 milyar liraya ulaştırdı. Reel ekonomiye sunduğu katkıyı üretim ve ihracata verdiği destekle büyüten banka, gayrinakdi fon kullandırımını da yüzde 4 artırarak 14,5 milyar liraya ulaştırdı.

Türkiye Finans Katılım Bankası bu yılın ilk çeyrek finansal sonuçlarını KAP’a açıkladı. Üretim ve ihracata destek veren sağlam fon yapısı ile bu çeyrekte de reel sektöre sunduğu finansman desteğini artıran banka, Türkiye ekonomisine 83,3 milyar lira katkı sağladı. Aktif büyüklüğünü 120,5 milyar liraya çıkartan banka, katılım finans sisteminin bir parçası olarak artan kaynağını kullandırdığı fonları büyütmek için değerlendirdi. Ayrıca geliştirdiği fonlama araçlarının desteğiyle yüzde 12 artışelde ederek nakdi fon kullandırımını toplamda 68,8 milyar TL seviyesine ulaştırdı. Aynı zamanda üretici, KOBİ ve ihracatçı gibi iş dünyasının farklı kesimlerini fonlayan finansman imkânlarıyla gayrinakdi fon kullandırımını yüzde 4 büyüten Türkiye Finans, reel sektöre ve ihracatçıya 14,5 milyar TL gayrinakdi fon sağladı. Avantajlı fon toplama ürünlerini piyasaya sunarak müşterilerini birikim yapmaya teşvik eden banka, katılma hesaplarını bu çeyrekte çeşitlendirerek mevcut hacmini geçen yıl sonuna göre yüzde 15 artırdı. Bu sayede topladığı fonları yüzde 10 oranında büyüten Türkiye Finans, bu fonları 92,5 milyar TL seviyesine ulaştırdı. Aynı zamanda sürdürülebilir büyümenin devamı için gerekli olan güçlü sermaye yapısını bu çeyrekte de koruyarak özkaynaklarını yüzde 11 oranında artışla 7,3 milyar TL’ye yükseltti.

Türkiye Finans Genel Müdürü Murat Akşam
Türkiye Finans Genel Müdürü Murat Akşam

İlk çeyrek sonuçlarıyla ilgili görüş veren Türkiye Finans Genel Müdürü Murat Akşam, geçen yıl sonunda ülkemizin farklı sektörlerinde başlayan canlanmanın yılın ilk çeyreği itibarıyla hız kazandığını belirterek özellikle bankacılık ve finans sektörünün kurumlara ve reel sektöre yol gösterdiğini ifade etti. Murat Akşam, “Önümüzdeki dönemin ülkemiz açısından üretim ve ticareti geliştireceğimiz bir dönem olacağından şüphem yok. Bankamız, bu çeyrekte de üretim ve ticaretin içinde olma kararlılığını sürdürdü. Bu anlayışla hem bireysel hem de ticari segmentte verdiğimiz finansman desteğimizi artırarak 2022 yılının ilk çeyreğinde ülke ekonomisine katkı sağlamayı sürdürdük. Katılım finans sisteminin bir parçası olarak üretime ve ticarete can suyu olacak fırsatları önümüze kattık ve artan kaynağımızı kullandırdığımız fonları büyütmek için değerlendirdik. Ayrıca reel sektöre ve ihracatçıya verdiğimiz desteği büyüttük. Özetle yılın ilk çeyreği sürdürülebilir büyüme stratejimizi özenle koruduğumuz ve bu sayede aktiflerimizi büyüttüğümüz başarılı bir dönem oldu” dedi.

Üretimin sürdürülebilirliğine katkı sağlayan işler yapmaya devam ediyoruz

Türkiye Finans olarak yetkinliklerini sadece bilançoyu büyütmek amaçlı kullanmadıklarını ifade eden Akşam sözlerine şöyle devam etti: “Üretimin sürdürülebilirliğine katkı sağlayan işler yapmaya devam ediyor; her alanda üretimin, ticaretin ve ihracatın bayraktarlığını üstleniyoruz. Bu sayede ülkemizin kalkınmasına destek oluyor; finansman çeşitliliğimizi artırarak toplumun farklı kesimlerinin, üreticinin, ihracatçının, KOBİ’nin ve tüm vatandaşlarımızın yanında oluyoruz.”

Müşteri deneyimini en üst noktaya taşımak için inovasyon becerilerimizi geliştiriyoruz

Dijitalleşme alanında gerçekleştirdikleri çalışmalarına da değinen Murat Akşam, kurum ve sektör olarak büyümenin devamlılığı için ticaretin olduğu her yerde bulunulması gerektiğine dikkat çekti. Sektörün dijitalleşme konusunda son derece rekabetçi olduğunu, özellikle açık bankacılık tarafında finteklerle geliştirdikleri projelerin kurum olarak yetkinliklerini güçlendirdiğini söyleyerek “Müşteri deneyimini en üst noktaya taşımak için inovasyon becerilerimizi geliştiriyoruz. Sadece kendi dijital kanallarımızdan değil, fintekler ve mobil platformlarla iş birliği yaparak bu mecralar üzerinden de müşterilerimizin hizmetlerimize anında ulaşabilecekleri iş modelleri üretiyoruz. Açık Bankacılık alt yapısıyla geliştirilen ve iş modeliyle sektörde bir ilk olan eXtra Limit isimli ürünümüz bunun en somut ve güncel örneğidir. Vatandaşlarımız, alışveriş yaptıkları platformlardan ayrılmadan dakikalar içerisinde finansmana başvurabiliyor, sahip oldukları finansman limitini ister fiziki ister dijital platformlarda rahatça kullanabiliyor ve uzun dönemli taksitlendirme imkânlarından faydalanabiliyorlar. Ayrıca bu süreçte görüntülü görüşme ile 6-7 dakika içerisinde müşterimiz olabiliyorlar.” ifadelerinde bulundu. Son olarak Akşam, dijitalleşmeye yaptıkları yatırımlar sayesinde, bankanın yenilikçi ürün ve hizmetlerinin uluslararası otoriteler tarafından üst üste prestijli ödüllere layık görüldüğünü belirterek sözlerini noktaladı.