Dolar 32,3184
Euro 35,0487
Altın 2.307,01
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 21°C
Açık
İstanbul
21°C
Açık
Cum 23°C
Cts 21°C
Paz 21°C
Pts 23°C

Yeni Yıl Mesajı – Ferhat Bozçelik

DMW&EBCA Başkanı
31 Aralık 2022 14:38

Zaman bizi 2022 yılının son anlarına tüm hızıyla yaklaştırırken, yakın bir süre sonra 2022, her birimizin hayatında tarihte bir sayfa olarak yerini alacak. Şurası gerçek ki “2022 tarih sayfası”nı hep birlikte yazdık. Kişiler kendi hayatlarını bu sayfalara işlerken, kuruluşlar diğer kuruluşlarla, devletler de diğer devletlerle olan ilişkilerini bu sayfaya kaydetti. 2023’te yeni yaşanacak anılar ve hikayeler yeni sayfanın konusunu oluşturacak. Bu sene konuştuğumuz birçok şey, büyük ihtimalle seneye hepimizin gözünden düşmüş olacak. Yılın nasıl geçtiğinin değerlendirmesi ve gelecekte bizleri nelerin beklediğini her zaman önemseyeceğiz ve yeni yıla en taze umutlarla başlamak hepimizin ortak gayesi olarak var olup sürüp gidecek.

Yeni Yıl Mesajı - Ferhat Bozçelik | 31 Aralık 2022

2022, DMW için her anlamıyla özel bir yıldı. 2000 yılında Avrupa Komisyonu tarafından Almanya’da kurulmuş olan ve Türkiye’de faaliyetlerini uzun bir süredir devam ettiren DMW aralık ayında üyeleriyle birlikte Türkiye’deki 10’uncu yılını coşkulu bir şekilde kutladı. Zaman içerisinde, dünya ölçeğinde birçok önemli projenin Türkiye’de gerçekleşmesinin ve uluslararası alanda genel kabul görmüş iş ve diplomasi modellerinin yerleşmesinde öncü oldu.

Tüzüğümüzde yer alan önemli maddelerin başında gelen insan haklarını koruyan ve gözeten bir yapı olarak, ülkeler arasında diplomaside köprüler kurmaya ve dünya ticaretini geliştirmeye devam ediyoruz.

Bilindiği üzere pandemi sonrası dış ticaret eğilimlerinde köklü değişiklikler yaşandı ve yeni ticari kurallar uygulanmaya başlandı. DMW olarak Türkiye, Avrupa Birliği ve diğer bölgelerdeki ticari kısıtları, kullandığımız diplomatik enstrümanlarla en aza indirilmesi amacıyla çalışmalar yürüttük. Ve bunda da başarılı olduk. Dünya ticaretinin geliştirilmesi ve Türkiye’nin dünya ticaretindeki payının artması için diğer ülkelerle aralıksız lobi çalışmaları yürütmekteyiz.

Yurtdışında gerçekleştirdiğimiz projelere ek olarak, 2022 ulusal projelere de hız verdiğimiz bir yıl oldu. 2 milyona yakın üyesi bulunan Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu ve İstanbul Arel Üniversitesi iş birliğinde esnafların işlerini doğru yönetebilmeleri için “Finansal Okur Yazarlık” eğitimini gerçekleştirdik. Esnafların finansal açıdan kendilerini geliştirme fırsatı bulduğu bu eğitimler, Türk iş hayatına büyük katkılar sağladı. Bununla birlikte, 2022’de yeni iş imkanlarının önünü açacak projelerin uygulayıcısı olduk. Avrupa Birliği’nin saygın şirketlerinde çalışmak isteyen gençlere gereken desteğimizi verdik. İş birlikleri anlamında Türkiye’de yeni imzalarla güç birliğine gittiğimiz kuruluşlar oldu. Bunlar; Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK), İstanbul Arel Üniversitesi, İhlas Haber Ajansı, TGRT Haber ve Türkiye Azerbaycan Dostluk İş birliği ve Dayanışma Vakfı (TADİV)’dır.

Yıl içerisinde Türkiye’nin iş, siyaset ve sanat dünyasının geniş katılım gösterdiği, İstanbul’da düzenlemiş olduğumuz Global Kalite Zirvesi’nde KKTC Cumhurbaşkanı Sayın Ersin Tatar’a “Diplomasi Başarı Ödülü”nü takdim ettik.

2023 yılının ilk resmi ziyaretini dost ve kardeş ülke Azerbaycan’a gerçekleştireceğiz. Daha sonra, çalışmalarını titizlikle yürüttüğümüz iş dünyası ile diplomasinin buluşacağı iki uluslararası zirve ile 2023’e merhaba diyeceğiz. Bu zirvelerden birisi Akdeniz’in turizm ve eğitim adası olan KKTC’de, diğeri ise Avrupa Birliği’nin en önemli ülkelerinin başında gelen Almanya’da düzenlenecek. Yakın zamanda ayrıntılarının basın mensuplarıyla paylaşılacak olan bu zirvelerin son aşamasına gelinmiş bulunmaktadır.

Kurulduğumuz günden bu yana yapmış olduğumuz başarılı işlerden dolayı ülkelerin Cumhurbaşkanları, Başbakanlar ve Bakanlarından, dünya metropollerinin Belediye Başkanlarından ve Avrupa Birliği yetkilileri tarafından sayısız defa takdire layık görüldük. Yapılan bu takdirler bize, işimizi doğru yapmanın haklı gururunu yaşatmakta, insanlığın yararını gözetecek yeni projeler üretmek konusunda bizleri teşvik etmektedir.

Kadim medeniyetlerin merkezi, dünyanın gözbebeği, büyük ve güçlü ülkemiz Türkiye’nin 100’üncü yılını kutlayacağımız bu sene, yeni yıla ayrı bir anlam katıyor ve bizleri daha da heyecanlandırıyor. Ülkemizin 2023 idealleri çerçevesinde ortaya koyduğu hedeflerin uluslararası arenada gerçekleştirilmesi adına tüm gücümüzle destekçisi olduğumuzu sözlerime eklemek isterim.

Dünya genelinde olumsuz durumların yaşanması her daim mümkündür. Ama unutmayalım ki büyük zorluklar aynı zamanda büyük fırsat anlarıdır. Zor durumlarda bile geleceği şekillendirecek planlarımızı hiçbir zaman elden bırakmamalıyız. Çünkü gelecek, şu an aldığımız kararların sonucudur.

Yeni diyalog kapılarının açıldığı ve dünyada uzlaşma ruhunun hakim olduğu, dayanışma içinde bir araya geldiğimiz ve tüm insanlara fayda sağlayabilecek çözümlerin arkasında birleştiğimiz yeni bir yıl diliyorum.

Mutlu yıllar!

Ferhat Bozçelik DMW Uluslararası Diplomatlar Birliği Başkanı

ETİKETLER: ,