Dolar 32,5956
Euro 34,6946
Altın 2.513,05
BİST 9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 14°C
Yağmurlu
İstanbul
14°C
Yağmurlu
Cts 20°C
Paz 21°C
Pts 23°C
Sal 22°C

Almanya’da İş Nasıl Aranır?

Almanya’da İş Nasıl Aranır?
2 Temmuz 2021 20:41

Almanya’da iş nasıl aranır? İş arama şartları var mı? Almanya iş bulma kurumunda iş aramak, Almanya’da internetten iş aramak, Almanya’da iş fuarlarında iş aramak, Almanya’da alman gazetelerinden iş aramak, Almanya’da iş ararken nelere dikkat edilmeli?

Almanya’da iş arama amacında olanlar, danışmanlık merkezlerinden, iş bulma kurumundan veya internet ilanlarından iş arayabilirler. Almanya’da iş aramak için pek çok farklı yol seçmek mümkünken, özel iş fuarlarına katılım ile iş başvuru formları da doldurulabilir. Tüm yöntemler hakkında bilgileri ise alt başlıklardan öğrenebilirsiniz.

Almanya’da İş Arama Şartları Var mı?

Almanya’da İş Arama Şartları Var mı?
Almanya’da İş Arama Şartları Var mı?

Almanya’da iş arama şartı bulunur. Eğer Almanya’da bir aranıyorsa bu işin görüşmelerine de girileceği ve kabul sonunda işe başlama amacının bulunduğu bellidir. Ancak iş mülakatlarına girebilmek ve kurumlar üzerinden iş aramak için ise 6 aylık iş arama onayını veren oturma izni alınması gerekir. Almanya’da olan kişi bulunduğu şehirdeki Yabancılar Dairesine başvuru yaparak, iş arama amacı içinde olduğunu belirtmelidir. Bu kapsamda 6 aylık Almanya’da iş aramak amacıyla alınan oturma iznini edinmelidir. Ardından iş arama aşamasına geçiş yapılır. Aksi halde görüşme sağlanan bir iş için kabul onayı alınsa dahi işe başlanamaz.

Almanya İş Bulma Kurumunda İş Aramak

Almanya İş Bulma Kurumunda İş Aramak
Almanya İş Bulma Kurumunda İş Aramak

Almaya İş Bulma Kurumuyla iş aramak için Almanya’da bulunulan şehirdeki İş Bulma Kurumlarına bizzat başvuru yapılır. Eğer kişinin 6 aylık iş arama onayı varsa, yaşadığı şehirdeki Almanya İş Bulma Kurumu’na kimlik, pasaport, vize evrakları ile giderek iş bulmak istediğini belirtebilir.

Bu kapsamda aynen Türkiye’deki İŞKUR sisteminde olduğu gibi kişinin iş bulma kurumuna kaydı alınır ve iş arayan olarak gözükür. Kaydı olan bir kişi iş bulma kurumunun yönlendirdiği iş mülakatlarına katılır veya https://jobboerse.arbeitsagentur.de/ resmi web adresinde yer alan açık pozisyonlara kendi de başvuru yapar. İş arayan profilinden yapılan iş başvurularına yanıt alınması halinde iş görüşmelerine katılmak mümkündür.

Almanya’da İnternetten İş Aramak

Almanya’da İnternetten İş Aramak
Almanya’da İnternetten İş Aramak

Almanya’da internetten iş aramak için birden fazla işyerinin personel alımı hakkında ilan verdikleri Alman iş ilanı sitelerine başvurulması gerekir. Başvuruyu yapabilmek için ise öncelikle Alman iş ilanı sitelerinin hangileri oldukları bilinmelidir. Bu siteler:

  • Make-it-Germany.de,
  • Jobs4refugess.de,
  • Mork-for-refugess.de,
  • Monster.de,
  • Stepstone.de,
  • Jobbörse.de şeklinde sıralanırlar.

Almanya’da olan ve 6 aylık iş arama onayı bulunan kişi bu sitelere girerek, ücretsiz üyelik gerçekleştirme şansına sahiptir. Ardından profil alanında kendine bir CV hazırlamalı ve gördüğü iş ilanlarına CV’sini online olarak yollamalıdır. Eğer bir davet alırsa ilgili bilgiler hesap profilinden veya mailden görüntülenir. Davet alınan iş mülakatlarına katılım sağlanır.

Almanya’da İş Fuarlarında İş Aramak

Almanya’da İş Fuarlarında İş Aramak
Almanya’da İş Fuarlarında İş Aramak

Almanya iş fuarlarında iş aramak için Almanya’da dönemsel olarak yapılan ve birden fazla personel arayan şirketin katılım sağladığı fuarlara giderek başvuru formlarını doldurmak gerekir. Almanya’da belirli tarihlerde işçi ve personel arayan kurumların katıldığı fuarlar yapılır. Bu fuarlarda şirketler ile birebir iletişim kurmak ve iş başvuru formu doldurmak mümkündür. Fuarların tarihleri ve içerikleri hakkında bilgiler ise https://www.berufsstart.de/ adresinden sürekli olarak güncellenerek yayınlanır. Buradan takip edilen fuarlara ilgili tarihlerde katılım sağlanarak iş bulunur.

Almanya’da Alman Gazetelerinden İş Aramak

Almanya’da Alman Gazetelerinden İş Aramak
Almanya’da Alman Gazetelerinden İş Aramak

Almanya’da gazeteden iş aramak için her Çarşamba ve Cumartesi günlerinde özellikle personel alım ilanı basan gazetelerin incelenmesi gerekir. Bu gazeteler ise Zeitung, Farnkfurt Allgemeine Zeitung, Die Zeit olarak bilinirler. Almanya’da iş arama amaçlı 6 aylık oturma izni olanlar bu gazetelerdeki iş ilanlarına verilen iletişim numaralarından ve e-postalardan başvururlar. Ardından olumlu bir geri dönüş almaları halinde görüşmelere katılırlar.

Almanya’da Danışmanlık Merkezinden İş Bulmak

Almanya’da Danışmanlık Merkezinden İş Bulmak
Almanya’da Danışmanlık Merkezinden İş Bulmak

Almanya’da danışmanlık merkeziyle iş aramak için Gençlik Göç Danışmanlık Merkezi’ne veya Yetişkin Göç Danışmanlık Merkezi’ne başvuru yapılması gerekir. Bu merkezler Almanya’nın her şehrinde bulunurlar. Kişi tercih ettiği merkeze giderek, Almanya’da iş aramak için bulunduğunu ifade etmelidir. 6 aylık iş arama onayını evrak ile kanıtlayan ve gerekli pasaport, kimlik, vize belgelerini sunan kişiler danışmanlık alma hakkına sahiplerdir. Danışmanlar ise belirli iş seçeneklerini kişiye sunarlar.

Almanya’da İş Ararken Nelere Dikkat Edilmeli?

Almanya’da İş Ararken Nelere Dikkat Edilmeli?
Almanya’da İş Ararken Nelere Dikkat Edilmeli?

Almanya’da iş ararken dikkat edilmesi gerekenler arasından Almanca dile yeterliliğinin bulunması yer alır. Kişi ister ilanlardan isterse de fuarlardan iş arıyor olsun, Almanca dilini iyi konuşuyor olması gerekir.

Özellikle beyaz yaka işlere başvuru yapılıyorsa iş görüşmelerinde ekstra olarak dil mülakatına girilir. Bu mülakattan geçemeyecek olan Almanca bilmeyen kişilerin iş arama girişimleri tamamen zaman kaybı halini alır. Almanya’da iş bulmak, aramak ve işe girmek için Almanca işyerindeki çalışanlar ile iletişim kurulabilecek düzeyde bilinmelidir.  Almanya’da iş aramak için mavi veya beyaz yaka iş kadroları tercih edilirken her ikisi içinde dil şartlarının sağlanması gerekir.

Almanya’da mesleklere göre maaşları öğrenmek için ilgili yazımızı okuyabilirsiniz.