Dolar 34,2711
Euro 37,0807
Altın 2.997,83
BİST 8.714,69
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Az Bulutlu
İstanbul
19°C
Az Bulutlu
Per 18°C
Cum 19°C
Cts 20°C
Paz 19°C

Emekliyim Kredi Alabilir Miyim?

Emekliyim Kredi Alabilir Miyim?
10 Nisan 2021 19:08

Emekliyim Kredi Alabilir Miyim? Bankalar kredi talep eden kişilerin öncelikle kredi notuna bakmaktadırlar. Kredi notu dışında 70 yaş üstü için uzun vadeli kredi vermek yerine daha kısa vadeli krediler vermeyi tercih etmektedirler. Ayrıca hayat sigortası yaptırmak da belli bir yaştan sonra kredi talep edecek olan kişiler için zorunlu tutulmaktadır.

Emekliyim Ne Kadar Kredi Çekebilirim?

Emekliyim Ne Kadar Kredi Çekebilirim?
Emekliyim Ne Kadar Kredi Çekebilirim?

Bankaların Emeklilere kredi vermek için bazı kıstasları bulunmaktadır. Bu kriterlere uyan her emekli bankalardan kredi çekebilir.

  • Kredi talep edecek olan emekli, öncelikle kredi çekeceği bankanın kendi maaşının yattığı banka olmasına özen göstermelidir. Maaş almadığı bir bankadan kredi talebinde bulunmak, kredi alabilme riskini azaltacaktır. Ya da müracaat ettiğiniz banka, emekli maaşını kendi bankasına taşımasını da talep edebilir.
  • İleri yaş grubu olduğu için kronik hastalıkları vb. olabileceğinden kredi vadelerini mümkün olduğu kadar kısa vade üzerinden işlem yapacaklardır.
  • Çekeceğiniz kredi miktarı emekli maaşınızla doğru orantılı olacaktır.
  • İleri yaş grubu üzerinde olan ve bankadan kredi çekmeyi talep eden kişilerin Hayat sigortası olması zorunlu tutulmaktadır. Hayat sigortası yapılması bankanın kendini güven altına alması anlamına gelmektedir. Çünkü vefat durumunda bankaya kalan borcu sigorta ödeyecektir.
  • Sigorta yapılması mirasçıları için de çok önemlidir. Örneğin kredi çeken bir yaşlı kişi vefat ettiğinde kalan borç mirasçıları tarafından ödenmesi gerekeceğinden sorunlar yaşanabilir. Oysa hayat sigortası yapılması vefat eden yaşlının kalan kredi miktarını ödeyeceğinden vasileri ödemek durumunda kalmayacaktır.
  • Çekeceğiniz kredi miktarı sadece maaş üzerinden hesaplanırsa düşük miktarda kredi çıkacaktır. Fakat bankada başka hesap ya da hesaplarınız varsa ve özellikle de finansal hareketlilik gözleniyorsa çekeceğiniz kredinin miktarı artar.
  • Sadece emekli maaşı olan bir emekli kredi talep ettiğinde, aylık taksit tutarının maaşının %50 sini aşmaması gerekmektedir. ÖR; 4000 TL maaş alan bir emeklinin aylık taksit tutarı 2000 TL’yi aşmamalıdır.

Kredi Talebinde Bulunan Emekli Hangi Belgeleri Tamamlayıp Bankaya Teslim Etmelidir?

Kredi Talebinde Bulunan Emekli Hangi Belgeleri Tamamlayıp Bankaya Teslim Etmelidir?
Kredi Talebinde Bulunan Emekli Hangi Belgeleri Tamamlayıp Bankaya Teslim Etmelidir?
  • Emekli maaşının aylık dökümü (Bu döküm her emeklinin e-devletinde vardır)
  • İkametgâh belgesi (muhtardan alınmalıdır)
  • Ek gelir belgesi (ek iş yapıyorsa ya da bir yerden kira geliri geliyorsa vb. bunu belgelemelidir.)
  • Emekli olan kişi ev kredisi talep ediyorsa o zaman ev halkından çalışanların gelirleri de beyan edilerek belgelendirilmelidir. Böylece daha yüksek tutarlarda kredi çekebilme şansı bulunmaktadır.

Genel anlamda bakıldığında emekli maaşı olan ve kredi talebinde bulunan kişiler bankaların gözünde güvenilir kişilerdir. Yani emekli maaşı bankalar için bir güvencedir. Bu nedenle bankalar maaşını kendi bankalarından alan emeklilere öncelikli kredi vermektedir. Dolayısı ile maaşınızı aldığınız bankadan kredi talebinde bulunmak her zaman daha avantajlıdır. Aksi durumda yani farklı bir bankadan kredi talebinde bulunmak, emekli maaşını o bankadan almadığı için daha düşük olabilir ya da maaşınızı o bankaya taşımanız gibi tekliflerde bulunan bankalar da bulunmaktadır.