Dolar 34,2749
Euro 37,4806
Altın 2.930,40
BİST 8.876,22
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 22°C
Açık
İstanbul
22°C
Açık
Sal 21°C
Çar 18°C
Per 18°C
Cum 19°C

Kredi Yapılandırma Nedir? Banka Borcu Yapılandırma

Kredi Yapılandırma Nedir? Banka Borcu Yapılandırma
13 Ağustos 2021 20:31

Kredi yapılandırma nedir? Banka borcu yapılandırma nasıl yapılır. Dikkat edilmesi gereken noktalar? Nasıl hesaplanmaktadır? Kredi yapılandırma yapabilir miyim?

Kredi Yapılandırma Nedir?

Kredi Yapılandırma Nedir?
Kredi Yapılandırma Nedir?

Günümüzde birçok kişi finansal sıkıntılardan dolayı kredi borçlarını ödeyememekte ve kredi yapılandırma işlemine yönelmektedir.

Kredi çekme artık günümüzde çok yaygın bir hale gelmiştir. İnsanlar finansal sıkıntılardan dolayı biraz olsun rahatlamak için krediye yönelmişlerdir. Kredi başvurunuz kabul edildikten sonra banka size belirli bir miktarda kredi vermektedir. Fakat bu kredilerin düzenli olarak ödenmesi gerekmektedir. Kredi ödemelerinde sorun yaşayan kişiler genellikle borç erteleme ya da kredi yapılandırma sistemine yönelmişlerdir.

Kredi Yapılandırma

Kredi Yapılandırma
Kredi Yapılandırma

Eğer kredi ödemelerinizde sorun yaşıyorsanız ve ödeme planlarına uyamıyorsanız; kredi yapılandırma işlemini kullanabilirsiniz. Bu yapılandırma işlemi, mevcut kredi borcunuz için kredi kullandığınız bankayla ya da farklı bir bankayla yeni bir anlaşma yaparak, kredi borcunuzun vade, ipotek, para birimi veya da faiz gibi değişkenlerini değiştirerek çok daha iyi koşullarda sizlere ödeme imkânı sunmaktadır. Eğer burada kredi yapılandırma işlemi yaparsanız geri ödemelerinizde azalma yaşanacaktır. Mesela yüksek faiz oranına kredi almanız halinde yapılandırma faiz oranını öğrenip yapılandırma yaparak ödeyeceğiniz miktarı düşürmeniz mümkündür. Fakat bu işlemi borcunuzu ve faizleri ödemekte çok zorlandığınız bir dönemde yapmanız tavsiye edilmektedir. Ayrıca yapılandırma ile güncel faiz oranları da birbirlerinden farklı olmaktadır.

Kredi Yapılandırmasında Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar

Kredi Yapılandırmasında Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar
Kredi Yapılandırmasında Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar

Kredi yapılandırmasından önce dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır. Çünkü kredi yapılandırması kalan borç tutarı üzerinden düzenlemeler yapıldığı için hemen hemen yeni bir kredi anlamına da gelebilmektedir. Bu yüzden de özellikle faiz oranlarına dikkat etmelisiniz ki bu işlem size dezavantaj sağlamasın. Hatta bu yapılandırma işlemini başka bir bankayla yapacaksanız da dosya masrafı, ekspertiz bedeli, komisyon ücreti ve erken borç kapatma cezası gibi ödemeleri de masraflarınıza dahil etmelisiniz. Kredi yapılandırılmasında dikkat edilmesi gereken diğer noktalar da şunlardır;

  • Öncelikle bir kâr zarar hesabı yapılması gereklidir.
  • Kredideki kalan tutarın belirlenen yeni faiz oranı ile oluşturacağı aylık ödemeleri hesaplamak gereklidir. Bu hesaplar internet üzerinden kolayca hesaplanabilmektedir. Eğer internetten hesaplarken zorlanıyorsanız mutlaka ilgili bankayla görüşerek faiz karşılaştırmasını yapmalısınız.
  • Konut kredilerinin yeniden yapılandırılmasında faiz, vade, toplam kredi tutarı ve işlem için ödenmesi gerekli olan birkaç ücretler dikkate alınarak kâr zarar hesabı yapılmalıdır. Yani bu yapılandırma kararındaki tek etken düşen faiz oranları olarak görülmemelidir.
  • Kredinin tahsisi sırasında belirlenen faiz şu anki faiz oranlarından fazlasıyla düşükse, müşteri kalan tutarı yapılandırarak daha az borç ödeyebilmektedir.
  • Birkaç banka ile görüşerek kredi yapılandırmaları hakkında bilgiler edinip, sonrasında ise en kârlı olan bankadan kredi yapılandırması yapmalısınız. Çünkü her bankanın kendine özel çeşitli farklılıkları olabilmektedir.

Kredi Yapılandırması Nasıl Hesaplanmaktadır?

Kredi Yapılandırması Nasıl Hesaplanmaktadır?
Kredi Yapılandırması Nasıl Hesaplanmaktadır?

Kredi yapılandırması nasıl hesaplanır? Finansal sıkıntı yaşayan çoğu kişinin merak ettiği bir sorudur. Çünkü ödenemeyen kredi borçları kredi yapılandırması sayesinde aylara bölünerek daha az miktarda ödeme sağlamaktadır. Tabii bu durumda da yine faiz oranları unutulmamalıdır. Kredi yapılandırma hesaplaması yapılmadan önce bankaların sunduğu yapılandırma faiz oranı, güncel faiz oranlarından ayrı olarak belirlendiğinden bankanızdan yapılandırma faizini öğrenmelisiniz. Sonrasında ise bankanızın sunduğu yapılandırma faiz oranıyla birlikte bankaların internet sitelerinde bulunan “kredi yapılandırma hesaplama” bölümlerini kullanarak öğrenebilirsiniz. Eğer internet sitesi üzerinden öğrenmekte sıkıntı yaşıyorsanız müşterisi olduğunuz bankaya giderek orada bulunan yetkili personeller tarafından da öğrenebilirsiniz. Kredi yapılandırması yapmadan önce dikkat edilmesi gereken bazı noktaları incelemeyi ve tüm bankaların yapılandırma özelliklerini birbirleri ile karşılaştırarak tercih etmeyi unutmamalısınız. Aksi takdirde kredi yapılandırma işleminiz avantaj yerine dezavantaja dönüşebilmektedir.

Kredi Yapılandırma Yapabilir Miyim?

Kredi Yapılandırma Yapabilir Miyim? Kredi yapılandırması çektiğiniz kredinin bir süre ödeyememe sonucunda yeniden ödeme planının oluşturulmasıdır.

Yeni ödeme planında güncel faizler üzerinden oluşturulmaktadır. İhtiyaç ve konut kredisinde yapılandırma yapmam mümkün olup sağlam mazeretiniz olması gerekecektir.

Bütün bankaların farklı faiz oranları bulunmaktadır. Ortalama olarak yüzde 1 – 3 arasında değişen bu faiz oranları banka, kredi tutarı, taksit tutarı, vade sayısı ve ödenen taksit sayısı gibi hususlar göz önüne alarak şekilleneceğinden dolayı kredi yapılandırma hesaplama araçlarından veya size en yakın şubeye başvurarak öğrenebilirsiniz.

Kredi Kartı Borcu Dondurma ve Taksitlendirme ve PTT Emekliye Faizsiz Kredi Veriyor mu? konularımız ilginizi çekebilir.