Dolar 27,1148
Euro 28,9208
Altın 1.671,78
BİST 8.000,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 29°C
Açık
İstanbul
29°C
Açık
Cum 31°C
Cts 29°C
Paz 26°C
Pts 25°C

Bendevi Palandöken, “Kurbanlarımız Ekonomik Ve Dini Açıdan İsraf Olmasın”

Bendevi Palandöken, “Kurbanlarımız Ekonomik Ve Dini Açıdan İsraf Olmasın”
7 Temmuz 2022 20:46

Kurban kesiminde kurbanların ziyan olmaması için kullanılacak bıçakların kör olmaması gerektiğine dikkati çeken TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Hem kurbana eziyet etmemek hem de derileri ziyan etmemek için kurban kesilen bıçakların kör olmaması çok önemli. Merdiven altı uzak doğu ucuz bıçaklarından kesinlikle kullanılmamalı. Aynı zamanda derilerin iyi tuzlanması da korunması için önemli. Ülkemizdeki derilerin yüzde 30’u israf ediliyor. Hem ekonomi hem de manevi olarak bu büyük bir kayıp. Derilerimizi ziyan etmemeye özen gösterelim. Bıçaklara, tuzlamaya, saklama koşullarına dikkat edelim” dedi.

“Deri İhracatındaki Hedefler Sekteye Uğramamalı”

Kurban derilerinin ülke ekonomisine katkısına değinen Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyon TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Deri sanayimiz yıllık ortalama olarak 6 milyon büyükbaş, 50 milyon küçükbaş hayvan derisine ihtiyaç duyuyor. Kurban bayramları da bu sektör için ayrı bir önem taşıyor. Yıllık deri ihtiyacının büyük bir çoğunluğunu oluşturan kurbanlarımızın ekonomiye kazandırılması çok önemli. Tekstilden mobilyaya, ayakkabıdan cüzdan ve kemere kadar geniş bir kullanım alanıyla ülke ekonomisine yaklaşık 3 milyar TL’lik katkı payı oluşturuyor. Bu yılın ilk 4 ayında 690 milyon dolarlık ihracat yapan işlenmiş deri sektörümüzün hedefleri sekteye uğramamalı. Kurbanlarımızın derilerinin iyi korunması, kesilmesi, saklanması ihracat ve ithalatımız için çok önemli” ifadelerini kullandı.

“Deri Aynı Zamanda Geri Dönüşüm Ürünüdür”

İşlenemeyen ham derilerin doğa için zararlı olduğunu belirten Palandöken, “Derinin kesim, yüzüm ve korunması hem kolay bir alıcı bulması hem de ekonomiye kazandırılması için çok önemli. Ülkemizde kesilen hayvanların yüzde 30’unun derisi yanlış kesim ve iyi muhafaza edilmemekten kaynaklı israf ediliyor. Buda milli servetten yüzde 30’luk bir kayıp demek. Bu kaybın önüne geçmek için kurbanları keserken işi profesyonel ellere emanet etmek gerekli. Profesyonel ellere emanet edilen kurbanlar sayesinde çevre kirliliğinin de önüne geçilir. Deri katma değeri çok yüksek bir ham madde. Dış ticaret açığının kapanmasında önemli bir rol oynuyor. Güvenilir kasaplarımıza hayvanlarımızı emanet edebiliriz” şeklinde belirtti.