Dolar 28,9096
Euro 31,4435
Altın 1.892,18
BİST 8.045,26
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
20°C
Parçalı Bulutlu
Cts 20°C
Paz 11°C
Pts 13°C
Sal 14°C

Bendevi Palandöken, “Taksimetre Ayarlama Ücretleri Esnafı Zorluyor”

Bendevi Palandöken, “Taksimetre Ayarlama Ücretleri Esnafı Zorluyor”
31 Temmuz 2022 18:31

Ankara – Enerji ve petrol fiyatlarındaki artışlar nedeniyle taksici esnafının yılda en az 3-4 kez taksimetre güncellemesi yaptırdığını hatırlatan TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Son iki yıldır akaryakıta gelen zamlarla birlikte taksici esnafımız tarife ücretlerinde değişikliğe giderek taksimetrelerini yılda en az üç-dört kez güncellemek zorunda kalıyor. Yetkili servisler tarafından yapılan bu güncelleme işlemlerinin bedeli 750 TL ile 1500 TL arasında değişiyor. Bu yüksek bedel taksici esnafımızı zorladığı gibi hem zaman kaybı hem de yetkili servisler önünde uzun kuyruklar oluşturarak adeta çile oluyor.  Akaryakıttaki değişime bağlı olarak zorunlu yapılan ve kısa zamanlı bir uygulama olan bu hizmetin bedeli mutlaka düşürülmeli” dedi.

“Ülkenin Her Yerindeki Müşteri Portföyü Aynı Değil”

Bendevi Palandöken, “Taksimetre Ayarlama Ücretleri Esnafı Zorluyor”

Taksicinin kazanacağı paranın taksimetre güncellemesi yapan yetkili servislere gittiğini söyleyen Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Akaryakıta gelen zamlarla birlikte taksi tarife ücretlerinde yapılan değişikliklerin ardından taksimetre üreticilerinin ve tamir ayar servislerinin tarife yükleme için yüksek fiyat belirlediğine dair çok sayıda şikâyet var. Taksici esnafının mağdur olmaması için taksimetre güncelleme bedeli mutlaka düşürülmeli. Neticede ülkemizin her yerindeki yolcu portföyü aynı değil. Petroldeki dalgalanmaya bağlı olarak yılda 3-4 kez taksimetre güncellendiği düşünülürse özellikle Ankara, İstanbul, İzmir gibi büyük şehirler dışında, yolcu sayısı az olan yerlerde taksimetre güncelleme bedeli yüzünden taksicinin kazanacağı para yetkili servislere gidiyor. Konuyla ilgili olarak Ulaştırma Bakanlığı ile Konfederasyonumuz ve TŞOF  gerekli yazışmaları yaparak yüksek fiyatların düşürülmesi gerektiğini neticelendirdik. Taksimetre ayarlama yetkisi ilgili kuruluşlara verilirse mağduriyet ortadan kalkar” diye konuştu.