Alman Otomobil Üreticileri Çin Pazarında Zorluklarla Karşılaşıyor
Alman otomobil üreticileri, Çin pazarında artan rekabet, yerel üretim ve tüketici tercihlerindeki değişim gibi zorluklarla karşı karşıya. Bu makalede, bu zorlukların üstesinden gelme stratejilerini keşfedin.
Alman Otomobil Üreticileri Çin Pazarında Zor Anlar Yaşıyor
Haber Merkezi – Almanya’nın önde gelen otomobil üreticileri, geçtiğimiz hafta açıkladıkları küresel satış verileriyle birlikte Çin’deki kayıpların durmaksızın devam ettiğini ve hatta hız kazandığını doğruladı. Volkswagen Grubu, BMW Grubu ve Mercedes-Benz yöneticileri, dünyanın en büyük otomobil pazarındaki düşüşlerini durduracak etkili bir strateji geliştirmekte zorlanıyorlar. Yıllar boyunca Çin otomobil pazarının büyümesine büyük yatırımlar yapan bu üç Alman şirketi, yakın geçmişte yabancı otomobil üreticileri arasında, özellikle Alman markalarının en çok arzu edilen ve pazara hâkim olduğu bir dönemi geride bıraktı. Ancak artık, Almanya’nın üç büyük otomobil üreticisi ve tedarikçilerinin çoğu için kâr merkezi olan Çin pazarında ciddi kayıplar yaşanıyor.
Çin’deki Zorlu Rekabet
Çinli yerli markaların yükselişi, elektrikli araçların yeni otomobil satışlarındaki payının artması, Çin’in ekonomik yavaşlaması ve Avrupa Birliği’nin, Avrupa’ya ihraç edilen Çinli elektrikli araçlar için uyguladığı ağır tarifeler sonucu ortaya çıkan belirsizlik, Alman otomobil üreticilerinin Çin’deki önceki baskın konumunu zedeledi. VW Grubu satış şefi Marco Schubert, 11 Ekim’de yaptığı açıklamada, “Çin’deki rekabet ortamı son derece yoğun ve bu durum küresel teslimatlarımızdaki düşüşün başlıca nedeni.” ifadelerini kullandı.
Volkswagen Satışları Düşüyor
İlk dokuz ayda VW Grubu’nun küresel yeni otomobil teslimatları %2,8 oranında bir düşüşle 6,5 milyon araca geriledi. Bu düşüş, VW Grubu’nun Çin’deki konumunu kaybetmesinin bir sonucu olarak ortaya çıktı. Şirketin açıklamalarına göre, Porsche, Audi ve Bentley de dahil olmak üzere VW markalarının toplam satışları, üçüncü çeyrekte Çin’de %15 oranında azaldı ve bu da dokuz ayda %10’luk bir düşüşle toplamda 2,06 milyon araca gerilemesine yol açtı. Çin, VW Grubu’nun yılın ilk dokuz ayındaki toplam yeni otomobil satışlarının yaklaşık %32’sini oluşturuyor.
BMW ve Mercedes’te de Düşüş Var
Alman otomobil üreticileri arasında, Çin’de en büyük kaybı yaşayan marka BMW oldu. Üçüncü çeyrekte, BMW ve Mini markalarının satışları %30 oranında bir düşüşle 147.691 araca geriledi. BMW’nin 10 Ekim’de yaptığı açıklamaya göre, yılın ilk dokuz ayında BMW ve Mini’nin Çin’deki satışları %13 azalarak 523.638 araca düştü. Çin, BMW Grubu’nun motosikletler hariç toplam otomotiv satışlarının üçüncü çeyrekte %27’sini, yılın ilk dokuz ayında ise %30’unu oluşturdu. BMW, bazı araçlardaki fren sistemleriyle ilgili sorunlar ve “Çin’deki devam eden durgun talep” nedeniyle dünya genelinde teslimatların yavaşladığını belirtti. Şirket, 10 Eylül’de tüm yıl için satış tahminlerini düşürdüğünü ve dünya genelinde hafif bir artış yerine artık “teslimatlarda hafif bir düşüş” beklediğini açıkladı. Ayrıca kâr görünümünü de kısıtladıklarını duyurdu.
Mercedes-Benz ise dünya genelinde %1 oranında bir artışla 503.600 araca ulaşan satışlarının yavaşlamasının nedenleri arasında “özellikle Asya’da daha zayıf makroekonomik koşulları” göstermekte. Aynı dönemde Çin’deki satışlar %13 oranında düştü. Mercedes, yaptığı açıklamada, “Özellikle lüks mallarda genel olarak daha düşük tüketim ve elektrikli araç segmentindeki devam eden indirimlerin, Çin’deki satışları olumsuz etkilediğini” belirtti.
Alman Otomobil Üreticilerinin Çin’deki Mücadelesi
Alman otomobil üreticilerinin Çin’de karşılaştığı sorunların çoğu, kendi üretim stratejilerinden kaynaklanmakta veya geçmiş yıllarda Çinli yerli otomobil üreticilerinin, özellikle elektrikli araçlardaki hızlı büyümesini yeterince dikkate almamış olmalarının bir sonucu olarak ortaya çıkmıştır. Elektrikli araçlar artık Çin’in yeni otomobil satışlarının yarısından fazlasını oluşturmakta olduğundan, yabancı üreticilerin Çin’deki sınırlı tam elektrikli araçları ve Çinli üreticilerle teknolojik olarak aynı hızda ilerleyememeleri, bu oyuncular üzerinde büyük bir baskı oluşturmaktadır. Çin Binek Otomobil Birliği’ne göre, ilk yarıda VW, BMW ve Mercedes gibi yabancı markalar, yeni otomobil satışlarının %43’ünü oluştururken; bu oran geçen yılın aynı döneminde %50,5’ti. Çin’in yerli markalarına sağlanan yüksek sübvansiyonlar, pazar payı kazanmalarına yardımcı olmuştur. Ancak analistler ve otomotiv yöneticileri, yerli üreticilerin ayrıca rekabetçi maliyet yapıları oluşturduğunu ve yeni otomobilleri daha hızlı ürettiklerini ifade ediyorlar. Almanya’nın Bergisch Gladbach kentinde bulunan Otomotiv Yönetimi Merkezi’nin kurucusu ve yönetici direktörü Stefan Bratzel, “Alman otomobil üreticilerinin Çinli rakipleri kadar geniş bir elektrikli araç ürün portföyüne sahip olmadığını” belirtmektedir.
Çinli Şirketlere Yatırım Yaptılar
Çin’deki en büyük yabancı otomobil üreticisi olan VW, Çin operasyonlarını daha özerk hale getirerek ve Çinli üreticilerin nasıl bu kadar hızlı otomobil ürettiğini öğrenmek amacıyla geleceğin parlayan yıldızları olan yeni Çinli şirketlerle iş birliği yapıyor. VW, Çin için ortaklaşa yeni elektrikli araçlar geliştirmek üzere elektrikli araç girişimi Xpeng’e yatırım yapmıştır. Ayrıca, otomobillerde kullanılan yarı iletkenlerin Çinli üreticisi Horizon Robotics’e de yatırım yapıldığı duyurulmuştur.