Dolar 32,3122
Euro 35,0643
Altın 2.278,43
BİST 9.012,04
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Açık
İstanbul
20°C
Açık
Cum 23°C
Cts 21°C
Paz 21°C
Pts 23°C

2022 Küresel Riskler Raporu (Global Risks Report) Yayınlandı

2022 Küresel Riskler Raporu (Global Risks Report) Yayınlandı
1 Haziran 2022 14:57

2022 Küresel Riskler Raporu’nun sonuçları Marsh Türkiye ve Zurich Sigorta stratejik ortaklığında ve TÜSİAD’ın destekleriyle düzenlenen bir çevrimiçi etkinlikle açıklandı.

2022 Küresel Riskler Raporu (Global Risks Report) sonuçları Marsh Türkiye ve Zurich Sigorta stratejik ortaklığında ve TÜSİAD’ın destekleriyle düzenlenen webinarda değerlendirildi. 31 Mayıs Salı günü çevrimiçi olarak gerçekleştirilen etkinliğin açılış konuşmalarını MMC Türkiye Başkanı Tayfun Bayazıt, Zurich Sigorta CEO’su Yılmaz Yıldız ve TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan gerçekleştirdi.

Her yıl Dünya Ekonomik Forumu öncesinde yayımlanan Küresel Riskler Raporu’nda, önümüzdeki dönem olasılığı ve şiddeti en yüksek riskler detaylarıyla ele alınıyor. Buna göre bu yıl 17’incisi yayımlanan raporda, çoğu uzman küresel ekonomik iyileşmenin önümüzdeki üç yıl içinde değişken ve dengesiz olacağına inandıklarını belirtiyor. Raporun öne çıkan sonuçlarına göre; en önemli ve uzun vadeli riskler iklim riskleriyle ilgiliyken, en önemli kısa vadeli küresel endişeler arasında ise toplumsal bölünmeler, geçim krizleri ve zihinsel sağlık durumlarında bozulmalar yer alıyor.

Rapor; tüm liderleri üç aylık raporlama döngüsünün dışında düşünmeye, riskleri yöneten ve gelecek yıllar için gündemi şekillendiren politikalar oluşturmaya teşvik ediyor. Yükselen riskleri siber güvenlik, uzay rekabeti, iklim geçişlerindeki istikrarsızlık ve göç baskıları olmak üzere 4 alan özelinde inceleyen rapor, her bir riskin başarılı yönetimi için küresel koordinasyon gerektirdiğini belirtiyor.

MMC Türkiye Başkanı Tayfun Bayazıt

Tayfun Bayazıt: “Önümüzdeki 10 yıl içinde en ciddi riskler arasında borç krizleri ve jeoekonomik çatışmalar yer alırken, ilk defa bu sene detaylıca vurgulanan bir diğer konu başlığının uzay olması dikkat çekici”

Kamu, özel sektör ve akademik dünyaya stratejik rehberlik etmesiyle ‘Küresel Riskler Raporu’nun önemli bir role sahip olduğunun altını çizen MMC Türkiye Başkanı Tayfun Bayazıt, “Bu rapor ile amacımız değişen dünyaya paralel olarak değişen küresel risk faktörlerinin en doğru şekilde altını çizerek profesyonel ve toplumsal alanlarda farkındalığı yaratmak ve bu farkındalıkla tüm paydaşlara bir yol haritası çıkarmak. Bu seneki Küresel Riskler Raporu’nun temel çıktılarına baktığımızda ise, iklim ve toplumsal krizlerin ön plana çıktığını görüyoruz. 10 yıllık bir ufukta, gezegenin sağlığına yönelik endişeler hâkim. Rapora göre; önümüzdeki 10 yıl içinde en ciddi riskler arasında borç krizleri ve jeoekonomik çatışmalar yer alırken, ilk defa bu sene detaylıca vurgulanan bir diğer konu başlığının uzay olması dikkat çekici. Uzayda artan rekabet hem ticari hem de askeri anlamda büyüyen bir meşguliyet olması riskleri artırırken uzay yönetişimi için yeni zorluklar yaratıyor. Ancak, evrensel bir kaynak olması gereken bu konunun, ortak faydaları ve sürdürülebilir yönetimini sağlamak için ülkelerin bir araya gelmesi için hala zaman var. Tüm risklere karşı kayda değer kolektif aksiyonlar alma yükümlülüğümüz olmalı” dedi.

Zurich Sigorta CEO’su Yılmaz Yıldız

Yılmaz Yıldız: “Covid herkese bulaşması anlamında demokratik ancak bıraktığı tortu aynı değil. Önümüzdeki dönem ekonomik ve sosyal eşitsizliklerin arttığı bir dönem ve tüm karar alıcıların bunu düzeltmek için büyük çaba göstermesi gerekiyor”

Diğer yıllardan farklı olarak Küresel Riskler Raporu’nda bu yıl risklerin kısa, orta ve uzun vadede ele alındığına dikkat çeken Zurich Sigorta CEO’su Yılmaz Yıldız kısa vadede sosyal risklerin, uzun vadede ise çevresel ve jeopolitik riskler ile sosyal barışı ilgilendiren meselelerin öne çıktığını belirtti. Bu yılki raporda özellikle “eşitsizlik” temasının vurgulandığını belirterek konuşmasına devam eden Yılmaz Yıldız “Covid sonrası tüm dünyada, hem ülkeler arasında hem de ülkeler içinde eşitsizlik artıyor. Ülkeler içinde sosyal anlamda genç-yaşlı, zengin-fakir, kadın-erkek arasında artarken, eşitsizliğin en çok öne çıktığı alanlar aşıya, eğitim imkanlarına ve dijital kaynaklara erişim olarak görünüyor. Hem Türkiye’de hem de dünyada artan yalnızlık, şiddet eğilimi ve gelir adaletsizliğine bağlı olarak endişe ve mutsuzluk daha yaygın görülüyor; anksiyete ve depresyon vakaları artıyor. Covid herkese bulaşması anlamında demokratikti ancak bıraktığı tortu aynı değil. Önümüzdeki dönem eşitsizliklerin arttığı bir dönem ve bütün bu sonuçlar karşısında tüm karar alıcıların büyük çaba göstermesi gerektiği çok net ortada” dedi.

TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan

Orhan Turan: “Dünyada enflasyonun yüksek, büyümenin ise baskı altında olacağı bir sürece girmekteyiz. Tedarik zinciri problemleri, hammadde ve gıda fiyatlarında süregelen artış, iklim değişikliği ve savaşın, gıda ve su arzı üzerindeki artan tehdidi ile karşı karşıyayız”

Geçtiğimiz iki yılda hem iş dünyası hem de toplum olarak çok önemli şoklara maruz kaldı diyen TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan şu ifadeleri kullandı: “Önce salgın ve şimdi de elim savaş. Henüz birinin etkisi telafi edilememişken başka bir arz şoku ile karşı karşıya kalıyoruz. Küresel ekonomide rekor seviyelere ulaşan mali destek paketleri yardımıyla salgın etkileri yavaş yavaş silinirken; Rusya’nın Ukrayna’yı işgali ile başlayan süreç ekonomik görünümü tamamen değiştirdi. Dünyada enflasyonun yüksek, büyümenin ise baskı altında olacağı bir sürece girmekteyiz. Tedarik zinciri problemleri, hammadde ve gıda fiyatlarında süregelen artış, iklim değişikliği ve savaşın, gıda ve su arzı üzerindeki artan tehdidi ile karşı karşıyayız.”

Açılış konuşmalarının ardından Küresel Riskler Raporu Sunuldu

Açılış konuşmalarının ardından Küresel Riskler Raporu, Marsh Kıta Avrupası Risk Yönetimi Lideri Carolina Klint ve Zurich Sigorta Grubu, Ticari Sigortalar CRO’su Eugenie Molyneux tarafından sunuldu. ‘2022 Küresel Riskler Raporu’ sunumunun ardından küresel risklerin uzman konuklarla tartışıldığı bir panel ile etkinlik sona erdi. Panele Koç Üniversitesi’nden Prof. Dr. Kamil Yılmaz, Ekonomi ve Dış Politikalar Araştırmalar Merkezi (EDAM) Direktörü Sinan Ülgen, Marsh Türkiye Eş CEO’su Tarık Serpil ve Zurich Sigorta CEO’su Yılmaz Yıldız konuşmacı olarak katıldı.

2022 Küresel Riskler Raporu (Global Risks Report)
2022 Küresel Riskler Raporu (Global Risks Report)

https://www.marsh.com/tr/tr/risks/global-risk.html