5 Eylül 2026, 13:32:24
Dolar 48,4354
Euro 56,2404
Altın 6.898,85
BİST 14.012,42
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 30°C
Açık
İstanbul
30°C
Açık
Paz 30°C
Pts 27°C
Sal 25°C
Çar 26°C
Katılım Emeklilik BESTİ

Swiss Re 9 Aylık Performansını Açıkladı

16 Kasım 2025 17:04

Swiss Re, 2025’in ilk dokuz ayında Grup net gelirinin bir önceki yılın aynı dönemindeki 2.2 milyar dolara kıyasla yüzde 85 artışla 4 milyar doların üzerine çıktığını duyurdu. Bu güçlü performansın arkasında, daha düşük doğal afet kayıpları ve sağlam bir yatırım sonucunun yol açtığı önemli ölçüde iyileşen mülk ve kaza (P&C) reasüransı sonuçları yer aldı.

Grup özsermaye kârlılığı (ROE), 9M’24’teki yüzde 13.3 seviyesinden 9M’25’te yüzde 22.5’e yükseldi. Swiss Re, net gelirdeki artışın itici gücü olarak P&C Re’daki güçlü ve yüksek underwriting kârını gösterdi.

Grubun underwriting kârını yansıtan sigorta hizmeti sonucu, 9M’25’te bir önceki yıla göre yüzde 64 artarak 4.8 milyar dolara ulaştı. Bu dönemde sigorta gelirleri ise yüzde 5 azalarak 32 milyar dolar oldu.

Swiss Re’nin Group yeni iş sözleşmeli hizmet marjı (CSM), yazılan yeni işlerin kârlılığını yansıtıyor ve 9M’24’teki 4.2 milyar dolardan, 9M’25’te 3.9 milyar dolara geriledi.

Bilançonun aktif tarafında, Group yatırım getirisi (ROI), daha yüksek tekrarlayan gelir ve 2025’in ilk çeyreğinde bir azınlık hisse pozisyonunun satışından elde edilen kazançlar sayesinde, bir önceki yılın yüzde 3.9’luk oranına kıyasla yüzde 4.1 oldu.

Andreas Berger
Andreas Berger

Swiss Re’nin CEO’su Andreas Berger, “İki önceliğimiz var: finansal hedeflerimize ulaşmak ve Grubun dayanıklılığını artırmak. 2025’in ilk dokuz ayına ilişkin sonuçlarımız bunu yansıtıyor. İlk çeyrekteki önemli büyük kayıp olaylarının ardından, ikinci ve üçüncü çeyrekler düşük doğal afet kayıplarından faydalandı. Bu durum, mülk ve kaza iş kollarımız için önemli bir destek sağlarken, underwriting kalitesine odaklanmamızla daha da güçlendi. L&H Re’de, mevcut portföyün dayanıklılığını artırmak için çabalarımızı hızlandırıyoruz.” dedi.

P&C Reasüransında Combined Oran Yüzde 77.6’ya Geriledi

P&C Re bölümünde, net gelir 9M’24’teki 607 milyon dolar seviyesinden, 9M’25’te muazzam bir yüzde 278 artışla 2.3 milyar dolara yükseldi. Bu artışta, başlıca Los Angeles yangınlarından kaynaklanan büyük doğal afet taleplerinin 611 milyon dolara, insan kaynaklı büyük kayıpların ise 277 milyon dolara düşmesi etkili oldu.

P&C Re sigorta hizmeti sonucu, doğal afet kayıplarındaki azalmanın da desteğiyle, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 187 artarak 2.9 milyar dolar oldu. Önceki yıl dönemi ayrıca önemli ölçüde karşılık ayrılmasından olumsuz etkilenmişti.

Sonuç olarak, P&C Re combined oranı, bir önceki yıl dönemindeki yüzde 92.8’lik orandan önemli ölçüde iyileşerek 9M’25’te yüzde 77.6 oldu. İş kolunun, 2025 tam yılı için yüzde 85 veya altında bir combined oran hedefine ulaşma yolunda olduğu belirtildi.

P&C Re sigorta gelirleri, 9M’25’te 14 milyar dolar olarak gerçekleşti ve bir önceki yıl dönemindeki 15 milyar dolarlık seviyenin biraz altında kaldı. Swiss Re, bu düşüşün en büyük nedeni olarak kaza hatlarında yapılan sadeleştirme faaliyetlerini gösterdi. İş kolu, 9M’24’te 2.7 milyar dolar olan yeni iş CSM’sini, 9M’25’te 2.5 milyar dolar olarak üretti.

Anders Malmström
Anders Malmström

Swiss Re’nin Grup CFO’su Anders Malmström, “Mülk ve kaza iş kollarımızda yılın ilk dokuz ayı için güçlü bir underwriting sonucunun yanı sıra, dönem içinde yazılan yeni işlerde sağlıklı marjları koruduk. Ayrıca, tüm İş Birimleri güçlü tekrarlayan yatırım gelirinden faydalanmaya devam ediyor.” şeklinde konuştu.

Hayat ve Sağlık Reasüransında Net Gelir Düştü

Hayat ve sağlık (L&H) reasürans segmentinde ise net gelir, daha düşük bir underwriting sonucunun etkisiyle 9M’24’teki 1.2 milyar dolardan, 9M’25’te 1.1 milyar dolara geriledi.

L&H Re sigorta hizmeti sonucu, 9M’24’teki 1.2 milyar dolardan, 9M’25’te yüzde 15 azalarak 1 milyar dolar oldu. Bu yılki sonuç, EMEA ve ANZ bölgelerindeki seçili zayıf performans gösteren portföyler için yapılan varsayım güçlendirmesine atfedilen 400 milyon dolarlık olumsuz etkiyi yansıttı. Bu tutarın 250 milyon doları 2025’in üçüncü çeyreğini etkiledi. Reasürör, ABD mortalitesi de dahil olmak üzere en büyük portföyler için talep deneyiminin dönem boyunca beklentilerle uyumlu kaldığını açıkladı.

L&H Re’de sigorta gelirleri, önceki yıl dönemindeki sigorta gelirlerini olumlu etkileyen harici bir retrosesyon işleminin sona ermesinin de etkisiyle, 9M’24’teki 12.6 milyar dolardan, 9M’25’te yüzde 3 azalarak 12.2 milyar dolar oldu.

L&H Re’nin yeni iş CSM’si, bir önceki yıldaki 894 milyon dolar seviyesine kıyasla 9M’25’te 833 milyon dolar olarak gerçekleşirken, segment CSM bakiyesini 17.4 milyar dolar olarak korudu.

L&H Re için sağlam bir çeyrek olmasına rağmen, Swiss Re, 9M’25 sonrasında elde edilen 1.1 milyar dolarlık net gelirin, 1.6 milyar dolar olan 2025 tam yılı net gelir hedefine şu anki beklentilere göre ulaşılmayacağı anlamına geldiğini ifade etti.

Kurumsal Çözümler Bölümünde Net Gelir Arttı

Son olarak, Kurumsal Çözümler bölümünde net gelir, güçlü bir underwriting performansı, beklenenden daha düşük doğal afet kayıpları ve sağlam bir yatırım sonucunun yansıması olarak, bir önceki yıla göre yüzde 10 artışla 693 milyon dolara yükseldi.

Segmentin sigorta hizmeti sonucu yüzde 13 artarak 832 milyon dolar oldu, buna karşılık sigorta gelirleri 9M’25’te yüzde 2 azalarak 5.7 milyar dolar olarak gerçekleşti.

Kurumsal Çözümler’de 9M’25’teki büyük insan kaynaklı kayıplar 282 milyon dolar olarak kayda geçerken, 60 milyon dolarlık büyük doğal afet kayıplarına başlıca Los Angeles yangınları ve Queensland, Avustralya’yı etkileyen Tropical Cyclone Alfred neden oldu.

İş kolunun combined oranı, bir önceki yıldaki yüzde 89.4’lük orana kıyasla 9M’25’te yüzde 87.1 oldu ve tam yıl için yüzde 91’in altında bir combined oran hedefleniyor.

Kurumsal Çözümler yeni iş CSM’si, bir önceki yıldaki 594 milyon dolar seviyesine kıyasla 9M’25’te 500 milyon dolar olarak gerçekleşti.

CEO Andreas Berger sözlerini şöyle tamamladı: “2025’in ilk dokuz ayındaki güçlü performans sayesinde, Grup net gelir hedefimiz olan 4.4 milyar doların üzerine tam yılda ulaşmak ve her iki mülk ve kaza iş kolumuz için combined oran hedeflerimizi tutturmak konusunda iyi bir yoldayız. L&H Re’de, dayanıklılığı artırmak için belirleyici adımlar atıyoruz. Bu eylemler, devam eden maliyet disiplinimizle birlikte işimizin özünü güçlendiriyor.”

kaynak bülten: https://www.swissre.com