Tony Gallagher: Reasürans Terörün Panzehiridir
Guy Carpenter Asya Pasifik Bölge CEO’su Tony Gallagher, küresel terör riski havuzları forumunda yaptığı sunumda, reasürans ve retrosesyon mekanizmalarının “polikriz” dönemindeki merkezi rolünü vurguladı. Gallagher, terörün artık sadece fiziksel bir saldırı değil, ekonomik sistemleri doğrudan hedef alan sistemik bir risk haline geldiğini belirtti.
Terörün Evrimi: Hiyerarşiden Siber Hücrelere
Gallagher, 1990’lardaki hiyerarşik örgüt yapılarının yerini günümüzde yapay zeka, dronlar ve şifreli iletişim kullanan dijital bağlantılı hücrelere bıraktığını ifade etti. Güncel tehdit aktörlerinin devlet ve devlet dışı unsurlarla iç içe geçtiği; saldırıların ise büyük mülk hasarlarından ziyade ulaşım, sağlık ve bankacılık gibi kritik altyapıları hedef alan siber eylemlere dönüştüğü uyarısında bulundu.
Retrosesyon: Havuzların Taşıyıcı Kolonu
Terör havuzlarının büyük kayıpları absorbe edebilmesi için retrosesyon erişiminin hayati olduğunu savunan Tony Gallagher, yeterli koruması olmayan yapıların jeopolitik gerilimlerin arttığı dönemlerde kapasite sağlama yeteneğinin zayıflayacağını belirtti. CEO; Pool Re ve GAREAT gibi örneklerin katastrof bonoları (CAT Bonds) kullanarak sermaye piyasalarını bu risk alanına çekmesinin önemine değindi.
Havuzlar Artık “Son Çare” Mekanizması Değil
Geleneksel modellerin; siber terör, siyasi şiddet ve kimyasal, biyolojik, radyolojik, nükleer (KBRN) riskleri kapsayacak şekilde evrilmesi gerektiğini belirten Gallagher, bu yapıların piyasaların işlemesini sağlayan “stratejik araçlar” olduğunu söyledi. Özellikle Avustralya’daki yasal düzenlemelerle devlet destekli terörün kapsama alınmasının, modern savaş ve terör arasındaki belirsizleşen sınırı yönetmek için kritik bir adım olduğunu ekledi.
Gallagher’ın “polikriz” vurgusu, Türkiye gibi yüksek jeopolitik risk taşıyan pazarların reasürans modellemelerini sadece geçmiş hasar verilerine değil, siber ve KBRN gibi yeni nesil tehdit senaryolarına dayandırması gerektiğini gösteriyor. Türkiye’nin kendi terör havuzu yapısını küresel retrosesyon piyasalarıyla daha entegre ve parametrik çözümlerle desteklenen bir modele taşıması, olası sistemik şoklarda piyasa kapasitesini korumak adına elzemdir. Ayrıca, devlet desteğinin kademeli azaltılması uyarısı, Türkiye’deki zorunlu sigorta ve havuz modelleri için de önemli bir politika sinyalidir.



