Yapay Zekâ Sigorta Sektörünü Dönüştürüyor
Türkiye Yapay Zeka İnisiyatifi (TRAI) tarafından düzenlenen “Zekânın Ötesi” temalı Türkiye Yapay Zeka Zirvesi, sigorta sektörünün geleceğini şekillendiren bir panele ev sahipliği yaptı. Panelde Maher Holding Sigorta Grubu Başkanı Ahmet Yaşar, AXA Sigorta CEO’su Yavuz Ölken ve SmartIQ Kurucu Ortağı Ali Kavak, yapay zekânın sektöre kazandırdığı dönüşümü anlattı.
Yapay Zekayla Geleceği Sigortalıyoruz
Türkiye Yapay Zeka İnisiyatifi (TRAI) tarafından bu yıl “Zekânın Ötesi” temasıyla düzenlenen Türkiye Yapay Zeka Zirvesi, 23 Ekim 2025’te Wyndham Grand İstanbul Levent’te gerçekleştirildi. Zirvede, yapay zekânın ekonomi, teknoloji ve insan odaklı dönüşümdeki etkileri farklı disiplinlerden uzmanlar tarafından ele alındı.
Zirvenin en çok ilgi gören oturumlarından biri, Maher Holding Sigorta Grubu Başkanı Ahmet Yaşar, SmartIQ Kurucu Ortağı Ali Kavak ve AXA Sigorta CEO’su Yavuz Ölken’in katıldığı “Yapay Zeka ile Geleceği Sigortalıyoruz: Agentic Dönüşümün Hikayesi” başlıklı panel oldu.

“Biz buna AI ile geleceği sigortalamak diyoruz. Ama samimi olalım, önce kendi geleceğimizi sigortalıyoruz. Dönüşümün merkezinde teknoloji değil, ustalık var.”
— Ahmet Yaşar, Maher Holding Sigorta Grubu Başkanı
Panelde konuşan Ahmet Yaşar, sigorta sektörünün en karmaşık alanlarından biri olan değer kaybı süreçlerini artık yapay zekâ ile sadeleştirdiklerini belirtti. Yaşar, “Değer kaybı derken, değerlerimizi kaybettik. Anayasa Mahkemesi ‘Keyfîlik adaleti zedeler’ dedi. Tam bu noktada SmartIQ ile geliştirdiğimiz sistem, bu karmaşayı veriye dönüştürdü. Artık adaleti insan yorumu değil, algoritmik nesnellik sağlıyor.” dedi.
Yaşar, Quick Sigorta ve Corpus Sigorta’nın bu çözümü 2024 Nisan ayından itibaren aktif olarak kullandığını ve ödeme sürelerinin üçte bire indiğini, 140 binden fazla dosyanın ortalama 1,7 günde sonuçlandığını vurguladı.
“Kaosu veriye, veriyi güvene dönüştürdük.”
— Ali Kavak, SmartIQ Kurucu Ortağı
SmartIQ Kurucu Ortağı Ali Kavak, yapay zekâ projelerinin yalnızca teknik değil, aynı zamanda güven inşasının aracı olduğunu söyledi. Kavak, “Sigorta sektöründe verinin bütünlüğü ve doğruluğu hayati önem taşıyor. Biz sadece bir yazılım değil, bir güven sistemi kurduk.” dedi. SmartIQ’nun modelinin tahkim oranlarını yüzde 60 iyileştirdiğini ve şikayet oranlarını yüzde 85 azalttığını da ekledi.
AXA Sigorta CEO’su Yavuz Ölken, yapay zekânın sadece maliyet optimizasyonu için değil, büyümenin ve yaratıcılığın da motoru olması gerektiğini vurguladı. Ölken, “Yapay zekâ tutkusu değil, iş değeri üretmeli. Agentic AI döneminde sadece geleceğe hazır olmak yetmez, o geleceği inşa edecek kültürü oluşturmak gerekir.” ifadelerini kullandı.
Maher Holding Sigorta Grubu, SmartIQ ve AXA Sigorta arasında kurulan iş birliğiyle yapay zekâ, sadece verimlilik değil; adalet ve güven üretme aracı haline gelirken, sektörün kolektif zekâsının da ürünü oldu.
Panelin sonunda Ahmet Yaşar, “Teknoloji geçici ama ustalık kalıcıdır. Ustalık, yapay zekâyı değil — insan zekâsını doğru kullanabilmektir.” sözleriyle konuşmasını tamamladı.
Kaynaklar:
Maher Holding



